(P)Timp de mai bine de o lună, viceprimarul Márk Endre s-a luptat cu o boală nemiloasă, noul coronavirus. Acesta este și motivul pentru care a păstrat tăcerea, preferând să ducă de unul singur această povară, până la aflarea rezultatului testelor. Acum când testul este negativ, Márk Endre a fost de acord să vorbească despre experiența prin care a trecut și cum trebuie luptat cu aceasta boală în special pe partea de prevenție. E o boală care nu face discriminări și nu ține cont de culoarea politică, etnie sau religie.
Rep.: Cum a debutat boala, care au fost primele semne care v-au spus că ceva nu este în regulă?
M.E.: ”M-am trezit în noaptea de 17 iulie cu frisoane, temperatură de 37,9 ° C și dureri de cap. Două nopți consecutive s-a repetat aceeași stare și atunci mi-am dat seama că ceva nu este în regulă. Dar, cumva, nu m-am gândit în acele momente că s-ar putea să fi contactat virusul. Cu toate acestea, pentru că nu mă simțeam bine, am decis să merg la Spitalul Municipal ”Dr. Eugen Nicoară” din Reghin, să fiu consultat. Am fost testat, internat și din data de 19 iulie mi s-a schimbat viața. A fost o veste șocantă, eram pozitiv. Niciodată nu ești pregătit să primești o așa veste. Pe moment nu știi cum să gestionezi o asemenea situație. Chiar dacă auzeam zilnic de oameni care se îmbolnăveau, nu înțelegeam cum de mi s-a întâmplat și mie. Am avut grijă să mă protejez, am încercat să am grijă atât de mine cât și de familie, colegi și toți oamenii cu care interacționam. În aceeași seară am fost transferat la Spitalul Clinic Județean Mureș, la Infecțioase I.”
Rep.: Cât timp ați fost internat?
M.E.: ”Am fost internat timp de 4 săptămâni la această secție, din care 5 zile am fost transferat la ATI. Curba stabilită de evoluția bolii Covid – 19 a ”funcționat” și la mine, în a 8-a și a 9-a zi de la debutul bolii am avut febră mare, a scăzut saturația oxigenului, am avut toate simptomele specifice a virusului SARS-CoV-2. Nivelul normal de oxigen din sânge este de 95-100%, valorile sub 90% însemnând hipoxemie. La valori sub 80% este afectată funcția viscerală, primele afectate fiind creierul și inima. Medicii au considerat că nu mă pot supraveghea pe timp de noapte în secția la care eram internat și am fost transferat la ATI. Aici am fost printre cei norocoși, nu a fost nevoie de intubare. Am primit o mască de oxigen care a ajutat să am o saturație a oxigenului minimă pentru a nu fi intubat. Am primit tratament specific bolii și a 4-a zi am putut respira din nou singur.”
Rep.: Se spune că tratamentul pentru COVID-19 este un tratament dur. Așa este?
M.E.: ”În prima parte a tratamentului mi-au fost administrate medicamente pe cale orală, am primit Kaletra, un medicament foarte puternic, antiviral. Mi-a fost rău după acest medicament, au apărut rapid efectele secundare, diaree, vomă, arsuri. Medicii au decis să întrerupă tratamentul cu acest medicament. Din a 7-a și și până în penultima zi cât am fost internat am primit încontinuu antibiotic, antiviral, anticoagulant și antiinflamator. Perioada petrecută în special la ATI m-a epuizat atât psihic cât și fizic. M-am simțit ca într-un tunel, totul era negru și nu se vedea luminița de la capătul tunelului. La ATI nu există o secundă de liniște. Aparatele sună non stop, sună alarmele din computer când ceva nu e în regulă, medicii și asistentele aleargă de la un pacient la altul. E o luptă acolo, o luptă pentru viață. Te lupți să respiri. Am avut nenorocul să asist la moartea a doi pacienți, pacienți care aveau comorbidități, dar care mai puteau trăi dacă nu contactau virusul. Iar asta nu te ajută deloc la psihic, te marchează. Te simți atât de mic și de nesemnificativ…
Trebuie să mulțumesc tuturor medicilor, asistenților, infirmierilor pentru efortul depus. Să lucrezi în acele combinezoane, măști, ochelari, mănuși, vizier, e infernal. Fac asta pentru a ne proteja pe noi și pentru a se proteja și ei, pentru a-și proteja familiile. Personalul de la ATI se schimbă din 4 în 4 ore, altfel nici nu ar rezista în asemenea condiții.”
Rep.: V-ați externat în data de 14 august. Cum vă simțiți acum?
M.E.: ”În ultima zi când m-am externat mi s-a făcut o nouă radiografie. Medicul care mă trata mi- a spus că mai am leziuni pe plămâni și mi-a recomandat încă 2 săptămâni de concediu medical. Mi s-a spus că trebuie să tratez cu maximă seriozitate recomandările lor, altfel evoluția nu va fi în favoarea mea. Un pacient care a fost declarat vindecat de Covid-19, nu înseamnă că este complet pus pe picioare, gata să își reia viața, munca din ziua următoare. Unii pacienți reuşesc să scape mai repede de urmele lăsate de tratamentul pentru Covid-19, pentru alţii însă, boala lasă probleme de durată. Sper ca recuperarea mea să fie rapidă și să îmi pot relua toate activitățile obișnuite în timpul cel mai scurt.”
Rep.: Mi-ați spus la începutul interviului că aveți un mesaj pentru oameni, pentru reghineni în mod special.
M.E.: ”Da, așa este. Cuvintele ”mie nu mi se poate întâmpla” sunt cuvintele care te duc la îmbolnăvire. Pentru că atunci lași garda jos. Și nu e bine. Din propria experiență vă spun ca, acest virus e periculos. Oamenii trebuie să înțeleagă, trebuie să se îngrijească și nimeni nu poate face asta mai bine decât ei înșiși. Vă îndemn să aveți grijă de voi și de cei pe care îi iubiți. Evenimentele care se petrec în viața noastră sunt de cele mai multe ori imprevizibile. Cu toate astea, dacă acordăm suficientă atenție sfaturilor primite de la specialiști, putem –poate- evita unele probleme. Sănătatea e mai presus de orice! De asemenea, vreau neapărat să mulțumesc tuturor reghinenilor și nu numai, care în toată perioada aceasta mi-au trimis sute de mesaje pozitive, mesaje de susținere. Vreau să le spun că a fost foarte important să simt bunătatea și grija lor.”
Rep.: Suntem în perioada de dinaintea alegerilor. Contracandidații dvs. au muncit în tot acest timp la imaginea lor, la proiecte, la atragerea electoratului. Vă simțiți dezavantajat din acest punct de vedere?
M.E.: ”În prima fază m-am consumat că toată această avalanșă a venit peste mine exact într-o perioadă nefavorabilă, când eu aveam foarte mult de lucru. Când situația s-a agravat mi-am dat seama că sănătatea mea e pe primul loc. În tot acest timp colegii din echipa mea au muncit și si-au făcut foarte bine treaba, iar pentru asta le sunt dator cu mulțumiri. Acum, sunt acasă, putem colabora și eu cred că putem recupera această perioadă. Am câștigat o luptă în spital, o luptă grea. Starea mea de sănătate evoluează favorabil și sunt pregătit să câștig și această luptă pentru fotoliul de primar! Aș vrea să fie o luptă curată, o campanie decentă și armonioasă, echilibrată pentru că așa mă definesc și eu. Aș vrea să ne prezentăm proiectele, echipa în mod civilizat și să lăsăm oamenii să aleagă ceea ce doresc. Să nu facem acuzații mincinoase, să ne concentrăm pe problemele orașului și să încercăm să găsim soluțiile cele mai bune.”
GRAMA IMOLA