SZNT, care timp de două decenii a reprezentat în mod constant aspiraţiile de autonomie pentru Ţinutul Secuiesc, va organiza vineri marşul de la Târgul Mureş după o pauză de patru ani. În ultimii ani, din cauza pandemiei, în locul marşului la care participă o masă mare de oameni au fost organizate mai multe evenimente mici, în mai multe aşezări secuieşti.
Potrivit tradiţiei, marşul de vineri, 10 martie, va începe la ora locală 16, la monumentul din Târgu Mureş al martirilor secui care au fost executaţi în 1852, în urma răscoalei împotriva Habsburgilor, a declarat Balázs Izsák, pentru MTU. László Tőkés, preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT), şi Katalin Szili, însărcinat al premierului ungar, vor rosti discursuri, apoi urmează să fie citită proclamaţia adresată Guvernului României.
După depunerea coroanelor de flori, participanţii vor efectua un marş până în piaţa centrală a oraşului, în faţa Prefecturii, unde vor înmâna prefectului sau reprezentantului acestuia petiţia adresată guvernului român. În încheierea marşului va fi decernat Premiul “Gábor Áron” acordat de CNS, care anul acesta îi va fi înmânat lui Katalin Szili, însărcinatul prim-ministrului Ungariei, şi profesorului universitar Miklós Bakk, pentru eforturile depuse pentru cauza autonomiei. Festivitatea va avea loc în sala mică a Palatului Culturii.
Potrivit preşedintelui CNS, la marş sunt aşteptaţi mii de oameni; din unele oraşe – de exemplu, din Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Odorheiu Secuiesc – participanţii vor sosi în mod organizat, cu autobuze, alţii vor călători pe cont propriu. La eveniment vor fi prezenţi şi oaspeţi străini, din Catalonia, Ţara Bascilor şi Silezia Superioară, aceşti invitaţi aducând cu ei mesajul propriilor lor comunităţi, a specificat Balázs Izsák.
În paralel cu evenimentul de la Târgu Mureş, în mai multe aşezări din Bazinul Carpatic şi din întreaga lume vor avea loc demonstraţii de susţinere. Potrivit lui Balázs Izsák, CNS nu are cunoştinţă despre toate aceste evenimente, despre multe dintre ele va afla doar ulterior.
Întrebat de MTI dacă au fost întâmpinate obstacole în timpul organizării – având în vedere că în anii precedenţi, autorităţile locale au încercat în mod repetat să împiedice desfăşurarea marşului – Balázs Izsák a spus că până în acest moment, nu, şi speră că nu vor exista obstacole nici de acum încolo. Preşedintele CNS s-a întâlnit miercuri cu reprezentanţii jandarmeriei. Acest lucru este esenţial pentru ca evenimentul să se poată desfăşura fără niciun incident, a subliniat politicianul.
Potrivit unei decizii luate de CNS la 6 ianuarie 2012, data de 10 martie este Ziua Libertăţii Secuilor, iar cu această ocazie este organizată mereu o comemorare. În 1854, în această zi, cei trei lideri secui – János Török, Mihály Gálfi şi Károly Horváth – ai mişcării împotriva Habsburgilor au fost executaţi.
Locaţia principală a evenimentelor Zilei Libertăţii Secuilor este, în fiecare, an monumentul dedicat acestor martiri, aflat în oraşul Târgu Mureş.
Sursa: MTI