Consiliul Judeţean Harghita derulează, în premieră naţională, un proiect prin care şcolile fără autorizaţie sanitară beneficiază de lucrări urgente de renovare şi reabilitare realizate cu ajutorul muncii comunitare.
Programul se numeşte „Clacă în folosul copiilor noştri” şi ideea lansării sale a venit în septembrie 2013, imediat după începerea şcolii, când s-a constatat că foarte multe unităţi de învăţământ au nevoie de lucrări de reabilitare, care nu necesită fonduri foarte mari, pentru a putea obţine autorizaţiile sanitare de funcţionare. Prin acest demers, comunităţile sunt ajutate financiar de Consiliul Judeţean să achiziţioneze acele materiale pe care nu le pot procura pe plan local, după care se organizează muncă voluntară pentru efectuarea de reparaţii la unităţile şcolare.
Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a declarat că anul trecut s-au efectuat lucrări la 37 de instituţii de învăţământ din 27 de localităţi ale judeţului, iar pe lista din acest an se mai află şi alte şcoli şi grădiniţe.
„În cadrul clăcilor demarate în toamna anului trecut s-au efectuat lucrări la 37 instituţii de învăţământ, în localităţile Păuleni-Ciuc, Racu, Săcel, Avrămeşti, Ciucsângeorgiu, Ditrău, Lupeni, Plăieşii de Jos, Siculeni, Ciumani, Dârjiu, Atid, Ciceu, Cârţa, Lunca de Jos, Lunca de Sus, Mărtiniş, Mugeni, Subcetate, Ulieş, Voşlăbeni, Topliţa, Tuşnad, Vlăhiţa, Borsec, Gheorgheni, Sânsimion. (…) Anul trecut am alocat peste 800.000 de lei, iar anul acesta, pentru continuarea programului ‚Claca’ am direcţionat aproape trei milioane de lei”, a declarat Borboly Csaba, care a ţinut să adauge că se doreşte extinderea iniţiativei şi pentru renovarea caselor de cultură şi a dispensarelor sanitare.
Borboly Csaba şi-a exprimat convingerea că oamenii preţuiesc mai mult munca proprie şi a punctat că, în multe situaţii, rezolvarea problemelor se află pe plan local.
„Am convingerea că oamenii preţuiesc mai mult munca proprie. (…). Bineînţeles, nu am iniţiat aceste clăci în sensul că judeţul Harghita nu ar avea nevoie de surse externe, guvernamentale sau de la UE, dar dacă comunităţile locale se implică în realizarea unor lucrări, acestea sunt mai eficiente şi au rezultate mai bune decât o lucrare realizată printr-un proces de achiziţie publică şi derulată de o firmă. Pentru o mică lucrare de reparaţie la un grup sanitar nu este nevoie de achiziţie publică, comunităţile au capacitatea de a o repara, aşa cum au avut-o şi în trecut (…) După cum am mai accentuat, rezolvarea problemelor se află în mâinile noastre, aceste probleme nu pot fi puse doar în seama anumitor persoane şi mai ales nu putem să aşteptăm tot timpul ca aceste probleme să fie rezolvate de către alţii” , a declarat Borboly Csaba.
El a spus că la clăci au participat satele atât cu populaţie majoritară maghiară, cât şi cele cu populaţie română.
„Am dovedit că împreună putem realiza multe lucruri”, a afirmat preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, care a adăugat că în zonă sunt probleme serioase, cum ar fi emigrarea sau deficienţele sistemului de învăţământ. „Dacă nu ne concentrăm asupra acestora, peste câteva decenii nu vor trăi aici tineri aproape deloc”, a susţinut Borboly Csaba.
Potrivit acestuia, un program similar cu cel al Consiliului Judeţean Harghita poate funcţiona cu succes şi în alte zone ale ţării, Borboly Csaba invitându-i pe toţi cei interesaţi să acceseze documentaţia de pe site-ul instituţiei.
AGERPRES