Evadare și aer curat. Cam asta își doresc cei care s-au săturat deja de marile centre urbane, parcă ticsite la nesfârșit de oameni. Aceștia sunt și turiștii care ajung în inima Maramureșului, un loc încărcat de istorie, tradiție, dar și unul în care te poți bucura de preparate cum n-ai mai văzut în niciun alt colț de Românie. Indicat ar fi să mergi cu mașina pentru că te vei descurca mai ușor să ajungi de la un obiectiv turistic la altul care sunt relativ îndepărtate.
Cum ajungi în Maramureș
Maramureș este o destinație foarte apreciată de români, dar în aceeași măsură extrem de vizitată și de turiștii străini, care sunt atrași ca un magnet de mirosul mămăligii la ceaun, alături de tocănițe și alte mâncăruri autentic românești. Desigur, nu putem uita de celebra palincă de prune, care se găsește la tot pasul.
Pentru că de la București la Baia Mare calea-i lungă, am ales să nu batem 7 ore și 37 de minute deodată cu mașina, ci să „spargem” drumul. Așa că am ales să ne cazăm o noapte în Cluj, unde am mâncat și ne-am odihnit. Până la Cluj am făcut cam 5 ore și 40 de minute, iar de la Cluj la Baia Mare, cele 2 ore și 20 de minute au trecut foarte rapid. Bineînțeles, o alternativă este și avionul de la București până la Cluj. În medie, vei plăti între 300-400 de lei, dar prețurile diferă în funcție de perioadă și de compania aeriană.
Trenul este, de asemenea o variantă, însă nu ar fi de preferat, cel puțin nu dacă vii dinspre București. Dacă, totuși, te încumeți să alegi această variantă, ei bine trebuie să știi că vei face cam 12 sau 15 ore cel puțin, în funcție de trenul pe care îl alegi. Pentru un loc la cușetă cu șase locuri vei plăti 147 de lei de persoană (doar dus).
Maramureș, atracții turistice
Zona Maramureșului este un loc ideal de mers cu familia, dar și cu prietenii pentru că există o mulțime de obiective turistice pe placul tuturor. Eu am mers împreună cu familia, pentru că de când am venit la studii în București, ne vedem din ce în ce mai rar. Așa că am ales să petrecem trei zile în Maramureș, un județ cu numeroase atracții turistice pe care niciunul din nou nu le vizitase. În cele ce urmează, vă propun să vedem câteva dintre ele.
Cimitirul Vesel de la Săpânța, locul care tratează moartea cu… umor
Când spui Maramureș, primul loc care îți vine în minte este, fără îndoială Cimitirul Vesel de la Săpânța, în comuna cu același nume, vizitată anual de sute de turiști, români și străini, deopotrivă. Ce trebuie știut, înainte de toate este că acest obiectiv turistic înconjurat de Munții Carpați este unul din puținele din România care promovează o adevărată civilizație a lemnului, dat fiind faptul că toate crucile din cimitir nu sunt create doar cu rol funcțional, ci și estetic.
Acest cimitir cu cruci vesele are și un creator, în persoana lui Stan Ioan Pătraș, o personalitate care are un loc de cinste în cimitir. Bărbatul (care a trăit între anii 1908 – 1977) era unul din cioplitorii iscusiți ai zonei, care i-a convins pe săteni de un lucru nemaîntâlnit la acea vreme: să transforme locurile de veci din cimitir în locuri vesele, cu mesaje amuzante puse pe cruci colorate, de care cei rămași în viață să zâmbească.
Foto: Wall-Street.ro
Iată cel mai reprezentativ mesaj pe care l-am regăsit pe crucile de la Cimitirul Vesel din Săpânța, care a întors privirile tuturor:
Sub această cruce grea
Zace biata soacră-mea.
Trei zile de mai trăia
Zăceam eu, şi citea ea.
Voi care treceţi pe-aici,
Aveţi grijă, n-o treziţi,
Că acasă dacă vine,
Iară-i cu gura pe mine.