Pentru că este vineri și ne aflăm în Postul Mare vă propunem spre lectură principalele mâncăruri incluse în meniurile mănăstirilor ortodoxe din România. Website-ul Apărătorul ortodoxiei ne prezintă un meniu, pentru o săptămână obișnuită din Postul Mare (în prima și în ultima săptămână postul este mai aspru), recomandat de Maica Nectaria de la Schitul Poiana Maicilor, județul Neamț.. La acest schit se gătește cu ulei doar în zilele de sâmbătă și duminica iar maicile mănâncă doar de două ori pe zi, dimineața la ora 10.00, la amiază ora 15.00. Duminica, evident nu se mănăncă diminieața ci doar la prânz și la cină.
Luni: dimineaţa (ora 10.00) – ceai, cartofi copţi, linte verde, măsline, dulceaţă de cireşe amare, pâine; prânz (ora 15.00) – ciorbă de urzici, mâncărică de fasole, gogonele, compot de prune, mere, pâine.
Marţi: dimineaţă – ceai, iahnie de fasole, orez dulce, dulceaţă de pepene galben, pâine; prânz – ciorbă de fasole, piure de cartofi, urzici pasate, mămăligă, usturoi, compot de cireşe, banane, pâine.
Miercuri: dimineaţa – ceai, pate de soia de casă, cartofi natur, gem de prune, pâine; prânz – supă de roşii, fasole verde, piure, mămăligă, usturoi, suc de fructe.
Joi: dimineaţa – ceai, salată orientală, fasole veche fiertă, dulceaţă de merişoare, pâine; prânz – supă cremă de legume, pilaf, ciuperci fierte cu un pic de ceapă, pâine, halva.
Vineri: dimineaţa – ceai, cartofi copţi, salată de ghebe marinate, dulceaţă de cireşe, pâine; prânz – supă de legume cu brocolli, ghiveci, castraveţi în oţet, salată de fructe.
Sâmbătă: dimineaţa – lapte de soia, pâine, pate de năut, cartofi prăjiţi, măsline, salată de spanac; prânz – ciorbă de bureţi (hribi), piure, şniţele de soia, salată de varză murată, clătite de post, pâine.
Duminică: prânz – ciorbă de bureţi (hribi), păstrăv (de Florii, când este dezlegare la peşte), sarmale de post, chiftele de soia, cozonac de post.; cină – ceai, pâine, cartofi înăbuşiţi, salată de crudităţi, fructe diverse.
Sursa foto: https://poianamaicilor.mmb.ro