1 Decembrie reprezintă aniversarea Marii Uniri și sărbătoarea Patriei noastre unite. Este o zi în care cinstim deopotrivă trecutul nostru ca națiune, dar și pe cei care, prin sacrificiul lor, au clădit România de care ne bucurăm cu toții astăzi.
Să reflectăm, pentru câteva clipe, la anul pe care județul Mureș l-a traversat: un an în care am reușit să trecem de o criză energetică ce a amenințat întregul mapamond, un an care ne-a demonstrat că pacea este o noțiune realativă și că toate națiunile trebuie să fie pregătite pentru pace, iar cei care se pregătesc cel mai bine pentru pace pot evita războiul.
În ceea ce privește județul nostru, cred că 2024 trebuie să fie un an al unității și nu al dezbinării. Cred că unitatea noastră ne va ajuta să evităm stângăciile și bâlbâielile din prezent. Îmi exprim speranța că în 2024 fiecare dintre noi vom face compromisurile necesare pentru mai binele mureșenilor și al târgumureșenilor.
Cred, în egală măsură, că responsabilitatea este a fiecăruia dintre noi și vom putea face loc și în administrație competenței și integrității. Cred că de Ziua Națională putem vorbi deschis și despre provocările orașului nostru și ale județului nostru și să afirmăm cu mult curaj că Târgu Mureșul are nevoie de o centură ocolitoare, cartierul Unirii, Sâncraiul, Sântana au nevoie de un nou pod pestre râul Mureș pentru că un singur pod nu poate asigura trecerea la ore de vârf a peste 40.000 de mureșeni, copiii au nevoie de campusuri școlare moderne, iar noi toți de o asistență socială și de sănătate mai bună.
Pentru sănătatea din județul Mureș am reușit să aducem la noi acasă, împreună cu profesorul Horațiu Suciu, peste 100 milioane euro pentru a construi noul Institut al Inimii. Am făcut acest lucru în mai puțin de 1 an de zile pentru că echipa prof. Suciu este cea mai bună din țară și astfel, am instituit principiul potrivit căruia banii trebuie să urmeze competența și performanța.
Am depus eforturi în fiecare localitate din județul Mureș și am investit din bani publici în cel puțin un proiect în fiecare localitate din acest județ, peste 1300 km de drum, apă și canalizare. Adică distanța de la Târgu Mureș la Constanța, dus-întors.
De asemenea, de Crăciun Autostrada până la Cluj va fi dată în funcțiune, iar cetățenii de pe Câmpia mureșeană vor avea apă potabilă.
Am ales să vorbesc și despre prezentul nostru și nu doar despre trecut, pentru că așa cum pentru noi trecutul și istoria poporului român sunt sfinte, tot așa viitorul acestei țări și educarea generațiilor de tineri trebuie să fie la fel de sacre.
Cred, deopotrivă, că trebuie să vorbim răspicat de originile latine ale poporului român de aici, din fața Lupoaicei Lupa Capitolina și până la Roma la Columna lui Traian și în prezent și în viitor avem datoria sfântă să ne apărăm granițele, să-i apărăm pe români indiferent cât de tare bate vântul de la Est.
De a lungul istoriei noastre a mai bătut vântul de la Est și ne-am ales cu 50 de ani de comunism, adică de teroare, foame și sărăcie. Aparteneța României la Europa, la valorile sale, înseamnă civilitate, educație mai bună pentru copiii noștri, înseamnă informație și prosperitate.
Libertatea cucerită în 1989 cu sângele tinerilor căzuți în Revoluție sau în Piața Universității la mineriade sunt tot atâtea motive pentru a reitera valorile europene și ale demnității umane.
Precum spunea Brătianu ”avem în mână viitorul țării noastre’’. Așadar, dragi mureșeni, să ne îngrijim de prezent pentru un viitor mai bun.
La multi ani România! La mulți ani, dragi români!