Preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), Izsak Balazs, a declarat luni că senatorul Marko Bela este politicianul anilor ’90 şi aparţine trecutului şi că, în ciuda opoziţiei manifestate de acesta faţă de organizarea mitingului pentru autonomie, aşteaptă membrii UDMR să participe la evenimentul din data de 10 martie, de la Târgu Mureş.
Izsak a răspuns astfel declaraţiei făcute de senatorul Marko Bela, fostul preşedinte al UDMR, în cadrul şedinţei Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU) de sâmbătă, referitoare la faptul că maghiarii au o zi a libertăţii, în 15 martie, şi nu este de acord ca mitingul pentru autonomie anunţat de Consiliul Naţional Secuiesc, în 10 martie, să se organizeze la Târgu Mureş, pe care îl consideră un oraş ‘delicat’.
‘Eu cred că nu s-a spus mai mult nici la CRU faţă de ce mi-a spus mie domnul Kelemen Hunor când ne-am întâlnit la Cluj. Nu cred că s-a întâmplat ceva deosebit de grav, nu trebuie dramatizat ce s-a spus acolo, noi aşteptăm în continuare şi membrii UDMR şi conducători, funcţionari, oricine doreşte să vină va fi binevenit. Nu doresc să comentez prea mult poziţia domnului Marko Bela, încerc să-l înţeleg şi pe el, dar desigur este doar o părere. Noi avem altă părere, altă poziţie şi asta s-a văzut deja şi ani trecuţi. Noi vedem altfel viitorul Ţinutului Secuiesc, avem alte obiective. Şi eu cred că domnul Marko este puţin cam al trecutului, este politicianul anilor 90, când şi-a început cariera şi când unitatea maghiarilor era singura şi suprema valoare pentru toţi membrii UDMR şi atunci nimeni nu s-a gândit că maghiarii din Transilvania trăiesc în diverse situaţii şi trebuie să ne gândim în mod diferenţiat la viitorul lor’, a declarat presei Izsak Balazs.
Acesta a spus că nu există niciun conflict şi nicio contradicţie între ziua de 10 martie şi cea de 15 martie şi că cei care îi vor comemora pe secuii martiri executaţi în 1854, cu ocazia mitingului pentru autonomie, vor participa şi câteva zile mai târziu, la marcarea Revoluţiei de la 1848-1849.
În privinţa afirmaţiei lui Marko Bela cum că drapelul secuiesc nu ar trebui pus mai presus de cel al maghiarilor, care este roşu-alb-verde, Izsak Balazs susţine că ‘acestea sunt lucruri copilăreşti’ şi că doleanţa secuilor este una locală, specifică Ţinutului Secuiesc, iar simbolul acesteia este drapelul albastru-auriu.
‘Noi dorim autonomie printr-o lege organică – care sperăm că la urma urmei va fi adoptată de Parlamentul României şi de fapt drapelul secuiesc este simbolul acestei doleanţe. Când vorbim de libertatea secuiască, asta în secolul XXI se traduce în limbajul juridic cu termenul autonomie teritorială, care înseamnă că o unitate administrativă, teritorială primeşte anumite prerogative suplimentare de la puterea centrală. V-am spus şi repet că am epuizat acest subiect, el (Marko Bela, n.r.) trăieşte încă în anul 1990, cred că nu s-a vorbit încă de autonomie. Chiar şi în programul UDMR această doleanţă şi scop a fost introdusă la congresul de la Braşov’, a susţinut Izsak.
Liderul CNS a subliniat că Târgu Mureş nu mai este acel oraş care trebuie să trăiască cu ‘o democraţie deficitară’, că o reeditare a conflictului din martie 1990 nu mai poate avea loc, iar desfăşurarea în linişte a unui miting pentru autonomie va fi un semnal de normalitate.
‘Este doleanţa noastră, o doleanţă legitimă, suntem împotriva acelei împărţiri administrative a României pe care o propune Guvernul Ponta. Sunt şi români care sunt împotriva acestui proiect şi sunt chiar români care ne-au semnalat că vor să ni se alăture în 10 martie – din Galaţi am avut spre exemplu un semnal că va veni un grup; noi am spus că aşteptăm cu drag şi înţelegem doleanţa lor. Deci eu cred că, atunci când discutăm de opţiuni politice, de scopuri, în cadrul statului, atunci chiar o manifestaţie, o manifestare în favoarea unei opţiuni este ceva absolut normal. Şi poate să fie chiar un semnal pentru toţi că am depăşit, dacă totul va decurge normal – şi eu sper că va decurge normal – atunci va fi un semnal că Târgu Mureşul deja s-a îndepărtat de amintirea lui Martie 1990’, a spus liderul CNS.
Acesta a arătat că CNS colaborează cu Jandarmeria şi cu autorităţile pentru ca în timpul mitingului pentru autonomie să nu apară vreun incident, mai ales că se speră într-o participare de circa 5.000-10.000 de persoane.
AGERPRES