CNSLR Frăția Mureș și Sindicatul Alternativa 2002 se pregătesc pentru un amplu miting de protest, care va fi organizat luni, la Tîrgu-Mureș. Într-un comunicat de presă emis astăzi, sindicaliștii precizează:
UJSL MURES Filiala CNSLR si Sindicatul Alternativa 2002 Azomureş organizează un miting de protest luni 29.04.2013 între orele 14-16.30, în faţa Prefecturii Mureş. Protestăm împotriva deciziei conducerii societăţii Azomureş de a externaliza total şi într-o singură etapă întreţinerea utilajelor şi a instalaţiilor vechi şi nemodernizate, decizie care, în opinia noastră, va duce la pierderea locurilor de muncă şi poate genera un real pericol pentru salariaţi si mediului inconjurator pe o rază extiinsa ( de aproximativ 30 km).
Menţionăm că, se doreşte această externalizare înainte de a realiza măsurile de modernizare şi retehnologizare a instalaţiilor şi investiţiile cu impact major asupra mediului prevăzute în anexa la Autorizaţia Integrată de Mediu, măsuri a căror realizare la timp şi de calitate depinde funcţionarea societăţii pe termen mediu şi lung. (…)
În opinia noastră, la Azomureş se impune începerea de îndată a lucrărilor complexe de investiţii pe care noua conducere şi le-a asumat şi pe care a promis în faţa cetăţenilor şi edililor din Târgu Mureş că le va realiza la termen, adică până cel târziu la 31.12.2015, dar există multe măsuri ce trebuiau să fie deja realizate.
Azomures a fost şi este o companie de prestigiu la nivel naţional şi internaţional, este un brand care s-a impus de-a lungul timpului prin seriozitate şi prin calitatea produselor fabricate, rezistând timp de 50 de ani indiferent de forma capitalului, de stat sau privat.
În acest moment societatea, pentru a rezista pe piaţă, are nevoie ca de aer de investiţii în tehnologie, care să conducă la creşterea eficienţei economice şi la reducerea noxelor emise. Menţionăm că, retehnologizarea va conduce, pe lângă reducerea poluării şi la diminuarea consumului de gaz metan (materia primă principală) şi, implicit, la scăderea costurilor de producţie.
În locul acestor măsuri, benefice pentru companie, salariaţi şi comunitate, conducerea Azomures a hotărât externalizarea tuturor serviciilor de întreţinere, a instalaţiilor si utilajelor vechi şi nemodernizate. Toate acestea în contextul în care instalaţiile şi fabricile de pe platformă au un grad ridicat de uzură, intervenţiile fiind permanente şi nu ocazionale, aşa cum ar fi în cazul în care instalaţiile ar fi modernizate, situaţie în care nu ne-am opune procesului de externalizare. (…)
În paralel cu pregătirea acţiunii de protest de luni 29.04.2013 am sesizat şi autorităţile la cel mai înalt nivel. Prin aceasta actiune dorim sa tragem un semnal de alarma, întrucât nu dorim ca o companie de top cum este Azomures să ajungă în situaţia lui SC Oltchim SA sau, şi mai rau în cazul acelui combinat chimic din Texas –SUA.