Moștenirea artistului Ion Vlasiu se păstrează vie la Bistra Mureșului
Moștenirea artistului Ion Vlasiu se păstrează vie la Bistra Mureșului

Moștenirea artistului Ion Vlasiu se păstrează vie la Bistra Mureșului

Paraschiva Cotruș și părintele Sergiu Andone păstrează vie amintirea și moștenirea artistului Ion Vlasiu, în casa din Bistra Mureșului pe care i-ar durea sufletul să o lase pradă trecerii timpului și indiferenței oamenilor. Povestea poate fi auzită în cadrul emisiunii Vatra Luminoasă de la România Actualități.

Ion Vlasiu (n. 6 mai 1908Lechințajudețul Mureș – d. 18 decembrie 1997București) a fost un sculptor, pictor și scriitor român.

După școala de arte și meserii de la Târgu-Mureș și-a continuat studiile la Academia de Arte Frumoase din Cluj (1928 – 1930) la clasa profesorului Romulus Ladea, pe care nu a absolvit-o, neavând bani să-și plătească taxele de studii. La 24 de ani avea deja prima expoziție personală de sculptură care, ca și cele care au urmat, s-a bucurat de caracterizări pozitive în presa scrisă.

A fost profesor la Academia de arte frumoase din Timișoara (1938).

A lucrat ca redactor șef al revistei Arta (1966 – 1969).

Casa memorială a sculptorului Ioan Vlasiu se află în localitatea Bistra Mureșului.

Prin Decretul nr. 514 din 18 august 1964 al Consiliului de Stat al Republicii Populare Romîne, sculptorului Ion Vlasiu i s-a acordat titlul de Artist Emerit al Republicii Populare Romîne „pentru merite deosebite în activitatea desfășurată în domeniul teatrului, muzicii, artelor plastice și cinematografiei”.[4]