În bucătăria tuturor ținuturilor românești, mujdeiul de usturoi a fost, decenii, dacă nu secole, nelipsit de la multe mese. Mai ales de la acelea în care, printre preparate, figurau diverse fripturi, pastrame, pește la grătar etc.
De câțiva ani încoace, însă, mujdeiul tradițional a început să fie din ce în ce mai des substituit de versiunea sa catalană, așa-numitul sos aioli. Majoritatea restaurantelor din Târgu-Mureș, spre exemplu, oferă în meniu, ca acompaniament al diverselor preparate, ”sos de usturoi”. Adică o variantă a sosului aioli. Îndeosebi restaurantele care livrează mâncare la domiciliu oferă așa ceva. Clasicul mujdei e din ce în ce mai greu de găsit.

E un aspect pe care l-a remarcat maestrul bucătar Iulian Bănuță (cunoscut sub numele de chef Gianny Bănuță), care lucrează ca bucătar șef la un boutique hotel de lângă Lucerna, Elveția. Și nu numai el. De ce e mai popular sosul aioli decât mujdeiul nostru? Probabil pentru că e ceva mai ușor de pregătit, pentru că nu are gustul de usturoi atât de pregnant, pentru că nu duhnești a usturoi de la o poștă dacă mănânci sos aioli… și poate ar mai fi explicații.
Apropo de ușurința cu care se prepară mujdeiul spaniol, cum îi spune chef Bănuță sosului aioli: nu sunt necesare mai mult de 2-3 minute pentru asta. În esență, sosul acesta e o emulsie de ulei de măsline cu lapte (unii bucătari folosesc iaurt, chiar smântână), aromatizată cu câțiva câței de usturoi, sare și piper. Totul se mixează 1-2 minute cu un mixer vertical și sosul e gata. În clipul video de mai jos, o astfel de rețetă dezvăluită de bucătarul menționat. Am testat-o și noi. A ieșit un sos la fel de bun ca și mujdeiul clasic, dar mai ușor de preparat. Poftă bună!
Vezi video mai jos:
Mujdeiul spaniol, așa-numitul sos aioli, scoate din farfurii mujdeiul strămoșesc♬ sunet original – Punctul
surse foto: chef Gianny Bănuță. Wikipedia
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.