Manuale din secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea şi alte documente extrem de valoroase despre învăţământul în limba română din Transilvania au fost expuse la Prima Şcoală Românească din Târgu Mureş, cu prilejul Nopţii Muzeelor, organizată de Muzeul Judeţean Mureş, la sfârşitul acestei săptămâni.
Prima Şcoală Românească din Târgu Mureş, care se află în curtea Bisericii de Piatră din municipiu, a participat în premieră la Noaptea Muzeelor, aducând în faţa publicului o expoziţie organizată în parteneriat cu Prima Şcoală Românească din Braşov.
„Biserica noastră strămoşească are un tezaur extraordinar pe care ne străduim să-l păstrăm cu sfinţenie şi să-l promovăm aşa cum astăzi se promovează toate instituţiile de cultură. Şcoala a fost întotdeauna legată de Biserică şi Biserica a avut întotdeauna grijă de şcoală. Am venit de la Braşov, acolo într-adevăr românii au fost ocrotiţi de Dumnezeu în Şcheii Braşovului, pentru că în partea de jos era Cetatea Săsească, iar de jur împrejur comunitatea românilor a fost păzită de munţi, iar acest lucru a dat posibilitatea de a crea un tezaur cu care noi ne mândrim astăzi. Avem la Braşov undeva la 3.000 de cărţi vechi şi 30.000 de documente de epocă. Am venit astăzi, la Târgu Mureş, cu câteva exemplare, nu am putut veni cu cele mai vechi documente, dar am adus cărţi şi manuale şcolare din secolul XVIII şi XIX”, a declarat directorul Primei Şcoli Româneşti din Braşov, părintele Sebastian Pârvu.
Manuscrisele aduse la Târgu Mureş au fost scanate de echipa Primei Şcoli Româneşti din Braşov, vizitatorii putând prin intermediul unui cod QR să studieze îndeaproape documentele în format electronic.
Exponatele din patrimoniul şcolii braşovene rămân la Prima Şcoală Românească din Târgu Mureş până în data de 4 iunie.
„Este un moment istoric astăzi pentru noi toţi, întrucât acest edificiu emblematic la nivel local, dar şi la nivel naţional, participă pentru prima dată la Noaptea Muzeelor. Suntem aşadar în faţa unei premiere. Ne-a ajutat Dumnezeu să înscriem anul acesta cu ajutorul unor oameni de suflet Prima Şcoală Românească, micul nostru muzeu, în acest festival european. Facem asta într-un mod cu totul special pentru că avem acum în Prima Şcoală Românească exponate şi manuscrise vechi de la Prima Şcoală Românească din Braşov, edificiu istoric şi emblematic la nivel mondial. Aceasta a fost posibilă datorită faptului că preacucernicul părinte dr. Sebastian Pârvu, directorul Primei Şcoli Româneşti din Braşov, a răspuns invitaţiei noastre şi ne-a impulsionat şi pe noi ca să-i fim următori”, a afirmat părintele paroh al Bisericii de Piatră din Târgu Mureş, Claudiu Nicoară.
Despre Prima Şcoală Românească din Târgu Mureş se ştie că exista în 1768, fiind menţionată indirect în Ordinul Guvernului din 24 aprilie 1768, însă nu se cunoaşte exact anul în care a fost înfiinţată.
În această şcoală s-a predat în limba română până în anul 1912, când a trebuit să îşi închidă porţile. Apoi a fost folosită ca locuinţă pentru cântăreţii bisericii şi de către oamenii de serviciu. În perioada 1988 – 1990, clădirea veche a fost consolidată, fiind reconstruită, însă s-au păstrat arhitectura şi dimensiunile originale, iar în perioada 1994 – 2011 a fost folosită ca sediu pentru Liga Tinerilor Creştini Ortodocşi din Târgu Mureş. În prezent, găzduieşte Şcoala Parohiei Bisericii de Piatră la care învaţă aproximativ 30 de copii.
În cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor, la Prima Şcoală Românească din Târgu Mureş a avut loc şi un concert de vioară susţinut de Alexandra Voiculescu. De asemenea, a fost prezentat un mini-concert de muzică bizantină al Corului de Copii al Bisericii de Piatră din Târgu Mureş.
Dată fiind oferta deosebit de bogată, însumând peste 70 de activităţi în 30 de locaţii, inclusiv la Castrul Roman de la Călugăreni, programul Nopţii Muzeelor organizat de Muzeul Judeţean Mureş a fost extins la două zile. AGERPRES