Am fost săptămâna trecută la festivitatea de premiere a studenților de la Universitatea ,,Petru Maior” din Tîrgu-Mureș. Și în acest an, dar și atunci când am terminat eu, în urmă cu 7 ani, nu am putut să nu mă mir cât de mulți sunt (eram). Un culoar imens de studenți, o dâră imensă de inși îmbrăcați în negru defilau de la UPM până la Sala Polivalentă. Și atunci, dar și acum, m-am întrebat ce se va întâmpla cu toți acești studenți, cu miile de studenți ieșiți încrezători de pe băncile facultăților. Ce se va alege cu ei și dacă piața muncii are o așa de mare acoperire, astfel încât să-i includă pe toți. Răspunsul îl cunoaștem toți. Nu. Piața muncii nu are o așa de mare acoperire și foarte mulți dintre acești studenți vor fugi la Șomaj sau se vor înscrie mai departe la studii pe banii părinților, deoarece din disperarea de a avea bani și un loc de muncă cât mai bine plătit, vor aduna cât mai multe diplome și specializări, în speranța că se vor angaja, până la urmă într-un loc bine plătit…etc. Realitatea este însă cruntă și usturătoare. Degeaba adună diplome… Proaspeții absolvenți se trezesc fără locuri de muncă, cu diplome frumoase și speranțe stinse, iar după o căutare în avalanșă vor accepta orice. Și ce bine le prinde patronilor care abia așteaptă să angajeze tinerei pe care să-i exploateze și să-I plătească prost. Pentru că, nu-i așa, în vâltoarea tinereții, proaspeții absolvenți lucrează fără să cârtească, pe bani puțini și ore suplimentare neplătite.
Și totuși, în toată această isterie trebuie să existe un vinovat. Cine e vinovat pentru faptul că nu sunt locuri de muncă și piața nu se ridică la pretențiile absolvenților. De ce sunt atât de mulți? De ce atâtea pretenții?
Poate, până la urmă, vinovați sunt chiar și absolvenții: pentru că adeseori întâlnim studenți care nu merită să fie studenți și să termine o facultate. Uneori nu merită nici măcar să-și ia bacul. Dar moda impune ca tot „popândăul” să aibă o facultate… Iar facultăților le convine, căci „popândăii” aduc banii. Însă societatea trebuie să înțeleagă că e nevoie și de specialiști, de meseriași, absolvenți de școli profesionale… Și se pare că în prezent e nevoie mai mare de aceștia decât de „popândăii” cu studii superioare.
Aceasta ar fi o explicație pentru numărul crescut de absolvenți-șomeri (desigur, pe lângă condițiile socio-economice precare): niciun angajator nu duce lipsă de „popândăi” cu studii…
Titi Dălălău