Pentru a marca împlinirea a 200 de ani de la naşterea unuia dintre cei mai mari scriitori maghiari, Jókai Mór (18 februarie 1825 – 5 mai 1904), Biblioteca Teleki-Bolyai din Târgu Mureş a deschis o miniexpoziţie cu manuscrise originale ale acestuia, intrate în patrimoniul instituţiei graţie unei donaţii.
„În anul 2003, au ajuns în biblioteca noastră 12 fragmente de nuvele, un fragment dintr-un roman şi o povestire completă. Colecţia provine din moştenirea contelui Teleki Andor (1902-1978) şi a fost donată instituţiei de către familia Teleki. Aceste lucrări au fost scrise de Jókai Mór în primii ani după înfrângerea Revoluţiei din 1848, cu literele sale caracteristice mici şi frumoase şi fără prea multe corecţii (…). Noi am autentificat manuscrisele după literatura de specialitate, astfel am stabilit care şi când a fost conceput. După apariţia lor în presă sau în volume, am identificat că toate sunt din perioada 1850 -1854. Sunt mai multe povestiri complete numai că unele fac parte dintr-un ciclu de poveşti şi e greu de categorizat, dacă să le punem separat sau împreună. Manuscrisul complet se numeşte ‘Steaua invizibilă’ (A láthatatlan Csillag), iar fragmentul de roman este din ‘Un nabab maghiar’ (Egy magyar nábob), care a fost tradus şi în limba română”, a declarat, joi, pentru AGERPRES, bibliotecarul Kovács Bányai Réka.
Pe unele pagini expuse la Târgu Mureş în miniexpoziţia „Jókai 200 – Manuscrise originale Jókai la Biblioteca Teleki-Bolyai” se poate distinge semnătura „Sajó”, un pseudonim pe care Jókai l-a folosit în 1850, de teama represaliilor de după înfrângerea Revoluţiei de la 1848-1849.
„Este o vitrină în care am expus câteva dintre aceste manuscrise şi câteva explicaţii despre când au apărut operele şi în forma tipărită. Avem două panouri, în limba română şi în maghiară, în care sunt prezentate informaţiile cele mai importante despre aceste manuscrise. Scriitorul Jókai Mór s-a născut acum 200 de ani, în data de 18 februarie 1825, la Komárom, iar pe parcursul a şase decenii de activitate a creat una dintre cele mai bogate opere literare maghiare, publicând în medie cel puţin un roman sau un volum nou de povestiri pe an”, a arătat Kovács Bányai Réka.
Despre Jókai se afirmă că şi-a găsit vocea autentică după înfrângerea luptei pentru independenţă, devenind scriitorul naţiunii, în parte chiar prin publicarea operei sale.
Expoziţia „Jókai 200 – Manuscrise originale Jókai la Biblioteca Teleki-Bolyai” poate fi vizitată până la sfârşitul lunii martie, în timpul programului de funcţionare a bibliotecii, de marţi până vineri, între orele 10,00 şi 18,00. AGERPRES