Marius Pașcan, deputat PMP Mureș l-a interpelat în acestă săptămână pe ministrul Finanțelor Publice, Viorel Ștefan. Tema interpelării o constituie contribuția României la bugetul Uniunii Europene și fondurile europene încasate de statul român. ” Din informațiile pe care le dețin, sursele de venit ale bugetului Uniunii Europene includ contribuțiile primite de la statele membre, taxele la import aplicate produselor provenind din afara UE şi amenzile impuse întreprinderilor care nu respectă normele europene. Respectiv, cele trei surse principale de venit pentru bugetul UE sunt: 0,7% din venitul național brut al fiecărui stat membru, reprezentând cea mai mare sursă de încasări la buget; 0,3% din încasările din taxa pe valoarea adăugată, armonizată fiecărui stat membru; o mare parte din taxele la import percepute pentru produsele din afara UE.
Conform datelor oficiale furnizate de către Ministerul Finanțelor, pentru perioada 2007-2015, 20,8 miliarde de euro reprezintă soldul pozitiv al României în relația cu Comisia Europeană, prin raportare la contribuția țării noastre la bugetul Uniunii Europene, respectiv valoarea proiectelor finanțate din bani europeni.
Consider că este foarte important să cunoaștem situația la zi a contribuției țării noastre la bugetul Uniunii Europene, corelativ cuantumului fondurilor europene alocate României. Respectiv, se cuvine să știm dacă statul, ca urmare a exercițiului bugetar anual, precum și a fluctuațiilor economiei, este anual contributor net (dă mai mulţi bani decât primește) la bugetul Uniunii Europene sau beneficiar net (primește mai mulți bani decât dă).
Întrucât, în spațiul public se vehiculează informații contradictorii, invocându-se inapetența guvernului anterior în atragerea și utilizarea fondurilor europene, apreciez că este necesară o clarificare a situației printr-o informare oficială în acest sens. Prin urmare, am solicitat Ministerului Finanțelor Publiuce să-mi comunice care este contribuția României la bugetul Uniunii Europene pentru anul 2016 și cât reprezintă cuantumul total al fondurilor europene pe care țara noastră le-a accesat. Totodată, am cerut să fiu informat în privința evoluției balanței dintre contribuția României la bugetul UE și sumele încasate de statul român din această sursă, începând cu anul 2007 și până în prezent. ”