Tereos România SA, filiala locală a procesatorului francez de zahăr, a produs anul trecut 37.735 tone de zahăr din sfeclă, din cele peste 110.000 de tone de zahăr realizate în România, în total. Ministerul Agriculturii susține că francezii vor face în continuare zahăr la Luduș, dar numai din zahăr brut din trestie.
Ministerul Agriculturii susține că producătorul francez din industria zahărului Tereos va continua activitatea în România, în unitatea pe care o deține la Luduș. Compania va renunța însă la procesarea sfeclei de zahăr achiziționate de la fermierii locali, dar va rafina zahăr brut din trestie. „La începutul anului 2022, Tereos (Franța) a anunțat închiderea fabricii din România (Luduș, jud. Mureș), sub rezerva rafinării, în continuare, de zahăr brut din trestie”, au declarat pentru Economica oficiali ai ministerului de resort.
Din datele MADR, Tereos România SA procesează zahăr din sfeclă și zahăr brut, fiind al doilea producător pe plan local, alături de Agrana România SRL care procesează zahăr din sfeclă de zahăr și zahăr brut în sucursala Roman și zahăr brut din trestie în sucursala Buzău.
Precizarea autorităților vine în contextul în care, într-una dintre raportările sale financiare din 6 ianuarie, Tereos anunța că „se află în proces de consultare cu organismele reprezentative ale angajaților săi în vederea prezentării proiectului ce vizeaază o posibilă închidere a activităților sale din domeniul zahărului din România, în contextul unor perspective pesimiste. De la achiziția sa de către Tereos în 2013, fabrica de zahăr Ludus din România s-a confruntat cu dificultăți, în principal din cauza reducerii constante a suprafețelor de sfeclă de zahăr, în ciuda mai multor acțiuni de atenuare, și a acumulat pierderi substanțiale”, se precizează într-un anunț oficial al companiei.
Articolul complet pe economica.net