Joi, 23 martie s-a desfășurat cea de-a 14-a ediție a concursului internațional de matematică „David Geller” la Școala Gimnazială „Alexandu Ceușianu”, din Reghin. Concursul a reunit elevi din clasele V-VIII, 180 din țară și 50 din Republica Moldova, Ungaria și Bulgaria, iar pe platforma on-line 35 din Grecia și doi din Germania.
La deschidere au fost prezenți oaspeți din Bulgaria, Republica Moldova și Ungaria, Lucreția Băluță- expert UNESCO în România, coordonator național, Schwartz Teodor- reprezentant al Comunității Evreilor din Mureș, Ivo Gheorghiev – președintele Uniunii Etnicilor Români din Bulgaria, Szabó Zoltán inspector școlar de la Inspectoratul Școlar Județean Mureș.
Delegațiile din străinătate au fost întâmpinate de către ec. Maria Precup, primarul Reghinului.
Concurs și recreere
Pe parcursul celor 3 zile, în timpul liber, elevii au vizitat Reghinul și împrejurimile, au cunoscut frumusețile, istoria și obiceiurile locului, au legat prietenii între diferitele culturi.
La festivitatea de premiere a participat prof. Ioan Macarie, inspector școlar general IȘJ Mureș, prof. Mihaela Cojocnean, inspector școlar pentru matematică IȘJ Mureș și ec. Maria Precup.
Elevii câștigători au primit premii în bani, dar și aplauzele și aprecierea colegilor și a profesorilor.
Școala Gimnazială „Alexandru Ceușianu” este singura școală din județul Mureș asociată UNESCO.
Evenimentul a fost organizat de către Școala Gimnazială „Alexandru Ceușianu” sub egida UNESCO, cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Mureș, Primăriei Reghin și al Comunității Evreilor din Mureș.
David Geller….
… s-a născut în 1932, la Cernăuţi, în România – aşa cum accentua mereu, în ciuda buletinului de identitate (unde era trecut Cernăuţi-URSS) în familia farmacistului Mordko şi a lui Fanny Geller.
A urmat aici primele clase de şcoală, repetând clasa I ca urmare a schimbării „stăpânirii”: în limba germană mai întâi la o şcoală evreiască, apoi în limba rusă şi în cele din urmă în limba română.
S-au refugiat apoi la Bucureşti, unde au fost ajutaţi de rude să supravieţuiască. Neavând drept de şedere în capitală, împreună cu alte familii evreieşti din Cernăuţi au ajuns la Reghin. Aici şi-a continuat studiile (întrerupte la un moment dat pentru un an din cauza unei hepatite acute), terminând cu o „diplomă roşie”: numai cu note maxime!
A avut astfel posibilitatea de a intra fără examen la orice facultate. A ales Politehnica din Cluj (iubea „U” Cluj pentru care a jucat puţin şah şi tenis de masă), dar s-a transferat după un an la secţia de matematică-fizică. S-a întors la Reghin, unde a fost profesor mai întâi la Şcoala Generală 5, actuala Şcoală Gimnazială „Augustin Maior”, apoi la Liceul Nr. 2 şi Şcoala Generală Nr. 2 (actuala Şcoala Gimnazială „Al. Ceuşianu”).
Prin „mâinile” sale au trecut şi au învăţat matematică sute, poate mii de elevi, rămânând în amintirea lor ca un dascăl desăvârşit care, prin talentul său pedagogic de excepţie i-a ajutat să descopere tainele matematicii. S-a pensionat de boală în 1990 şi a murit în 1994, după o îndelungată suferinţă.
Imola Grama