Mierea de pădure din România, mai puternică decât unele antibiotice
În pădurile din România se găsește un adevărat miracol al naturii, un produs apicol cu puteri miraculoase. Este vorba despre mierea de mană sau mierea de pădure. Cercetătorii români au descoperit că această miere este chiar mai puternică decât celebra miere de manuka, deși mult mai ieftină. Studiile indică faptul că această „miere de pădure” găsită mai ales în zonele de munte din Bucovina reușește să neutralizeze agenți patogeni, printre care și stafilococul auriu. Autorii studiului, reprezentanți ai Facultății de Inginerie Alimentară de la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, au explicat pentru „Adevărul” concluziile cercetărilor dar și motivele pentru care mierea de mană este o adevărată minune a naturii.
Mierea de mană sau „mierea de pădure” este un produs apicol unic. Spre deosebire de mierea florală produsă din seva plantelor colectată de albine, mierea de mană este rezultată din colectarea secreției arborilor, mai ales atunci când apare o leziune a plantei și duce la eliminarea sevei la exterior.
Totodată, mierea de mană este produsă de albine din substanțele dulci secretate de insectele numite afide care se hrănesc cu seva arborilor. Albinele colectează această secreție zaharoasă („mana”) de pe frunze și ramuri, transformând-o într-o miere bogată în minerale, antioxidanți, cu un gust mai puțin dulce, specific pădurii, și proprietăți terapeutice superioare mierii florale. Mierea de mană este produsă mai ales în zonele împădurite din România, dar cu precădere în cele montane. În Bucovina este o tradiție aparte a colectării mierii de mană. Mierea de mană este diferită din punct de vedere al gustului dar și al culorii față de restul tipurilor de miere. Are o aromă aparte și o culoare maro-cărămiziu, destul de lichidă.
