Rezultatele la alegerile parlamentare desfășurate anul trecut, dar și situația politică a țării, au avut un impact puternic asupra partidelor politice. Astfel, conducerile partidelor politice au dorit o reîmprospătare a forțelor și oameni noi care să aibă un cuvânt de spus și să reușească mobilizarea oamnilor la alegerile care se vor desfășura în acest an. Cele mai afectate partide au fost UDMR și PNL în incinta cărora s-au organizat adevărate ,,mișcări de trupe”. Totodată o mare surpiriză a fost mutarea strategică a lui Klaus Iohannis în PNL. Se pare că acest lucru va afecta nu numai Transilvania, ci implicit județul Mureș fiindcă au crescut foarte mult șansele lui Iohannis de a deveni guvernatorul Regiunii Centru, iar Sibiul capitală…
PSD: generalul președinte… și alte funcții
La sfârșitul săptămânii trecute s-a desfășurat, în Palatul Culturii din Tîrgu-Mureș, Conferinţa Municipală PSD Tîrgu-Mureş (organizație care are 1.282 de membri, din care 589 femei), în cadrul căreia au fost alese funcțiile de conducere ale acestei organizații municipale. Lucrările au fost statutare, din cei 490 de delegaţi fiind prezenţi 454 de delegaţi. Profesorul Ștefan Someșan, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Mureș a fost ales, cu 399 de voturi pentru şi 32 împotrivă, în funcția de președinte al organizaţiei (de fapt, Someșan a fost singurul candidat pentru această funcție). Dânsul era deja președinte interimar al organizației PSD Tîrgu-Mureş din luna octombrie 2012, după ce liderul organizaţiei dr. Dragoş Popa şi-a prezentat demisia. Noul lider a declarat duminică, la Conferinţa Municipală, că formaţiunea ,,a obţinut cel mai bun rezultat în alegerile parlamentare de după anul 1990, adjudecându-şi un mandat de deputat”.
Secretarul organizaţiei a fost ales Dragoş Bardoşi (candidat unic pentru această funcție) cu 402 voturi din cele 431 exprimate.
Pentru funcția de trezorier au candidat Florin Crăciun şi Constantin Luca. Noul trezorier al filialei municipale a fost ales Constantin Luca, votat de 370 de delegaţi.
Cei şapte vicepreşedinţi aleşi sunt: Cristian Bratanovici (43 de voturi), Emil Chindea (42 de voturi), Vasile Costea (40 de voturi), Sorin Luţaş (49 de voturi), Vasile Papuc (39 de voturi), Cosmin Pop (38 de voturi) şi Alexandru Tăurean (37 de voturi). Biroul Municipal va avea următoarea componenţă: Vasile Boloş, Rodica Colceriu, Ciprian Cozma, Sergiu Papuc, Gheorghe Păun, Horea Soporan, Claudiu Şos, Mitică Sava şi Mihai Ţibuleac.
Însă, Conferinţa PSD Tîrgu-Mureş a respins înfiinţarea funcţiei de prim-vicepreşedinte al organizaţiei care urma să fie ocupată, în urma votului, de deputatul Florin Buicu, care a decis, cu câteva zile în urmă, să îşi retragă candidatura pentru conducerea PSD Tîrgu-Mureş. Din cei 454 de delegaţi prezenţi, 233 au fost în favoarea înfiinţării acestei funcţii, voturile fiind insuficiente pentru adoptarea hotărârii.
Mai trebuie să remarcăm și marginalizarea lui Cornel Brişcaru, care nu a fost propus pentru nicio funcție de conducere în cadrul PSD Tîrgu-Mureș deși acum câteva luni a candidat pentru funcția de primar al municipiului Tîrgu-Mureș.
Idei social-democrate…
Liderul interimar al PSD Mureş, Vasile Gliga, a arătat la Conferința Municipală PSD Tîrgu-Mureș că a rămas consecvent şi devotat la ce s-a angajat, la întărirea PSD atât la nivel de judeţ, cât şi la nivel de municipiu şi şi-a exprimat speranţa că organizaţia din Tîrgu-Mureş va avea o pondere mult mai mare decât în prezent în Conferinţa Judeţeană.
La rândul său, prof. univ. Vasile Boloş, fost președinte al organizației PSD Tîrgu-Mureș, a prezentat un concept de viziune intitulat „Tîrgu-Mureş – un oraş european, multicultural şi modern în inima României”, în care a propus 27 de domenii în care PSD să acţioneze pentru dezvoltarea municipiului Tîrgu-Mureş. Documentul a fost votat în unanimitate pentru a face parte din programul PSD Tîrgu-Mureş.
La rândul său, senatorul PSD Alexandru Petru Frătean a precizat că nu va candida pentru nicio funcţie, nici în organizaţia municipală, nici în cea judeţeană (astfel, în luna martie, cele mai multe șanse de a deveni președintele PSD Mureș, le are deputatul reghinean Vasile Gliga, actualul președinte interimar al organizației județene). Acesta a arătat că PSD Tîrgu-Mureş nu a fost un competitor real din anul 2000 încoace la Primăria Tîrgu-Mureş, că doar în anul 2012 a avut un candidat propriu şi că pe viitor „târgumureşenii aşteaptă un primar social-democrat luminat, care să muncească şi pentru ei nu numai pentru un cerc restrâns”.
PNL: al doilea om
Săptămâna trecută a adus și pentru PNL alegeri și noutăți. Votul pentru validarea noii conduceri a PNL a început în cadrul Congresului partidului, care a avut loc la Palatul Parlamentului, cei peste 1.400 de delegați trebuind să voteze pe un singur buletin de vot, în favoarea sau împotriva candidaturii lui Crin Antonescu și a echipei sale. Liderul partidului, Crin Antonescu, a fost reales președinte al PNL cu 1.434 de voturi „pentru” și 40 „împotrivă”. Președintele PNL, Crin Antonescu, a transmis la Congresul PNL, un mesaj celor din partid care s-au pozitionat ca și oponenți, arătând că, în loc să se văicărescă, mai bine ar candida, întrucât ,,nu este groaznic să pierzi, ci este groaznic să nu mai exiști”.
Pe lângă Antonescu, în conducerea PNL au fost cooptați Klaus Iohannis – prim-vicepreședinte (devenit al doilea om în PNL) și Eduard Hellvig – secretar general. În plus, liderul PNL a propus o listă de 15 vicepreședinti executivi, care au fost aleși de Congresul PNL.
Totodată, din echipa formată din 31 de nume, propusă de Antonescu pentru a câștiga un nou mandat de președinte al PNL, s-a numărat și Ciprian Dobre, președintele Consiliului Județean Mureș.
Șeful Regiunii Centru
Ce înseamnă venirea lui Johannis în PNL pentru Regiunea Centru? E clar că această mutare schimbă fundamental datele privind viitoarea capitală a Regiunii, deoarece este de așteptat ca PNL să ceară postul de guvernator pentru Johannis. Cei din PSD ar fi înclinat balanța spre Mureș, împâcând și liderii UDMR. Însă prin mutarea la PNL, Klaus Iohannis devine favorit la funcția de guvernator, USL având de ales între Ciprian Dobre (PNL), Aristotel Cancescu (PNL) și primarul Sibiului (PNL). Cum Aristotel Cancescu este în dizgrația conducerii PNL, iar Ciprian Dobre se pare că este prea tânăr pentru o astfel de funcție, Klaus Iohannis are toate șansele să conducă Regiunea Centru.
Anterior alegerii sale în funcția de conducere a PNL, primarul Sibiului a spus că ar putea lua în calcul o eventuală candidatură peste postul de guvernator al regiunii administrative din care va face parte județul Sibiu. Dânsul a condiționat acest lucru de mai mulți factori, printre care și cel legat de Sibiu – capitală de regiune. Legat de ultimele proiecte de regionalizare făcute publice, proiecte ce nu iau în calcul Sibiul drept capitală de regiune, Iohannis a spus că se va implica în dezbaterea acestora: „Mă voi strădui să intre Sibiul în discuție. Sunt de acord cu regionalizarea, atâta timp cât noile structuri vor prelua din atribuțiile guvernului central”. Întrebat dacă ar candida pentru un post de guvernator, Klaus Johannis a spus că acest lucru ar depinde de mai mulți factori „Inclusiv de stabilirea sediului aici, la Sibiu. Vă dați seama că nu m-aș duce să candidez pentru un post de guvernator la Alba Iulia”.
UDMR
Tot la sfârșitul săptămânii trecute, cu o zi înainte de Consiliul PSD, a avut loc la Tîrgu-Mureș (tot la Palatul Culturii) Consiliul Reprezentanţilor Unionali (CRU) ai UDMR. În cadrul CRU au fost înmânate distincţiile „Bradul de Argint” și a fost prezentat raportul politic al preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor. Cea mai mare provocare a UDMR în perioara următoare este păstrarea drepturilor dobândite ale comunităţii maghiare, dar şi o reformă administrativă şi modificarea Constituţiei, mai ales că Uniunea se află în opoziţie, a declarat Kelemen Hunor.
Liderii UDMR sunt de părere că proiectul de regionalizare a României, propus de USL, e „o catastrofă” şi „un eşec total”. Senatorul UDMR, Márkö Béla, a afirmat că prin regionalizare judeţele îşi vor pierde din putere, Harghita şi Covasna fiind cele mai mari puteri ale UDMR.
PDL – spre o nouă conducere
La sfârșitul săptămânii trecute și PD-L a organizat o întrunire politică. Consiliul Naţional de Conducere (CNC) al PD-L a decis organizarea Convenţiei Naţionale a partidului în 23 martie, la Romexpo, la care să participe 5.000 de delegaţi, pentru a vota noua conducere a partidului. Consiliul a votat astfel varianta Blaga, validată cu o zi în urmă de Colegiului Director, când a fost respinsă propunerea Elenei Udrea privind invitarea a 10.000 de membri.
Unii dintre cei prezenți la dezbateri au lansat atacuri la adresa adversarilor politici din interiorul partidului. „Din nefericire, în ultima parte, s-a cam tensionat ședința. Cred, în schimb, că noi, cu toții, am învățat ceva, astăzi. (…) Dacă nu vom înțelege, fiecare dintre noi, că nu deținem adevărul absolut, vom greși”, a fost concluzia lui Blaga.
Însă, fostul premier Emil Boc a fost aplaudat de participanţii la CNC al PDL. „Vreau să-l salut pe primul-ministru al nostru, pe Emil Boc”, a spus vicepreşedintele PD-L Mircea Hava, după care democrat-liberalii l-au aplaudat în picioare pe Emil Boc.
Vasile Dancea