Medicina liberă de fumat?

Medicina liberă de fumat?

kikeli-palPreşedintele Fundaţiei Procardia, profesor doctor Kikeli Pál István, partener în cadrul proiectul „Universitatea de Medicină liberă de fumat”, realizat în colaborare cu Davidson College din Statele Unite ale Americii şi Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, a declarat luni că, din nefericire, datele statistice arată că în rândul medicilor prevalenţa fumatului este de peste 50%.

„Din nefericire datele arată că la corpul medical prevalenţa fumatului este de peste 50%. Cum să poţi oferi un sfat anti-fumat, atunci când tu eşti cel care fumezi? În cadrul proiectului avem două tipuri de politici: libere de fumat (unităţi în care se reduc efectele fumatului pasiv) şi politici libere de produse de tutun. Începem cu o coaliţie liberă de fumat între conducerea UMF şi Liga Studenţilor. Dacă UMF poate deveni liberă de fumat, totul depinde de voinţa noastră, de modul în care vom reuşi să motivăm administraţia, cadrele didactice şi conducerea universităţii. (…) Am terminat prima etapă, adică evaluarea obiceiului fumatului la studenţi, respectiv evaluarea politicilor universităţii privind restrângerea sau stopatul fumatului. Urmează o a doua etapă, care va fi terminată într-o lună, şi anume evaluarea zonelor unde se fumează intensiv şi unde se poate monitoriza obiceiul fumatului în viaţa reală şi în anturajul universităţii”, a spus dr. Kikeli.

Potrivit doctorului, în curând vor începe interviurile cu liderii de opinie, atât cu cei care oferă un suport în privinţa stopării fumatului, cât şi cu aceia care refuză politicile de prevenire a fumatului.

Până atunci, partenerii din acest proiect lucrează la prelucrarea datelor obţinute în cadrul unui sondaj de opinie realizat în rândul studenţilor, la care repondenţii s-au exprimat în proporţie covârşitoare în favoarea însuşirii de cunoştinţe cu privire la efectul fumatului asupra sănătăţii.

„Am efectuat evaluarea datelor la un prim nivel: 76% (peste 3.400 de studenţi) au completat aceste chestionare, care sunt ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, şi aproape jumătate dintre acestea sunt legate de situaţia din UMF Târgu Mureş. Partea pozitivă este că peste 90% dintre studenţi consideră că cunoştinţele legate de prevenirea fumatului sunt absolut necesare la nivelul corpului medical, că aceste cunoştinţe trebuie însuşite şi trebuie formate deprinderi practice în această privinţă. Partea mai puţin plină a paharului a fost la întrebările privind interzicerea fumatului în restaurante, baruri, zone frecventate de tineri, părerile diverg şi procentajul scade la 40%; 80% dintre studenţi consideră că permit fumatul pentru alte persoane în anturajul lor, inclusiv la nivelul campusului. Alt lucru, care nu este îmbucurător, este permanenţa ridicată a fumatului la studenţi şi analizând per global, avem 34% permanenţă generală, care din nefericire, creşte de la anul I, la anul VI”, a precizat dr. Kikeli.

Potrivit acestuia, studenţii de la Stomatologie fumează cel mai mult, în timp ce conducerea Facultăţii de Stomatologie consideră că trebuie aprofundate studiile referitoare la patologia fumatului.

„Dacă luăm per general, fumatul la populaţia adultă a României este de peste 20%, la nivelul studenţiei se fumează mult mai mult decât la populaţia generală”, a spus preşedintele Procardia.

Potrivit datelor preliminare ale sondajului realizat la UMF Târgu Mureş, incidenţa fumatului pe facultăţi arată că doar la Farmacie procentul este sub 30: La Medicină Generală – 33,7%, la Medicină Dentară – 38,7%, la Asistenţă Medicală Generală – 33,9%, iar la Farmacie – 29,5%.

Datele au fost prezentate la întrunirea experţilor din SUA, Ungaria şi România, care a avut loc luni, la Târgu Mureş, în cadrul proiectului comun privind formarea capacităţii locale de cercetare în domeniul fumatului, demarat de Colegiul Universitar Davidson (SUA) şi Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş.

Proiectul „Universitatea de Medicină liberă de fumat” se axează pe evaluarea obiceiului fumatului la toţi studenţii facultăţilor de medicină, medicină dentară, farmacie şi asistenţă medicală generală, pe baza recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. AGEPRES