Ultimul mare festival al verii 2013 din zona Reghin, Festivalul Văii Gurghiului, s-a desfășurat la sfârșitul săptămânii trecute şi a adunat mii de oameni pe platoul Fâncel, din comuna Ibăneşti. Tradiţiile şi voia bună au fost, din nou, timp de trei zile, emblema unei mari sărbători, cea de-a VIII-a ediţie a Festivalului Văii Gurghiului fiind una plină de activităţi diversificate şi atrăgătoare.
Au participat la organizare, ca în fiecare an, alături de Instituţia Prefectului Judeţul Mureş, Consiliul Judeţean Mureş şi primăriile din localităţile Gurghiu, Hodac, Ibăneşti, Solovăstru, precum şi cea a municipiul Reghin.
MeŞterii Casei Reghinului
Municipiul Reghin a fost prezent la festival cu expoziţia ,,O zi de târg la Reghin”. Au fost expuse fotografii din piaţa veche a Reghinului, făcute în prima jumătate a secolului XIX şi cea de-a doua jumătatea secolului XX, după 1960.
Cei care au vizitat în acest an Casa Reghinului, au putut admira și rezultatele muncii unor reprezentanţi ai meseriilor tradiţionale specifice oraşului. Şi-au expus rezultatele muncii un meşter dogar, un pălărier, un meşter artizan cu jucării şi obiecte religioase, dar şi meşteri în confecţionarea lumânărilor, broderie, sculptori în lemn, un curelar şi un meşter fierar.
Pe lângă toate acestea, au putut fi admirate icoane pe sticlă, realizate de copiii de la cercul ,,Micul apostol” și lucrări de referinţă ale artistului Marcel Naste.
De asemenea, o impresie deosebită a făcut standul firmelor Gliga, care a oferit vizitatorilor o imagine completă asupra confecţionării instrumentelor muzicale şi a reconfirmat titulatura de Oraş al viorilor pentru municipiul Reghin.
Cântec Şi distracŢie
În ceea ce privește programul de pe scena festivalului, cei prezenți s-au putut bucura în prima seară de recitalul lui Pepe, sâmbătă a concertat Ştefan Bănică, iar duminică Elena Gheorghe. Nu a lipsit nici muzica populară de valoare. Cornelia şi Lupu Rednic, Marius Ciprian Pop, Marioara Man, Ansamblul Artistic ,,Mureşul”, precum şi ansamblurile populare locale au întregit atmosfera.
Sub egida festivalului s-a desfășurat şi ediţia a III-a a Concursul de Cros Montan, organizată de inginerul Mihai Gherghel din Gurghiu pentru copii şi adulți deopotrivă, dar și concursuri de costume populare sau de abilități în diferitele meserii tradiționale de pe Valea Gurghiului. Comunele participante și-au prezentat fiecare comorile, iar ospitalitatea specifică zonei a sporit plăcerea și încântarea vizitatorilor de a participa la ultima mare serbare câmpenească din această vară.
Emeşe ARDELEAN