În acest an, sărbătorirea zilelor oraşului a coincis cu un moment de mare însemnătate, şi anume inaugurarea unui bust al marelui voievod unificator de ţară, Mihai Viteazul. Cu o zi înainte, primarul Cristian Moldovan a primit la festivitatea de deschidere a sărbătorii personalităţi importante din judeţ, senatorul Akoş Mora, preşedintele CJ Ciprian Dobre, vicepreşedintele CJ Ovidiu Dancu, cei care au rostit scurte alocuţiuni, apoi primari şi viceprimari din împrejurimi: Ionela Ciotlăuş, Sorin Megheşan, Ioan Nicoară, Ioan Mocean, Rareş Mihăilă Bîrcea, Alexandru Măgheran, Alexandru Iurian, Ilie Şuta, Victor Prodan, Ferencz Mihai, Ovidiu Oltean, Halmaghi Zoltan, Costel Ilea, Angela Bîrcea, Kiş Iştvan şi primarul comunei Urhida din Ungaria, Bognár József. După premierea echipei de fotbal Mureşul Luduş, câştigătoarea meciului de baraj pentru accederea în Liga a III-a, au urmat două zile de concerte de muzică uşoară şi populară şi distracţie ca în zi de sărbătoare.
Sfinţirea drapelului şi inaugurarea monumentului
Duminică, în ziua Sfântă a Rusaliilor s-au desfășurat două ceremonii pline de semnificaţie patriotică: sfinţirea şi înălţarea drapelului naţional pe catargul instalat în Parcul Unirii şi inaugurarea monumentului închinat marelui voievod Mihai Viteazul. Drapelul cu dimensiunile de 9×6 m a fost sfinţit de protopopul Lucian Voşloban şi un sobor de preoţi, după care a fost transportat de un pluton de jandarmi şi ridicat pe catargul înalt de 21 de metri amplasat în Parcul Unirii.
A urmat ceremonialul dedicat inaugurării monumentului voievodului Mihai Viteazul, bust realizat din piatră sintetică de sculptorul luduşean Şimon Attila. Serviciul religios a fost asigurat de preoţii Lucian Voşloban, Iuliu Bacali, Ilie Dăian, Sorin Valer Russu, Constantin Savu, Viorel Ormenişan şi Mihai Cercel printr-o slujbă de pomenire.
În continuare, Marian Balea a citit poezia „Capul de la Torda” scrisă de Adrian Păunescu după care au rostit alocuţiuni primarul Cristian Moldovan, general (r) Gheorghe Popa, Iulian Boldea şi Alexandru Luca, profesori universitari; Ovidiu Dancu, Mircea Gheborean, Akoş Mora şi Ciprian Dobre. Festivitatea de dezvelire a monumentului a fost efectuată de Cristian Moldovan, Akoş Mora, Ciprian Dobre şi generalul Gheorghe Popa, după care au fost depuse coroane de flori. Festivitatea s-a încheiat cu defilarea unei gărzi de onoare de la Garnizoana Tîrgu-Mureş.
Ioan A Borgovan