S-a născut în data de 8 septembrie 1951, în Tîrgu-Secuiesc. Este un scriitor, traducător și om politic de etnie maghiară din România, președinte al UDMR din 1993 până în 2011.
Markó s-a născut într-o familie de etnie maghiară la data de 8 septembrie 1951, în orașul Tîrgu-Secuiesc, aflat pe atunci în Regiunea Stalin. După studii secundare și de liceu în orașul natal (1958-1970), a urmat cursurile Facultății de Filologie, secția maghiară-franceză din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj, pe care le-a absolvit în anul 1974.
După absolvirea facultății, a lucrat ca profesor de franceză la Școala generală din satul Sântana de Mureș (1974-1976). În anul 1976 devine redactor la revista literară „Igaz Szó” din Tîrgu-Mureș, apoi din anul 1989 este redactor-șef al revistei literară „Látó”, tot din Tîrgu-Mureș.
Poet și traducător de limbă maghiară, Béla Markó a devenit membru al Uniunii Scriitorilor din România (1978), membru al Uniunii Scriitorilor din Ungaria (1990) și secretar general al grupului P.E.N. al Scriitorilor Maghiari din România (1990). De asemenea, a fost în perioada 1990–1996 secretar al Filialei Uniunii Scriitorilor din Tîrgu-Mureș.
Markó Béla vorbește limba maghiară (maternă), limba franceză (nivel avansat) și limbile română, engleză și rusă (nivel de bază). Este căsătorit și are trei copii.
Referitor la activitatea politică menționăm că în decembrie 1989, Markó Béla a devenit membru fondator și vicepreședinte al organizației UDMR Mureș, fiind ales apoi ca membru în Prezidiul UDMR (1990-1991).
După alegerile parlamentare din mai 1990, a fost ales ca senator de Mureș, pe listele UDMR, fiind reales în toate legislaturile ulterioare. La data de 29 decembrie 2004, Béla Markó a fost numit în funcția de viceprim-ministru în Guvernul Tăriceanu și totodată ministru de stat fără portofoliu, pentru coordonarea activităților în domeniul culturii, educației și integrării europene. A demisionat din această demnitate la data de 3 iulie 2007, pentru a putea coordona campania electorală a UDMR, dar și ca rezultat al referendumului pentru demiterea lui Traian Băsescu.
De-a lungul activității sale politice, Markó Béla s-a făcut remarcat prin susținerea controversatei legi a statutului minorităților și prin promovarea autonomiei Ținutului Secuiesc.
De asemenea, Markó Béla a venit cu ideea ca limba maghiară să devină limbă oficială în România și disciplină obligatorie la școală pentru copiii români din zona județelor Harghita și Covasna, majoritar maghiare.
Grație lui Markó Béla și a colegilor săi din UDMR, minoritatea maghiara a câștigat în România drepturi importante precum cel de a studia în limba maternă, de a fi judecați în aceeași limbă sau de a avea reprezentanți în administrația locală.
În plus, datorită calculelor politice, pentru că partidele aflate la putere au avut nevoie mereu de un aliat în Parlament ca să obțină majoritate, în perioada 1996-2008, UDMR a făcut parte din fiecare guvernare. Formațiunea sa a ajuns iar la putere după alegerile prezidențiale din decembrie 2009, iar Marko Bela a fost vicepremier.
În 2011 a renunțat la președinția formațiunii pe care a înființat-o, lăsându-i locul lui Kelemen Hunor.