Vorbind la cea de-a 33-a ediţie a Universităţii Libere de Vară şi Taberei Studenţeşti de la Bálványos, în cadrul discuţiei pe tema „Pâinea noastră (nu) cea de toate zilele – şansele politicii agrare europene centrate pe agricultor”, ministrul a declarat: dacă agricultorii nu se află în centrul politicii agrare europene comune, Europa îşi va pierde competitivitatea şi viziunea asupra viitorului, securitatea alimentelor şi a alimentaţiei.
„Trebuie să ne facem vocea auzită mult mai mult în Uniunea Europeană” – a spus ministrul, în opinia căruia preşedinţia ungară a UE este o oportunitate excelentă pentru acest lucru.
El a subliniat, Ungaria organizează preşedinţia în jurul a cinci concepte în domeniul agricol: cum să facem ca agricultura europeană să fie rezistentă la criză, competitivă, sustenabilă, bazată pe cunoaştere şi centrată pe agricultor.
El a menţionat: demonstraţiile fermierilor au arătat forţa acestora, au reuşit să atragă atenţia europenilor că economia agrară a Uniunii nu poate fi distrusă prin obligarea producătorilor din statele membre să respecte o serie de standarde, în timp ce importul produselor ucrainene nu este restricţionat.
Potrivit ministrului, au apărut deja primele simplificări, a început renunţarea „la obiectivele total nerealiste care au paralizat agricultura europeană” şi, deoarece sistemul instituţional nu este încă funcţional, cei 27 de miniştri ai agriculturii au şansa de a formula propuneri şi de a le înainta viitoarei Comisii Europene.
István Jakab, preşedintele Asociaţiei cercurilor şi cooperativelor agricultorilor ungari (Magosz) şi vicepreşedinte al Parlamentului Ungar, a declarat: prin acordul verde european (European Green Deal) „fermierii europeni au fost complet paralizaţi”, dat fiind că s-au introdus prevederi imposibile de respectat, în timp ce piaţa a fost complet deschisă în faţa produselor ucrainene. Factorii de decizie din UE vor un „muzeu al agriculturii europene” – a spus el, adăugând că este inacceptabil ca fermierii ucraineni să producă fără nicio constrângere şi să-şi importe produsele în UE în mod necontrolat, perturbând piaţa Uniunii.
Barna Tánczos, senator UDMR şi fost ministru român al mediului, a declarat că agricultorii din Transilvania şi Ţinutul Secuiesc urmăresc cu optimism preşedinţia ungară a UE. Uniunea s-a obişnuit să impună multe greutăţi agricultorilor, care le suportă „ca un bun animal de povară”, dar protestele agricultorilor au pus capăt acestui lucru. Comunitatea agricultorilor este cel puţin la fel de importantă ca protecţia mediului, acestea două trebuie armonizate – a spus senatorul. El a subliniat: noua politică de mediu trebuie să dispună de un buget, iar agricultorii trebuie să fie despăgubiţi pentru pierderile de producţie.
Balázs Győrffy, preşedintele Camerei Agriculturii din Ungaria, a considerat că politica agrară a UE „nu este o politică agrară” şi „nu este ecologică”, ea nu oferă soluţii pentru zonele rurale ale Europei. El a subliniat: agricultorii au sentimentul că factorii de decizie din UE nu îi consideră ca parteneri, ci ca nişte adversari care trebuie înfrânţi.
El a anunţat: în timpul preşedinţiei ungare a UE, se va încerca întemeierea unei colaborări cu agricultorii europeni, prin urmare au fost invitate organizaţiile agricultorilor din Europa în Ungaria, pentru a decide împreună ce să ceară Uniunii Europene.
Potrivit lui Barna Tánczos, comunitatea agricultorilor transilvăneni are de învăţat din exemplul german, unde cunoştinţele se transmit din generaţie în generaţie, exploatând totodată şi oportunităţile oferite de progresul tehnologic. Cel mai important lucru este sprijinirea fermelor familiale, ceea ce necesită în continuare ajutorul guvernului ungar – a spus el.
Sursa: MTI