În fiecare an, cu ocazia Sfintelor Sărbători de Paşte au loc manifestări religioase la care participă un număr mare de credincioşi.
Obiective de importanţă deosebită în patrimoniul culturii naţionale şi universale lăcaşurile de cult adăpostesc sau reprezintă opere de artă, realizări tehnice şi ştiinţifice de excepţie, valori arhitecturale sau istorice unicat, multe dintre acestea de neînlocuit în caz de pierdere sau deteriorare. O atenţie deosebită este necesară în ceea ce priveşte regulile care trebuie urmate pentru a se evita izbucnirea unor incendii în lăcaşurile de cult, acestea fiind vulnerabile datorită atât tipului construcţiilor, mobilierului specific, finisajelor interioare, cât şi faptului că în aceste aşezăminte există, deseori, mari aglomerări de persoane în spaţii restrânse, cu posibilităţi reduse de evacuare în caz de incendiu. Din aceste considerente, luarea unor măsuri eficiente de apărare împotriva incendiilor de către preoţi şi alte persoane implicate în buna desfăşurare a activităţii acestora, devine o obligaţie.
Este permis accesul credincioşilor în incinta lăcaşului de cult numai în limita capacităţii acestuia, în scopul evitării aglomeraţiei şi producerii de accidente şi se recomandă desfăşurarea slujbelor în aer liber.
Credincioşii trebuie să respecte, în timpul slujbelor religioase, regulile privind modul de utilizare a lumânărilor aprinse şi evitarea folosirii paharelor de plastic, hârtiei sau cartonului, ca elemente de protecţie a flăcării la vânt şi la picăturile de ceară. Copiii vor fi supravegheaţi cu multă atenţie. Lumânările aprinse, se vor depune numai în locurile special amenajate, la distanţă de siguranţă faţă de elementele combustibile din interiorul bisericii, de preferinţă, în tăvi metalice umplute cu apă sau cu nisip.
Lumânările nu se vor ţine, de către credincioşi, în apropierea hainelor şi părului acestora ori a obiectelor combustibile precum icoane, decoruri, mobilier, coroane. Utilizarea focului deschis (lumânări, candele, etc.) în clădirile de cult este admisă numai în condiţiile asigurării măsurilor specifice de prevenire a incendiilor şi după caz, numai în locurile stabilite şi amenajate corespunzător. Se recomandă credincioşilor să nu urce cu lumânările aprinse în autovehicule.
La întoarcerea de la biserică, acasă, credincioşii nu trebuie să lase nesupravegheate lumânările şi candelele aprinse sau în apropierea unor obiecte şi materiale combustibile. Oricare început de incendiu va fi anunţat la numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.