Un grup de tineri ambițioși a pus bazele Asociației cu acest nume și a concesionat bătrâna locomotivă pe care încearcă să o readucă pe șine. Planuri sunt și pentru calea ferată, peste care nu doar trenurile au trecut, ci și timpul.
„Câți dintre noi nu ne-am dorit să primim un trenuleț, atunci când eram mici?Însă cum ar fi să ai propriul tren cu abur? Să te poți bucura de sentimentul de a sta în marchiză, să asculți muzică bună împreună cu prietenii și să savurezi un pahar cu vin în vagoanele de epocă?” întreabă retoric membri asociației Mocănița Transilvaniei.
Ultima oară, Mocănița a trecut plină de turiști prin Teaca în 2016. S-a oprit pentru că nu mai erau bani pentru întreținerea caii ferate și nici pentru Mocăniță. Acum, mai mulți tineri vor s-o readucă la viață. S-au apucat mai întâi de șine, la care lucrează în fiecare sfârșit de săptămână în Bistrița Năsăud.
Sunt eforturi pentru o plimbare de vis, prin locuri pitorești, unde tehnologia și modernul nu au ajuns. Nimic nu poate înlocui mai bine câteva ore petrecute departe de poluare și de agitația marilor orașe. Până când Mocănița va fi reparată, tinerii voluntari se gândesc să îi plimbe pe turiști cu o drezină electrică, prietenoasă cu mediul înconjurător.
Planuri sunt și pentru dezvoltarea gării din Teaca. Aceasta va fi amenajată pentru evenimente la care să se întâlnească turiștii și localnicii.
Donațiile sunt esențiale pentru ca proiectele voluntarilor să prindă viață.
Anul 2021 mai are 8 luni disponibile, începând din Mai, până în Decembrie, iar chiria pentru locomotivă și vagoane este de 750 lei.Deocamdată locomotiva nu este funcțională, iar calea ferată are nevoie de îmbunătățiri – așadar trenul ne așteaptă în gara Teaca, Bistrița-Năsăud. Însă se pot organiza ședințe foto, degustări de vin în vagoanele mocăniței și chiar minipetreceri pentru copii – cu respectarea măsurilor sanitare. De asemenea, vei fi trecut în cartea de onoare a mocăniței, pentru susținerea proiectului. Dacă îți dorești să ai propriul tren cu abur pentru o lună, și dorești să te implici, scrie-ne un mesaj.
Campania: Îmi dăruiesc ziua cadou, pentru mocăniță.
Calea ferată cu ecartament îngust dintre Râciu (Mureş) şi Teaca (Bistriţa-Năsăud) este în momentul de faţă una din cele mai lungi linii ferate înguste funcţionale din România.Calea ferată are o lungime de 34,6 kilometri şi străbate şapte localităţi: Râciu, Sânmartinu de Câmpie, Crăieşti, Milaş, Orosfaia, Comlod şi Teaca.Dată în folosinţă între anii 1912-1914, calea ferată cu ecartament îngust Târgu Mureş – Band- Lechinţa a fost utilizată atât pentru transportul de marfă, cât şi pentru cel de călători.În 1997, Căile Ferate Române sistează activitatea feroviară pe acest tronson, lăsând în voia sorţii cei aproape o sută de kilometri de linie ferată cu ecartament îngust.În perioada 2010 – 2011, calea ferată și traversele sunt ridicate din teren, rămânând porțiunea de 35 km dintre Teaca și Râciu.În 2015 se înființează Asociația Mocănița Transilvaniei, având ca scop conservarea şi reabilitarea căii ferate înguste si a trenurilor cu abur.În anul 2018, asociația concesionează de la Statul Românt întreg traseul menționat, în vederea dezvoltării unui proiect turistic durabil și sustenabil.
Vezi video pe TVR
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.