Ungaria şi România lansează un program comun de dezvoltare economică pentru a permite României să beneficieze de investiţiile în industria auto din estul Ungariei, a declarat marţi, la Oradea, ministrul ungar al afacerilor externe şi comerţului, Peter Szijjarto – transmite MTI.
O parte semnificativă a investiţiilor în industria vehiculelor electrice se realizează în estul Ungariei, ceea ce reprezintă o veste bună pentru cei care locuiesc de partea română a frontierei, inclusiv pentru etnicii maghiari, a declarat Szijjarto la o conferinţă de afaceri, potrivit unui comunicat al ministerului, scrie Agerpres.
”Ne dorim ca judeţele Bihor, Arad, Satu Mare şi Sălaj din România, precum şi cei care locuiesc acolo să beneficieze de marile poveşti de succes ale investiţiilor din estul Ungariei”, a spus ministrul ungar.
În acest scop, Ungaria şi România lansează un program comun pentru a promova dezvoltarea transfrontalieră a lanţurilor de aprovizionare, a mai spus el.
Szijjarto a declarat că dezvoltarea cooperării economice bilaterale este de interes strategic şi a salutat faptul că cifra de afaceri a comerţului bilateral a crescut cu 29%, ajungând anul trecut la un nivel record de 12 miliarde de euro.
România este a treia cea mai mare piaţă de export a Ungariei, a spus el, adăugând că şi importurile româneşti au atins un nou record în 2022.
Deoarece politica pentru maghiarii din afara graniţelor se află în centrul politicii externe ungare, sprijinul pentru comunităţile etnice maghiare va rămâne esenţial în viitor, a subliniat şeful diplomaţiei de la Budapesta.
Ungaria îşi va continua programul de dezvoltare economică în Transilvania, care a generat până acum investiţii în valoare de 174 de miliarde de forinţi (467,1 milioane de euro), cu un sprijin guvernamental de 88,5 miliarde de forinţi, a detaliat ministrul ungar de externe.
Ministrul Comerţului Exterior şi al Afacerilor Externe al Ungariei, Szíjjártó Peter a declarat marţi, la Oradea, cu ocazia lansării Programului de cooperare transfrontalieră Interereg VI A România-Ungaria, că România ar fi trebuit deja să facă parte din Spaţiul Schengen, context în care relaţiile economice dintre Ungaria şi România, inclusiv cele din zonele transfrontaliere, ar avea mai mult de câştigat.
„Credem că România ar fi trebuit deja să facă parte din Spaţiul Schengen, însă s-au vehiculat o serie de minciuni şi de declaraţii false care au împiedicat accesul României la Spaţiul Schengen. Nu cred că putem vorbi despre migraţie ilegală sau despre presiunea migraţiei ilegale când vine vorba despre România şi nu cred că acesta este un motiv ca România să nu intre în Spaţiul Schengen. Economia României, a Ungariei şi zonele transfrontaliere ar avea de profitat de pe urma intrării României în Spaţiul Schengen. De aceea aş dori să solicit Comisiei Europene să redeschidă dosarul României pentru aderarea la Spaţiul Schengen cât de repede posibil. Sperăm că cele două ţări care şi-au exprimat dreptul de veto îşi vor schimba poziţia. Şi sperăm să putem profita de relaţiile bilaterale şi de această cooperare cât mai mult posibil. Noi vom sprijini România cu toate demersurile pentru a adera la Spaţiul Schengen,” a spus, în cuvântul său, ministrul Szíjjártó Peter.
Potrivit demnitarului maghiar, cooperarea dintre România şi Ungaria este una strategică, un rol important în acest domeniu avându-l şi programele Interreg, implementate în cicluri de şapte ani.
Programul Interereg VI A România – Ungaria (cooperare transfrontalieră) pentru perioada 2021 – 2027 este al treilea program de cooperare după aderarea României la UE şi are un buget total de 176 milioane de euro, din care 140 de milioane de euro sunt fonduri europene, restul – contribuţii ale celor două state.
Programul Ro-Hu este coordonat de Autoritatea de Management din cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, iar Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Oradea (BRECO), director Livia Banu, este instituţia care găzduieşte Secretariatul Comun şi Controlul de Prim Nivel al acestor programe.
La evenimentul de lansare au participat reprezentanţi din Guvernul României, din Guvernul Ungariei şi Comisiei Europene, ambasadorul României în Ungaria şi cel al Ungariei la Bucureşti, preşedinţi de Consilii Judeţene din cele opt judeţe transfrontaliere (patru române, patru ungare), autorităţi oficiale. Din partea Ministerului Dezvoltării a fost prezent ministrul Cseke Attila, care a declarat că, după evenimentul de la Oradea, va participa săptămâna viitoare, la Iaşi, la lansarea noului Program Interereg România – Republica Moldova.
Agerpres