Școala Gimnazială ,,Serafim Duicu” din Târgu- Mureș a fost în data de 27.01.2024 gazda concursului ,,Micul povestitor”/,,Nagyapó mesefája”, etapa zonală la care au participat 26 de elevi, din 10 școli, aparținând de zona Târgu- Mureș, subzona 1: Școala Gimnazială ,,Liviu Rebreanu”- Târgu- Mureș, Școala Gimnazială „ Dacia”-Târgu- Mureș, Școala Gimnazială ,,Dósa Dániel”-Valea Izvoarelor, Școala Gimnazială Nr. 1. Crăciunești, Școala Gimnazială Cornești, Școala Gimnazială Cristești, Școala Primară Vălureni și Școala Gimnazială ,,Serafim Duicu” din Târgu- Mureș.
Această zi remarcabilă a început cu o reflecție al povestitoarei, păpușarei și poetei maghiare Szende Csernik care, prin tehnici de povestire și talent a captat atenția auditoriului:
,,Basmul este joc, uimire, credință și suflet.
Un zâmbet pe sufletul fiecăruia.
Basmul este un leac, vindecă pe dinăuntru și pe dinafară.”
Această idee este explicată de povestitorul secuiesc în felul următor:
„Un basm este o experiență intimă, bogată în emoții, atât pentru povestitor, cât și pentru ascultător. Atunci când un copil ascultă sau privește un basm, el sau ea este prezent în el”. Bucuria jocului oferă oportunități pentru o procesare mai profundă, identificarea cu personajele poveștii, rezolvarea provocărilor, depășirea obstacolelor și obținerea de recompense bune.
Un alt lucru important este puterea creativă a basmului, deoarece totul este creat în basm, astfel încât ceva apare din nimic, lumea apare, iar copilul învață să creeze prin intermediul basmului. De asemenea, ei pot învăța consecvența din poveste, tot ceea ce facem are o consecință. Ei învață că la orice problemă există o soluție. În basme, realismul este frumos înfășurat în diverse miracole, pe care copilul le va desluși în mintea sa. El le va primi mai întâi ca pe o sămânță, iar sămânța va încolți abia mai târziu. Nici măcar nu trebuie să-i explici ce înseamnă, copilul gândește cu sufletul lui.
Cuvântul de început plin de entuziasmaldoamnei director, profesor Irina Vidrasan a dat o energie pozitivă.Prin încurajările aduse copiilor, prin felicitările de implicare atât a copiilor cât și a cadrelor didactice îndrumătoare și a părinților a creat o atmosferă relaxantă și veselă îndemnându-i să spună poveștile autentic și cu impact pentru a impresiona juriul și publicul prezent, să simtă că în această zi, alături de povești descoperă lumea într-un mod inedit și memorabil. Domnul director adjunct Biro Szász BotondRobert i-a îndemnat pe micii povestitori să cucerească și să impresioneze auditoriul.
În decursul a câteva ore s-a oferit un cadru în jurul povestirii concurenților pe baza textului ,,Holle anyó, de Frații Grimm, unde micii interpreți au ajutat-o pe fata cea cuminte și harnică din poveste să adune fulgi de zăpadă, pentru Baba Holle să declanșeze zăpada. Dramatizarea a fost efectuată de profesorii de învățământ primar: Szövérfi Emese și Kötő Timea, iar la crearea unei atmosfere destinse s-au implicat profesorii de învățământ primar de la secția maghiară din cadrul școlii: Balizs Zsuzsa, Henter Csilla, Demeter Tünde, Kristóf Helga, Papp Ildikó, Fazakas Kinga.
Membrii juriului au încurajat copiii să fie calmi și curajoși. Evaluarea micilor povestitori s-a realizat după o fișă de evaluare concepută de ISJMureș. Din juriu au făcut parte: profesor de limba și literatură maghiară: Kádár Andrea Noémi de la Școala Gimnazială ,,Dr. Bernády György”, Târgu- Mureș și doamnele profesor învățământ primar:Kacsó Tünde de la Școala Gimnazială ,,Romulus Guga”, Târgu- Mureș, Simon Ilona de la Liceul Technologic ,,Sfântul Gheorghe”, Sângeorgiu de Pădure; Sófalvi Beáta de la Școala Gimnazială ,,Sfântul Gheorghe”, Sângeorgiu de Mureș; László Gabriellade la Școala Gimnazială ,,Romulus Guga”, Târgu- Mureș.
Premianții concursului ,,Micul povestitor”,,Nagyapó mesefája” au fost următorii elevi:
- Premiul I: Fodor Johanna Bernadett de la Școala Gimnazială ,,Liviu Rebreanu”- Târgu- Mureș- profesor îndrumător Diosán Csilla Magdolna
- Premiul II: Kiss Mark Attilade la Școala Gimnazială ,,Liviu Rebreanu”- Târgu- Mureș- profesor îndrumător Diosán Csilla Magdolna
- Premiul III: Farkas Anna Veronika de la Școala Gimnazială Nr. 1.Crăciunești-profesor îndrumător Mátyus Andrea
- Premiul special I: Kriszta Anna de la Școala Gimnazială ,,Dósa Dániel”-Valea Izvoarelor-
profesor îndrumător Keresztes Judith
- Premiul special II:Schlier Karoline Edith de la Școala Gimnazială ,,Dacia”- Târgu- Mureș-profesor îndrumător Vajda Gyöngyi
- Premiul special III:Vonya Alexandru de la Școala Gimnazială ,,Serafim Duicu”- Târgu- Mureș-profesor îndrumător Kristóf Helga.
A fost o zi specială, de neuitat pentru noi toți cei prezenți, cu copii minunați, cu povești deosebite, cu oameni frumoși care au făcut ziua de excepție- după spusele D-nei Director al Școlii Gimnaziale ,, Serafim Duicu”, Târgu- Mureș.
Articol scris de prof. înv. primar: Szövérfi Emese- Școala Gimnazială ,,Serafim Duicu”, Târgu-Mureș, vicepreședintele subcomisiei de organizare.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.