Numeroşi bunici de la Căminul pentru persoane vârstnice din Târgu Mureş le-au oferit, marţi, elevilor de la Liceul cu Program Sportiv „Szász Adalbert” o mostră despre cum se sărbătorea Crăciunul înainte de 1989, avându-i invitaţi speciali pe Moş Crăciun şi Moş Gerilă, în cadrul proiectului „Crăciunul copilăriei” aparţinând Bibliotecii Judeţene Mureş.
„Am dorit să facem o paralelă între Crăciunul de altădată, trăit de bunici, şi Crăciunul de astăzi, aşa cum îl percep copiii, motiv pentru care am trecut în revistă tot ceea ce însemna Crăciunul înainte de 1989. Şi pentru asta bunicii (B-Unicii, aşa cum îi numim) s-au pregătit foarte intens, atât cu ţinută de Moş Gerilă, de tipologie diferită, cât şi cu foarte multe informaţii legate de felul în care sărbătorile de iarnă au revenit, după 1990, ca fiind sărbătorile Crăciunului, despre felul în care pomul de iarnă de dinainte a redevenit bradul de Crăciun pe care-l cunoaştem cu toţii astăzi. A avut loc, totodată, un schimb de cadouri, copiii le-au oferit bunicilor cadouri făcute cu mânuţa lor, iar bunicii le-au oferit nu nostalgia Crăciunului de altădată. S-a cântat, s-a colindat, s-au spus poveşti. A fost o atmosferă care cu greu poate fi exprimată în cuvinte, o atmosferă plină de emoţie şi plină de magia Crăciunului. Doi dintre B-Unici au venit costumaţi în pe Moş Crăciun şi Moş Gerilă”, a declarat, pentru AGERPRES, directorul Bibliotecii Judeţene Mureş Monica Avram.
Potrivit Monicăi Avram, toţi B-Unicii care au participat la întâlnirea cu elevii au avut pe cap căciuli de Moş Crăciun şi au prezentat „diferenţele” dintre Pomul de Iarnă şi Bradul de Crăciun, între colindele creştine şi cântecele de iarnă, aşa cum erau denumite în trecut. AGERPRES