Evenimentul ”Târgul de arte și meserii” continuă sâmbătă, de la ora 11, în Cetatea Târgu Mureșului cu o masă rotundă, la care se vor întâlni elevi, părinți și profesori cu antreprenori, discuțiile vizând meseriile legate de automobilism, mai ales că în același loc va avea loc în paralel Parada Vehiculelor Istorice,potrivit lui Csegzi Sandor, organizator al Târgului amintit.
Potrivit unui comunicat remis de organizatorii evenimentului Parada Vehiculelor Istorice, sâmbătă, 1 iunie, în Parcul Cetății, între orele 11-18 vor avea loc jurizarea statică și un simpozion internațional, iar între orele 20-21 este programată o Gală-concurs de eleganță, tot în Cetate, corpul B. Aceeași sursă arată că vor participa la eveniment mai mulți reprezentanți FIVA (Federația Internațională a Autovehiculelor de Epocă), inclusiv Natasa Grom Jerina, vicepreședinte, alături de prof.dr. Alexandru Stănescu, de la Universitatea din Brașov, și respectiv prof.dr. György Czifra, de la Universitatea Óbuda din Ungaria.
”Sâmbătă vom avea un eveniment, o masă rotundă, un workshop, dacă vreți, la nivelul cel mai înalt la ceea ce privește posibilitățile de a se afirma meserii în automobilism, pornind de la restaurări până la reparațiile celor mai noi mașini care sunt în viață. Și se leagă de un eveniment automobilistic, de acel show care va fi în Cetatea Târgu Mureș. De la ora 11 vom porni cu acest workshop, deci așteptăm și părinți și copii și profesori și evident societatea industrială, deci partea antreprenorială”, a declarat Csegzi.
Întrebat cât de interesați sunt elevii de domeniile tehnice, Csegzi a apreciat că, în mod curios, deși toată lumea afirmă că trebuie făcute astfel de evenimente, pentru că există o necesitate pe piața muncii, ”feedback-ul nu este chiar așa de bun – sau nu este pe măsura energiilor implicate în organizarea evenimentelor”.
El a arătat că, totuși, numărul de clase cu profil tehnic este în creștere la Tîrgu Mureș.
”Anul trecut, spre exemplu, mai multe clase s-au realizat pe profil tehnic decât cu un an înaonte. Este nevoie de o reformă și în sensul acesta, deci ca să devină școala mai atractivă pentru tineri, trebuie lucrat și la sistemul școlar, la rețeaua școlară, dacă am înțeles bine doamna ministru (al Educației, n.r.) a propus să se scadă numărul de clase teoretice, ca să orienteze, deci o selecție mai bună a celor 2 categorii sau profile de învățământ – teoretic și tehnic, așa cum afost pe vremuri. Avem o experiență în sensul acesta. Și dacă se întâmplă acest lucru, cred că rezultatele vor fi mult mai evidente și mult mai clare”, a mai afirmat el.