Primăria Luduș, prin Direcția „Drumuri, Intervenții, Transport și Zone Verzi” (DITZV), director Liviu Popa, a întocmit, încă din luna noiembrie, un program de acțiuni pentru prevenirea și înlăturarea efectelor dăunătoare ale fenomenelor meteorologice periculoase și asigurării unei circulații fluente, pe perioada iernii 2020-2021. Acest program a fost aprobat de aleșii locali în ședința Consiliului local Luduș din luna noiembrie 2020. Programul a fost întocmit respectând prevederile Ordinului Ministrului Administrației și Internelor și al Ministrului Mediului și Pădurilor nr. 78/2019, pentru aprobarea Regulamentului din 28 iunie 2019, privind gestionarea situațiilor de urgență, precum și OUG nr. 57/2019, privind Codul administrativ.
În luna ianuarie, iarna și-a intrat cu adevărat în drepturi, ninsorile mult așteptate mai ales de către copii făcându-și apariția spre jumătatea lunii.
Direcția DITZV a intervenit cu utilajele din dotare, acolo unde a fost nevoie: buldoexcavatorul prevăzut cu lamă de deszăpezire; buldoexcavatorul prevăzut cu încărcător frontal, pentru încărcarea materialului antiderapant; tractorul FIAT prevăzut cu lamă de deszăpezire, precum și posibilitatea de a tracta utilajul de administrat material antiderapant (tip MA), și utilajul purtat în tiranți; tractorul U 650 care în funcție de nevoie va tracta remorca pentru administrarea materialului antiderapant și plugul pentru deszăpezire; două autoutilitare puse la dispoziție pentru acțiunile necesare administrării manuale a materialului antiderapant; autoutilitara 8×4, prevăzută cu lamă de deszăpezire și sărăriță pentru administrarea materialului antiderapant; autoutilitara MAN, prevăzută cu lamă de deszăpezire și sărăriță pentru administrarea materialului antiderapant.
Totodată, Primăria ia măsuri pentru circulația pietonală în siguranță: pe trotuarele din Luduș se efectuează acțiuni de măturat, înlăturat zăpada și împrăștiat material antiderapant de către SC ADMINISTRATIV SERV LUDUȘ SRL, operatorul care asigură salubrizarea orașului. În același timp, societatea de salubrizare efectuează lucrări de măturat, înlăturat zăpada și împrăștiere a materialului antiderapant în parcări, aleile din parcuri și parcurile de joacă unde utilajele din dotarea Direcției DITZV nu pot interveni datorită gabaritului depășit. Materialul antiderapant necesar acestor lucrări este depozitat la sediul Direcției DITZV, de unde cei care se ocupă de salubrizare îl pot ridica și distribui în funcție de evoluția fenomenelor meteorologice și la comanda Direcției DITZV.
Cantitatea necesară de material antiderapant pentru toată perioada iernii, conform estimărilor directorului DITZV, Liviu Popa, este de aproximativ 300.000 kg de nisip (200 mc) și 200.000 kg de sare, precum și o tonă de agent de deszăpezire pentru prevenirea înghețului. Întreaga cantitate este depozitată la sediul Direcției DITZV. De asemenea, pentru funcționarea utilajelor sunt necesari 7.000 l de motorină, dar care se vor achiziționa doar în funcție de necesitate.
În cazul unor căderi masive de zăpadă însoțite de viscole puternice, la care echipele de intervenție care au fost stabilite nu pot face față, primarul orașului Luduș, în calitate de președinte al Comitetului local pentru situații de urgență va dispune măsuri pentru mobilizarea agenților economici, cu personalul și utilajele din dotare, folosindu-se de toate prerogativele conferite de lege. Pentru sprijinirea lucrărilor propuse, Poliția Locală din cadrul Primăriei orașului Luduș va acorda sprijinul necesar personalului care este implicat în programul de acțiune. Parcarea autovehiculelor de pe teritoriul administrativ al orașului Luduș se va realiza în locurile special amenajate sau după caz, în incinta proprietăților pentru a nu stânjeni accesul utilajelor în acțiunile de deszăpezire care să-și poată desfășura activitatea în condiții optime și într-un timp rezonabil.
Pentru asigurarea bugetului necesar Programului de acțiuni s-a prevăzut suma de 134.000 lei: sare – 200.000 kg x 0,30 lei/kg = 60.000 lei; transport sare – 10.000 lei; nisip (inclusiv transportul) – 60 lei/mc x200 mc = 12.000 lei; agent deszăpezire pentru prevenirea înghețului – 1.000 kg = 10.000 lei; motorină – 7.000 l x 6,00lei/litru = 42.000 lei.