Cum ar fi oare să pleci cu mașina, din zona Tudor, la ora de vârf, cu 7 minute înaintea unei întâlniri importante în centrul orașului, la Ceasul cu flori și să ajungi cu un minut sau două înainte de ora stabilită?
Și, mai mult, cum ar fi să găsești imediat loc de parcare cât mai aproape de locul în care trebuie să ajungi?
Târgumureșenii consideră că aceste aspecte sunt doar un vis frumos, nicidecum o stare de normalitate de care ar fi trebuit să se bucure în anul 2020.
În Târgu Mureșul secolului XXI, ne confruntăm, însă, cu situații anormale care sunt specifice secolului trecut: pe drumurile limitrofe și chiar prin oraș se plimbă în voie căruțe trase de cai, fără sistemele de semnalizare adecvate, acestea punând în pericol participanții la trafic dar și pietonii.
Târgu Mureș, ca oraș a avut bani suficienți. Primarul însă a cheltuit banul public discreționar, angajând cheltuieli cu mult peste suma pe care o avea la dispoziție. Datorită lui, câteva conturi bancare s-au ”umflat” miraculos în timp ce orașul a rămas la fel, prins într-un trecut îndepărtat. Transportul public este de toată rușinea, atunci când dorim să parcăm mașina prin centru rămânem numai cu speranța iar dacă ne dorim relaxare de calitate, suntem nevoiți să căutăm altundeva.
Vom construi rețele de parcare
În centrul Municipiului vom începe construcția unei parcări supraetajate în 2022 și a altor două parcări supraetajate până în 2024. Parcarea care se va construi în spatele Teatrului Național va avea o capacitate de 500 de locuri în timp ce parcarea de lângă Mureș Mall va avea o capacitate maximă de 400 de locuri.
Situația lipsei parcărilor este una de interes maxim și sunt necesare identificarea de soluții adecvate, nu doar în centrul orașului ci și în cartiere. Astfel, în cartierele Tudor, Dâmbu Pietros sau 22 Decembrie (7 Noiembrie) vom ridica, cu caracter temporar, parcări mobile ce pot fi asamblate și dezasamblate rapid și ușor.
Avem soluții pentru gestionarea situației parcării de lângă Spitalul Nou din Târgu Mureș
Știm cu toții cât de complicat și de stresant este să găsești, în zona spitalului, un loc în care să îți lași mașina câteva minute. Este imposibil să găsești un loc de parcare.
V-ați întrebat oare de ce nu există o soluție?
Această problemă există, în primul rând, din cauza disputei dintre Primăria Târgu Mureș și Consiliul Județean asupra dreptului de proprietate. În colaborarea pe care o vom avea cu Consiliul Județean Mureș vom reuși să găsim o soluție amiabilă prin care să încheiem un proces care durează de foarte mulți ani și vom începe urgent amenajarea terenului.
În ultimii 20 de ani a devenit o întreagă aventură să fii pieton. Pare un sport extrem să te deplasezi în condiții de siguranță prin oraș din cauza trotuarelor îngustate, pe care cu greu încap mai mult de două persoane una lângă alta, a mașinilor parcate pe trotuar sau din cauza lipsei rampelor pentru cărucioare. De cele mai multe ori este imposibil ca o persoană, cu un grad de dizabilitate locomotorie, care impune folosirea unui dispozitiv de deplasare pe roti, să ajungă din punctul A în punctul B. Cauza acestui inconvenient este deplasarea cu mașina personală pe distanțe scurte.
Pentru a face posibilă deplasarea în siguranță, unde este posibil vom extinde trotuarele și vom interzice parcarea mașinilor în aceste zone.
Mobilitatea urbană adecvată este motorul unui oraș modern, conectat, prosper, curat și nepoluat de mașinile de tonaj mare care, în lipsa unor centuri ocolitoare, ajung și în zonele centrale.
Nu este un ușor de realizat acest proiect, dar nici imposibil. Soluții pot fi găsite pentru orice problemă atunci când există voință și implicare.
Acum este momentul acum să evoluam, ca oraș și comunitate.
Învingem împreună!