Scrisesem, cu ceva vreme în urmă, despre faptul că memoria eroului anticomunist mureșean Teodor Mărgineanu, cel care a organizat o revoltă în 1956, în unitatea militară din Prundu Bârgăului, unde comanda un pluton de artilerie, e prea puțin cunoscută și cinstită la el acasă. Originar din satul Cașva, comuna Gurghiu, Teodor Mărgineanu avea 23 de ani atunci când în Ungaria vecină izbucnea revolta anticomunistă din 1956.
Inspirat de acolo, locotenentul Mărgineanu a strâns în jurul său 12 gradaţi şi subofiţeri din unitate. Planul său era, pe scurt, “afară cu armata sovietică din ţară”. Rebeliunea urma să înceapă la regimentul din Prundu Bârgăului şi apoi să se extindă spre Bistriţa, Cluj-Napoca, Braşov și Bucureşti. Scopul final era abolirea regimului comunist. Ofițerul a fost trădat și arestat, lalolată cu toți camarazii de ”rebeliune” și împușcat la Gherla, un an mai târziu. Ceilalți au primit ani grei de temniță sau, unii, închisoare pe viață. Episodul a rămas în istorie sub numele de Republica de la Bârgău.
Până recent, nu s-a știut că revoluția maghiară din 1956 a avut o astfel de replică și în România. Cercetătoarea maghiară Andrea Varga a cercetat lucrurile și a publicat câteva articole despre revolta anticomunistă orchestrată de ofițerul mureșean Teodor Mărginean.
Zilele trecute, chiar în incinta cazărmii din Prundu Bârgăului la Bisericuța de lemn s-a amplasat și dezvelit o placă comemorativă în memoria lui Teodor Mărgineanu și a celor 21 de bărbați și femei, militari și civili, care au suferit ani de temniță sau chiar au plătit cu viața. ”Un sobor de preoți a săvârșit o slujbă religioasă pentru iertarea celor plecați la Domnul și pentru pomenirea lor în veci, respectiv sfințirea plăcii comemorative”, scrie publicația bistrițeană Săptămâna Online. Cu același prilej, a fost lansată și o carte, scrisă de colonelul (r) Gheorghe Tanco, fost comandant al regimentului de artilerie din Prundu Bârgăului unde a servit locotenentul Teodor Mărgineanu.
Cartea are 500 de pagini de istorie anticomunistă și detalii impresionante despre acești oameni care au visat la o lume mai bună, atunci în 1956 și care au fost trădați de semenii lor și apoi arestați și condamnați. Pe scurt, în județul vecin, Bistrița-Năsăud, memoria lui Teodor Mărgineanu și a tovarășilor săi de luptă anticomunistă începe să fie cinstită, pe măsura sacrificiului lor. La noi în județ, deocamdată nimic.
sursa foto: Săptămâna Online
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.