Mașinile cu gunoiul din Târgu Mureș, stopate la poarta depozitului de la Sânpaul

Mașinile cu gunoiul din Târgu Mureș, stopate la poarta depozitului de la Sânpaul

Administratorii depozitului de deșeuri de la Sânpaul, Asocierea Iridex – Group Import Export SRL și SC Servicii Salubritate București SA, nu mai primesc, de luni dimineață, mașinile Salubriserv care colectează gunoiul din Târgu Mureș. Reprezentantul Asocierii, Ștefan Murariu, a declarat pentru Punctul și Radio Son că hotărârea a fost luată de patronat, din cauza facturilor restante ale Salubriserv, de la jumătatea lunii octombrie 2018, și ca o măsură de precauție, pentru că riscă să rămână cu peste 2 milioane de lei neplătite, având în vedere că urmează să se desemneze un nou operator pentru colectarea selectivă a deșeurilor din Târgu Mureș, iar Salubriserv nu a putut să se înscrie la licitație, fiind în insolvență.

“I-am oprit, nu mai intră mașinile. Toate mașinile de la Salubriserv, 10-15, câte or fi fost. E decizia patronatului, care a spus STOP și pe care trebuie să o pun în aplicare, având în vedere problema neplății facturilor, care se perpetuează de ani de zile, lună de lună, niciodată cei de la Salubriserv n-au reușit fie în termen. Sunt facturi de la jumătatea lunii octombrie neplătite și există riscul major să rămânem cu peste 2 milioane de lei restanți, ce nu s-a plătit de la jumptatea lunii octombrie, 700.000 de lei facturi curente, scadente, pe ianuarie, plus că am lucrat și luna februarie”, a declarat Ștefan Murariu.

El a precizat că actualul contract dintre Asociere și Salubriserv – care este valabil teoretic până în 6 august 2019 – urmează să fie reziliat unilateral din 1 martie 2019, existând clauză de reziliere în caz de neplată. Potrivit lui Murariu, problemele Salubriserv sunt generate în mare parte de faptul că Primăria Târgu Mureș nu i-a plătit la rândul său facturile aferente serviciilor prestate pe raza municipiului.

“Noi am tot tras semnale de alarmă, am zis că, dacă sunt probleme că Salubriserv e în insolvență, să facem contract de cesiune de creanță, perfect legal, ca primăria să ne plătească direct. Nu s-a dorit. Ce se întâmplă cu gunoiul, întrebați-l pe domnul Florea, de ce nu-și plătește datoriile, că noi am încercat să discutăm cu Primăria. La acest moment, nu mă mai interesează. Suntem firmă privată, am luat decizia de a rezilia contractul din 1 martie. Cineva, adică primăria, trebuie să-și ia rolul în serios”, a mai spus Murariu.

Directorul executiv ADI Ecolect Mureș, Andrea Toth, a declarat la rândul său că a primit o înștiințare din partea Asocierii, vineri după-amiază, că, din cauză că nu s-au plătit facturile, nu va mai primi gunoiul adus de Salubriserv la depozitul de la Sânpaul și că va rezilia contractul cu această firmă din 1 martie 2019.

“Noi am primit vineri după prânz înștiințarea, am încercat să intervenim pentru a dezgheța situația și la Asociere și la municipiul Târgu Mureș, să putem clarifica această situație. Deocamdată, nu avem un răspuns”, a spus Toth, arătând că probabil aceasta se datorează faptului că, până la urmă, e vorba de o relație contractuală între două firme private. Ea a precizat că la acest moment sunt licitații în curs pentru desemnarea operatorului care să facă colectarea selectivă a deseurilor, pentru zona Târgu Mureș fiind primite 3 oferte, însă Salubriserv  nu se află printre ofertanți. Dan Ciubucă, administratorul judiciar Salubriserv, a refuzat să comenteze, mulțumindu-se a spune că aceasta este o problemă internă a societății.

“Sunt situații și probleme ce vor fi rezolvate între cele 2 părți”, a declarat Ciubucă.

De cealaltă parte, primarul Târgu Mureșului, Dorin Florea, a confirmat că există plăți restante ale municipalității către Salubriserv, dar a spus că acest fapt se justifică prin faptul că el nu plătește decât pentru servicii de calitate, punând pe seama Consiliului Local eșecul înregistrat în anii anteriori, de a se desemna un alt operator pentru serviciul de salubrizare a municipiului.