Câteva mii de persoane, printre care şi turişti străini, sunt aşteptate să participe sâmbătă, 1 iulie, la tradiţionala manifestare „Ziua celor 1.000 de fete secuience”, care se desfăşoară la Şumuleu Ciuc, la marginea oraşului Miercurea-Ciuc, şi care are rolul de a păstra şi promova portul şi tradiţiile secuieşti.
Primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că evenimentul capătă amploare de la an la an şi este unul dintre cele mai importante din programul cultural al oraşului.
„Din nou, putem spune că se organizează, în şaua Şumuleului, întâlnirea celor ‘1000 de secuience’, este unul din cele mai importante evenimente din punct de vedere al păstrării identităţii culturale, naţionale şi din punct de vedere al preţuirii tradiţiilor pe care le-am moştenit. Vorbim de un eveniment care marchează un punct important din evenimentele organizate de Ansamblul Naţional Secuiesc din Miercurea-Ciuc, ei sunt şi anul acest principalii organizatori. Anul acesta se desfăşoară în condiţii normale, adică nu avem, din fericire, nicio restricţie şi am început organizarea destul de minuţios. Dorim ca evenimentul, care creşte de la an la an, să fie organizat în condiţii cât mai bune şi în siguranţă”, a declarat Korodi.
Acesta a punctat faptul că evenimentul de deschidere a manifestării va avea loc sâmbătă dimineaţa, pe platoul din faţa Palatului Administrativ, când majoritatea ansamblurilor folclorice de amatori vor veni în centrul oraşului cu căruţe trase de cai, motiv pentru care se va amenaja un loc special şi se vor închide două artere principale, pentru asigurarea condiţiilor de siguranţă.
După ce artiştii amatori vor cânta şi dansa în centrul oraşului şi vor da startul manifestării, participanţii vor merge în şaua dintre Şumuleul Mare şi Şumuleu Mic, de la marginea oraşului, acolo unde are loc, în fiecare an, şi pelerinajul de Rusaliile Catolice.
După oficierea unei slujbe religioase, ansamblurile folclorice vor evolua, timp de câteva ore, pe scena în aer liber.
Directorul adjunct al Ansamblului Naţional Secuiesc Harghita, Fuleki Zoltan, a declarat că la eveniment vor participa aproximativ 1200 de dansatori amatori, printre vizitatori urmând să se afle şi turişti japonezi, aduşi la Miercurea-Ciuc de o agenţie de turism.
„Cam în jur de 1.200 de dansatori, artişti amatori, se vor prezenta pe scenă în cursul zilei de sâmbătă, care vor veni din judeţul Harghita, Covasna, chiar şi din judeţul Mureş. Cum am fost informat, o să fie şi două grupuri din Japonia, ca vizitatori, aduse de o agenţie de turism din Bucureşti. Chiar au solicitat, dacă se poate, să aibă şi ei două căruţe cu care să poată să meargă în şaua Şumuleului. Este foarte bine şi mă bucur, fiindcă acest festival ar trebui să ajungă acolo ca să fie şi o atracţie turistică pentru cei care nu sunt din zonă, să ne cunoaştem mai bine, să stăm unul lângă altul şi eu cred că este o bună ocazie ca să vadă şi cei care nu sunt din zonă cum trăim, cum ne păstrăm obiceiurile”, a declara Fuleki Zoltan.
Acesta a mai spus că se aşteaptă ca numărul total al participanţilor să fie cuprins între şapte mii şi zece mii de persoane, existând speranţa că vor veni la eveniment şi cei care au renunţat, în anii trecuţi, din cauza pandemiei de COVID-19.
La locul evenimentului va fi organizat şi un târg de produse artizanale, demonstraţii ale unor meşteşugari dar şi o expoziţie de costume populare din colecţia Ansamblului Naţional Secuiesc Harghita.
Municipiul Miercurea-Ciuc este în acest an gazda de onoare a manifestării „Ziua celor 1000 de fete secuience”, titlu care se acordă localităţii care s-a prezentat la manifestare cu cele mai multe persoane îmbrăcate în port popular.
Viceprimarul municipiului, Sogor Eniko, a precizat că, din acest an, se schimbă regulile pentru acordarea acestui titlu, astfel încât, în 2024, „gazda de onoare” va fi localitatea Sândominic.
„Anul acesta, în mod excepţional, Miercurea-Ciuc este gazda de onoare. De fapt, de facto suntem gazdele permanente, dar în acest an suntem şi gazda de onoare. Acest titlu, de fapt, acoperă faptul că am fost posesorii, timp de un an, a două scaune foarte frumos ornamentate folosite de cuplurile tinere, în timpul ceremoniei de căsătorie şi vom preda aceste două scaune următoarei gazde de onoare, care va fi Sândominic. Ca gazdă de onoare, avem onoarea de a crea o ‘poartă de aur’, sub care defilează grupurile îmbrăcate în port popular. Şi noi suntem, cumva, norocoşi deoarece, cu ocazia vizitei Papei, am amplasat o poartă secuiască uriaşă, pe care o să ornamentăm frumos cu flori şi o să o folosim ca ‘poartă de aur’. Acest titlu de ‘gazdă de onoare’ s-a putut obţine, conform tradiţiei, de localitatea care s-a prezentat cu cei mai mulţi reprezentanţi îmbrăcaţi în port secuiesc, dar dat fiind faptul că numărul celor care se prezintă în port popular se calculează comparativ cu populaţia localităţii, multe localităţi care au populaţie mare nu au şansa de a primi nicidecum acest titlu. Deci, de anul trecut s-a decis că se anunţă organizatorii următori şi, astfel, Sândominic s-a anunţat ca fiind următoarea gazdă de onoare”, a declarat Sogor Eniko.
„Ziua celor 1.000 de fete secuience” este o sărbătoare foarte iubită în zonă, care a căpătat popularitate în fiecare an, cei prezenţi spunând că este o sărbătoare a familiilor, a păstrării şi a promovării valorilor tradiţionale.
Evenimentul cultural este organizat de Ansamblul Naţional Secuiesc Harghita, Fundaţia „1000 de fete secuience”, Primăria Miercurea Ciuc şi Consiliul Judeţean Harghita.
Manifestarea s-a desfăşurat pentru prima dată în anul 1931, fiind organizată de etnograful maghiar Domokos Pal Peter şi de un călugăr franciscan.
Un alt eveniment de promovare a portului popular local, respectiv „Ziua Portului Popular Secuiesc”, va avea loc vineri, toţi cei care doresc fiind invitaţi să se îmbrace în costume tradiţionale. AGERPRES