Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a efectuat o vizită de lucru în județul Mureș pe 8 iunie, pe agenda sa fiind două obiective locale de importanță națională majoră în special pentru asigurarea independenței energetice a României.
Cel mai important anunț făcut de ministrul Energiei, alături de președintele PNL Mureș, Ciprian Dobre, prefectul județului Mureș, Mara Togănel și primarul orașului Iernut, Ioan Nicoară este acela că lucrările la Centrala termoelectrică cu ciclu combinat cu turbine cu gaze de la Iernut vor începe de la 1 iulie.
“În momentul de faţă putem spune că la Iernut s-a găsit soluția. Am discutat cu antreprenorul, ni s-a spus că sunt pregătiţi să înceapă imediat ce ordinul de începere de lucrări este emis. Asta ar însemna 1 iulie. I-am solicitat directorului general al Duro Felguera ca acest termen să fie maximal şi mi-aş dori 12 luni. Mi-aş dori ca în luna iulie anul viitor acolo să pornească noua termocentrală de la Iernut. Pentru centrala de la Iernut s-au implicat direct președintele României, premierul Nicolae Ciucă, premierul Spaniei, ministrul Energiei din Spania și împreună cu noi, toată lumea a colaborat ca această centrală să poată fi făcută.”, a declarat ministrul Energiei în cadrul conferinței de presă care a avut loc în județul Mureș.
Președintele PNL Mureș, Ciprian Dobre, a subliniat contribuția majoră la investiției de la Iernut la sporirea gradului de independență energetică a României. “Lucrările la noua centrală termoelectrică de la Iernut vor începe la 1 iulie 2023, iar ministrul Energiei, Virgil Popescu, a solicitat ca acestea să fie finalizate înainte de termenul contractual de 16 luni. În cadrul vizitei de lucru a domnului ministru în județul Mureș, am discutat despre beneficiile majore pe care această investiție le va aduce în primul rând pentru comunitatea locală reprezentată de primarul liberal Ioan Nicoară. Valoarea contractului este de 345 de milioane de lei, iar termenul de finalizare trimestrul 4 al anului 2024. Proiectul va permite dezvoltarea capacității de producere a energiei electrice pe teritoriul județului Mureș și are o contribuție majoră la sporirea gradului de independență energetică a țării noastre. Centrala Iernut va fi una de mare putere (430 MW), cu regim de funcționare în bandă, adică 365 zile/an și cu o producție de peste 3.000.000 MWh/an, adică peste 7% din consumul național de energie.”a afirmat liderul PNL Mureș.
Un alt proiect major aflat în topul priorităților liberalilor mureșeni este Barajul Răstolița, acolo unde, după o lungă perioadă de timp, a fost obținut avizul de defrișare de la Garda Forestieră. “Ne-am bucurat să fim gazdele ministrului Energiei, domnul Virgil Popescu, în vizita de lucru efectuată în județul Mureș, când am discutat despre două proiecte locale din importanță națională, centrala termoelectrică de la Iernut și barajul de la Răstolița. Dacă în cazul investiției de la Iernut, Ministrul Energiei a solicitat ca lucrările să fie gata înainte de termenul contractual, pentru barajul de la Răstolița există șansele ca această investiție să fie finalizată până la finalul anului 2023, întrucât lucrările sunt executate în proporţie de circa 95%, iar avizul de defrișare a fost obținut după o lungă perioadă de timp.” a spus prefectul județului Mureș, Mara Togănel.
Avizul de mediu pentru Barajul Răstolița urmează să fie obținut în maximum două luni, urmând ca mai apoi să fie emisă Hotărârea de Guvern de expropriere finală pentru scoaterea din circuitul forestier şi curăţarea de vegetaţie a cuvei lacului. Din aceste motive, ministrul Energiei, Virgil Popescu a anunțat la Târgu Mureș că este optimist în privința finalizării în acest an a amenajării hidrotehnice de la Răstolița.
Biroul de Presă al PNL Mureș
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.