România ar urma să primească 79,9 de miliarde de euro de la Uniunea Europeană, în Bugetul pentru 2021 – 2027 și în cadrul Planului de relansare economică. 46,3 miliarde euro sunt fonduri nerambursabile, 33,5 miliarde euro din NextGenerationEU, fondul pentru relansare economică (granturi nerambursabile vor fi 16,8 miliarde de euro, iar împrumuturile rambursabile vor fi de 16,7 miliarde euro).
Suma la care poate avea acces România este desigur consistentă și ar putea rezolva multe dintre problemele economice cu care ne confruntăm. Să nu privim însă triumfalist și demagogic aceste alocări. Înainte de orice, trebuie doar să fim capabili să absorbim fondurile europene cu pricina având în vedere că, de pildă, în cadrul exercițiului bugetar 2014 – 2020, absorbția efectivă era, la 1 iunie, anul curent, de doar 33,13%. Dacă dăm la o parte subvențiile pe agricultură și ne uităm la programele operaționale, absorbția este realist de doar 24,02%.
Pentru fondurile care ne vor fi puse la dispoziție, România trebuie să prezinte un plan clar de reforme structurale și investiții iar planul trebuie să respecte recomandările specifice formulate de Comisia Europeană. Adică, banii nu vor putea fi alocați pentru bonificații sociale, pentru măriri de salarii, pensii și alocații, conform tradiției politicianiste, populiste, a guvernărilor României. Va trebui să luptăm pentru fiecare euro, să avem proiecte importante și concrete, un plan național de redresare care va fi evaluat de Comisia Europeană. Sunt sceptic că România va reuși în această privință mai mult decât a demonstrat cât se poate de concret până acum, adică o absorbție a fondurilor europene cu puțin peste 30 la sută. Restul este doar o fantastică, bombastică, poveste cu specific electoral, în care zburdă câinii cu colaci în coadă și curg râuri de lapte și miere…
Marius Pașcan, președinte PMP Mureș: Fondurile europene și câinii cu colaci în coadă
Category: Stirile Punctul