Prin intermediul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), tinerii fermieri pot obține finanțare nerambursabilă de zeci de mii de euro pentru investițiile în ferma proprie. Deși circa 3.400 de proiecte au fost propuse de tinerii fermieri în sesiunea din 2016 la nivel de țară, în județul Mureș au fost depuse doar 4 proiecte!
Aceasta deși județul Mureș dispune de cel mai mare potențial agricol din Regiunea Centru, conform Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru.
Problema cea mai mare se pare că este faptul că oamenilor le lipsesc actele elementare necesare accesării unor astfel de fonduri, printre acestea amintim lipsa titlurilor de proprietate (nu au făcut succesiunea), terenurile nu sunt intabulate etc.
Despre ce proiecte mureșene este vorba aflați din rândurile următoare…
Cât de interesați sunt mureșenii?
„Sm 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” se adresează „tânărului fermier” – o persoană cu vârsta de până la 40 de ani la momentul depunerii Cererii de Finanțare, care deține competențele și calificările profesionale adecvate și care se stabilește pentru prima dată într-o exploatație agricolă ca șef al respectivei exploatații, exploataţie care are o dimensiune economică cuprinsă între 12.000 – 50.000 SO; exploataţia trebuie să fie înregistrată obligatoriu în Registrul Unic de Identificare – APIA, în Registrul agricol și/ sau în Registrul exploatațiilor – ANSVSA. Solicitantul eligibil trebuie să fie persoană fizică înregistrată şi autorizată sau întreprinzător titular al unei întreprinderi individuale sau întreprinzător titular al unei întreprinderi familiale sau asociat unic şi administrator al unei societăţi cu răspundere limitată – SRL sau asociat majoritar (majoritate absolută 50%+1) și administrator al unei societăţi cu răspundere limitată – SRL”, a precizat directorul Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (OJFIR) Mureș, Daniela Teodora Lupei.
Dar, se pare că în sesiunea 2016 nu au fost prea mulți tinerii fermieri din județul Mureș interesați să primească fonduri prin Submăsura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”. Sau poate că fermierii mureșeni sunt mai cu experiență și mai puțin tineri sau problema cea mai mare este „lipsa actelor de proprietate”, după cum ne-a spus un fermier care dorește să acceseze astfel de fonduri.
La Oficiul Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Mureş au fost depuse de către tinerii fermieri din județul Mureș, în sesiunea de depunere 02/2016 (anul 2016), un număr de doar 4 proiecte.
Iar, „din cele 4 proiecte depuse în sesiunea de depunere 02/2016 au fost selectate 3 proiecte pentru finanțare […] valoarea totală a acestor proiecte selectate fiind de 120.000 de euro”, a spus Daniela Teodora Lupei.
Suprafața
Cei de la OJFIR nu ne-au transmis suprafața totală a exploatațiilor agricole sprijinite, însă au menționat: „Pentru Sm 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” una din condiţiile pentru acordarea sprijinului e dimensiunea fermei, iar pentru stabilirea acestei dimensiuni se iau în calcul terenurile cultivate, păşuni și fâneţe, pomi fructiferi și arbuşti, livezi, vii, pepiniere, alte culturi permanente, ciupercării, animale, păsări, familii de albine”.
Proiecte ale tinerilor mureșeni: cătină
Referitor la proiecte concrete alte tinerilor fermieri mureșeni pentru care s-a cerut finanțare anul trecut, cei de OJFIR Mureș au prezentat pentru Punctul două astfel de proiecte:
„Unul dintre solicitanţi cu ajutorul sprijinului acordat, dorește să extindă exploatația prin mărirea suprafețelor pomicole deținute, astfel va achiziționa material săditor fructifer autohton în vederea înființării unei plantații de cătină. Pentru asigurarea unor culturi rezistente se va achiziționa prin proiect și un sistem de irigare. Beneficiarul își propune să extindă ferma pomicolă și să construiască un spațiu frigorific, pentru depozitarea cătinii…”.
Proiecte ale tinerilor mureșeni: Stupi
„…Un alt proiect a fost depus de către un tânăr apicultor care deține un număr de 230 de familii de albine împreună cu stupii aferenți. Exploatația vizează creșterea albinelor, care are un potențial ridicat, aspect care se va menţine pe parcursul implementării şi monitorizării proiectului. Prin implementarea acestui proiect se urmăreşte achiziționarea unor instalații și echipamente specifice apiculturii cu ajutorul cărora se vor derula toate activităţile în vederea obţinerii de produse apicole”.
La nivel național
În sesiunea din 2016, aproximativ 3.400 de proiecte propuse de tinerii fermieri, cu o valoare totală de peste 139 de milioane de euro, au fost selectate pentru finanţare nerambursabilă prin măsura sM 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, a informat Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR).
„Comitetul de selecţie constituit la nivelul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (format din experţi ai AFIR şi ai Autorităţii de Management pentru PNDR) a selectat pentru finanţare 3.121 de proiecte propuse de tinerii fermieri, dintr-un total de 4.545 de proiecte depuse în sesiunea din 2016, mai exact în perioada 28 aprilie – 31 octombrie 2016. Proiectele selectate au fost depuse on-line la AFIR prin sM 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” şi sunt în valoare de 128 de milioane de euro. De asemenea, ulterior soluţionării contestaţiilor depuse la rapoartele de selecţie, au mai fost selectate pentru finanţare alte 270 de proiecte pentru instalarea tinerilor fermieri. Valoarea totală nerambursabilă a acestor proiecte este de aproximativ 11,2 milioane de euro”, a precizat precizează AFIR.
Finanţarea acordată prin PNDR – sM 6.1 este 100% nerambursabilă şi se acordă pentru o perioadă de maximum 3 sau 5 ani (perioada de 5 ani se aplică doar pentru sectorul pomicol). Valoarea sprijinului este, în funcţie de dimensiunea exploataţiei, de 40.000 euro sau de 50.000 euro.
Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri se acordă sub formă de primă în două tranşe (75% din cuantumul sprijinului la încheierea Deciziei de Finanţare şi 25% din cuantumul sprijinului se acordă cu condiţia implementării corecte a planului de afaceri).
Instalarea tinerilor fermieri reprezintă activitatea de administrare cu drepturi depline în calitate de şefi/ manageri ai unei exploataţii agricole, pentru prima dată. Exploataţia agricolă produce în principal produse agricole vegetale şi/sau animale (materie primă) pentru consum uman şi hrana animalelor. Astfel, sunt eligibile în cadrul sM 6.1, investiţiile în ferme zootehnice (de exemplu: bovine, ovine, caprine, suine, păsări, apicultură), precum şi cele în sectorul vegetal. Potrivit AFIR, sunt foarte căutate investiţiile în legumicultură, fie că sunt în spaţiu deschis, în câmp, fie că este vorba despre sere şi solarii de legume. Totodată, prin sM 6.1, se poate obţine sprijin pentru producerea de material săditor sau chiar pentru pomicultură.
De la demararea Programului și până în prezent, AFIR a semnat contracte de finanțare cu 2.977 de tineri fermieri, beneficiari ai sM 6.1, în valoare totală de aproximativ 124 milioane de euro. Suprafața totală a exploatațiilor agricole sprijinite ca urmare a semnării contractelor de finanțare cu tinerii fermieri este, până în acest moment, de circa 18.600 de hectare.
Alte detalii
Prin PNDR 2014 – 2020 se finanţează și proiecte aferente sM 6.3 – „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”, sM 6.2 – „Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale”, sM 6.4 – „Modernizare activități neagricole”, Submăsura 4.1 – „Investiții în exploatații agricole”, Submăsura 4.1a – „Investiții în exploatații pomicole”, Submăsura 4.2 – „Sprijin pentru investiții în prelucrarea / comercializarea și/ sau dezvoltarea de produse agricole”, Submăsura 4.2a – „Investiții în procesarea / marketingul produselor din sectorul pomicol”. Ghidurile solicitantului pot fi găsite pe site www.afir.info.
Pentru informaţii legate de măsurile din PNDR 2014-2020 persoanele interesate se pot adresa OJFIR Mureș cu sediul în Tîrgu Mureş, Aleea Carpaţi, nr. 17, telefon 0265-212.133, e-mail: ojpdrp.mures@apdrp.ro.
Titi Dălălău