Senatorul UDMR, Marko Bela, a declarat miercuri, la Târgu Mureş, în cadrul dezbaterii pe tema proiectelor de dezvoltare ale judeţului Mureş şi regionalizarea României, organizată la Palatul Administrativ, că în opinia sa în acest moment nu este nevoie de regionalizare.
‘Sper să nu fac o opinie separată, numai aparent. E clar că dincolo de ideea că judeţul Mureş şi Târgu Mureşul ar trebui să fie locomotiva cel puţin a acestei părţi a Ardealului, partea de est a Ardealului, şi dincolo de faptul că pe lângă Cluj Târgu Mureşul ar trebui să fie al doilea centru cultural, educaţional, dar eventual şi economic şi industrial al Ardealului, ceea ce în schimb nu am reuşit în aceste două decenii, eu bănuiesc că dezbaterile noastre în săptămânile şi lunile viitoare vor viza ideea de regionalizare. Nu aş exclude varianta pe care nu prea o discutăm în acest moment, şi anume, după părerea mea, nu avem nevoie de regionalizare. De aceea am spus că fac aparent o opinie separată’, a arătat Marko Bela.
Potrivit senatorului, judeţul Mureş este o entitate destul de bine închegată, cu o perspectivă certă în ceea ce priveşte dezvoltarea economică şi în alte domenii şi că includerea unui alt nivel de administraţie în România, ‘al 3-lea sau al 4-lea nivel, comune, oraşe, judeţe, regiuni şi apoi Guvernul central ar putea să creeze probleme serioase în ceea ce priveşte birocraţia şi administraţia în general’.
‘Repet încă o dată, eu nu aş exclude din discuţii şi dezbateri această idee şi întrebare dacă într-adevăr avem nevoie, în acest moment, în România şi de regiuni sau dacă am putea să ne gândim să păstrăm actuala împărţire administrativ-teritorială. Dacă nu, sunt de acord să încercăm să avem Târgu Mureşul şi Mureşul ca un centru, o locomotivă a regiunii căreia îi va aparţine. De data aceasta nici UE nu ne impune regionalizarea, nu avem o astfel de obligaţie privind crearea unor regiuni administrative’, a accentuat Marko Bela.
Senatorul UDMR a susţinut că înainte de a se recurge la regionalizare ar trebuie văzut ce se întâmplă în alte ţări, cum ar fi Franţa sau Polonia şi că o decizie trebuie luată abia după ce va exista convingerea fermă că se alege varianta ideală.
‘Până ce nu reuşim să avem un consens şi convingerea fermă că facem un lucru bun să nu trecem la regionalizare. Sunt de acord că am putea regândi această împărţim, dar nu sunt de acord că un nou nivel ar fi benefic. Ceea ce este artificial în România sunt regiunile de dezvoltare economică, înfiinţate pe baza unei directive europene ca regiuni statistice pentru a uşura o anumită activitate statistică şi ca regiuni de dezvoltare economică pentru a aduce din Bucureşti mai aproape de populaţie unele proiecte care vizează fondurile europene. Fiindcă nu s-a luat în considerare nici un fel de tradiţie sau coerenţă economică a zonei respective. Ce ar Alba Iulia cu Miercurea Ciuc sau cu Târgu Mureşul? Şi în astfel de condiţii nici în cazul unor strategii economice comune nu funcţionează aceste regiuni’, a afirmat parlamentarul.
Politicianul a mai spus că acest lucru nu ţine de puteri administrative şi că regiunile actuale nu funcţionează pentru că au fost pe baza unor cerinţe statistice.
Acesta a subliniat că, dacă se dau puteri administrative celor 8 regiuni de dezvoltare, problemele se vor adânci, fără a putea a fi rezolvate.
‘Dacă vrem să avem regiuni ar trebui să avem alte regiuni care respectă anumite tradiţii, o anumită coerenţă în cazul zonei respective. Nu avem voie să amestecăm problema absorbţiei fondurilor cu problema administraţiei locale sau judeţene. Nu am reuşit să avem o absorbţie potrivită a fondurilor în România în general pentru că avem o slabă capacitate de administrare şi de control a unor probleme. Când observăm acest lucru, suntem tentaţi să înfiinţăm o nouă instituţie pentru a întări capacitatea de administrare de control dar obţinem efectul invers, şi anume o birocraţie în plus, o problemă în plus şi nu rezolvăm problema absorbţiei fondurilor’, a mai afirmat Marko Bela.
AGERPRES