Din capul locului, trebuie să precizăm că legea intră în vigoare doar la 1 septembrie 2021, având prioritar un caracter propagandistic electoral, prin raportare la cele două scrutine de anul viitor. Singurele prevederi cu aplicare înainte de această dată rămân doar cele cu privire la creșterea valorii punctului de pensie. De altfel, Consiliul Economic și Social a constatat acest aspect și a prevăzut între observațiile la proiectul de lege necesitatea ca legea să producă efecte imediate, adică în 3 zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României, și nu la 1 septembrie 2021. Degeaba!
Chiar conform proiectului de lege și propriilor calcule ale Guvernului, începând din 2022, cheltuielile sistemului public de pensii vor atinge valori exorbitante, creșterea fiind de peste 130%, anual, adăugându-se iresponsabil 18 miliarde de euro la cheltuielile curente de aproximativ 13,5 miliarde de euro.
Această creștere, fără a fi însoţită de măsuri de îmbunătățire a colectării contribuțiilor sociale, va conduce la înrăutăţirea semnificativă a situaţiei deficitului bugetului asigurărilor sociale de stat. Este evident că finanţele publice şi economia României vor fi profund destabilizate, câtă vreme statul se împrumută și în prezent pentru a putea asigura finanțarea sistemului public de pensii.
Acest proiect de lege se bazează pe o lege a salarizării prost concepută, o lege care deja a creat decalaje foarte mari de salarizare între români, ceea ce va mări și decalajul între pensii.
Mai mult, după așa-zisa reformă, va continua dezechilibrul între pensiile publice, bazate pe principiul contributivităţii, şi pensiile speciale. Pensiile speciale sunt mult mai generoase, acordate în condiţii semnificativ mai favorabile şi nu aplică principiul contributivităţii.
PMP consideră că sistemul de pensii trebuie să fie echitabil faţă de toţi românii, şi orice reformă a sistemului de pensii ar trebui să înceapă cu înlăturarea inechităţilor sociale dintre pensionari.
În acest sens, acum, în Anul Centenarului, PMP a depus la Parlament o inițiativă de abrogare a pensiilor speciale necontributive, dar și de recompensare a sacrificiului invalizilor, veteranilor, văduvelor de război și al văduvelor de veterani de război în timpul și ca urmare a războaielor mondiale, precum și de recompensare a sacrificiului personalului armatei participant la acţiuni militare curente în teatrele de operații și al urmașilor acestuia.
PMP consideră că această propunere legislativă ar trebui să fie momentul zero pentru reformarea reală a pensiilor.
În consecință, PMP a votat împotriva proiectului noii legi a pensiilor care doar îi amăgește și îndatorează pe români pe termen lung…, se arată într-un comunicar remis redacției.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.