Aproximativ 34.500 de PET-uri au fost colectate în ultimele 6 luni de elevii şcolilor din Bistra Mureşului, Lunca Bradului, Răstoliţa şi Stânceni, care au participat la o acţiune de igienizare a malurilor Mureșului. Copiii au fost implicaţi într-o acţiune iniţiată de Asociaţia Parcului Natural ,,Defileul Mureşului Superior”, din cadrul Ocolului Silvic Gheorgheni care are în concesiune această rezervaţie naturală. Proiectul se intitulează ,,Milioane de PET-uri” şi a urmărit curăţarea zonei de pungile şi sticlele din plastic lăsate de cei care au trecut pe acolo.
Acţiunea de ecologizare a început anul trecut, în 15 noiembrie, şi s-a încheiat la începutul lunii iunie, ea fiind concepută sub forma unui concurs între şcoli. Aşa se face că s-au adunat în total 2.300 de kg de flacoane de plastic. O firmă din Reghin a ridicat apoi gunoaiele şi le-a plătit cu 50 de bani pe kilogram. Copiii din Răstoliţa au câștigat concursul cu peste 800 de kg colectate şi au primit drept premiu un laptop performant. Elevii din Bistra Mureşului s-au ales şi ei cu un premiu: un e-book. Reprezentanta Ocolului Silvic Gheorgheni, Lacko Teréz, spune că acţiunea va fi reluată la toamnă deoarece conducerile şcolilor implicate în proiect sunt de acord cu faptul că astfel elevii au parte de o educaţie ecologică sănătoasă, absolut necesară omului modern.
2,5 milioane de euro
,,Parcul Defileul Mureşului Superior poate fi considerat un adevărat paradis natural şi trebuie protejat”, spune Lacko Teréz. ,,Pentru protecţia habitatelor, a animalelor şi a păsărilor pe o suprafaţă de circa 200.000 de hectare s-au obţinut anul acesta două milioane şi jumătate de euro, printr-un Program European de finanţare. Se urmăreşte în principal evaluarea florei şi faunei în scopul stabilirii unei strategii viitoare de protejare a naturii”, a adăugat acesta. Reprezentanta Ocolului Silvic Gheorgheni spune că deocamdată au fost achiziţionate echipamentele necesare acţiunilor ce se impun şi urmează o licitaţie care vizează evaluarea şi conservarea propriu-zisă a tot ceea ce înseamnă habitate, plante, mamifere, nevertebrate, păsări şi peşti. În funcţie de cele constatate, se va întocmi un plan de management pentru conservarea şi îmbunătăţirea, acolo unde este cazul, a florei şi faunei, astfel încât Defileul Mureşului Superior să fie protejat pe termen lung.
Emeșe Ardelean