Municipiul Târgu Mureș pe harta internațională a evenimentelor profesioniste dedicate industriei și domeniului militar
Municipiul Târgu Mureș pe harta internațională a evenimentelor profesioniste dedicate industriei și domeniului militar

Municipiul Târgu Mureș pe harta internațională a evenimentelor profesioniste dedicate industriei și domeniului militar

Șeful de Stat Major la Comandamentul Forțelor pentru Operații Speciale, colonel Marian Bârsan, a declarat, marți, în cadrul conferinței de promovare a proiectului Southeast Europe Special Operations Forces Forum 2025 (SEESOF 2025), care va avea loc la Târgu Mureș, în 4-5 iunie, că această manifestare va consolida și coagula structurile FOS din regiunea Mării Negre.

‘Este un eveniment de o complexitate crescută (…). Noi organizăm la nivelul comandamentului exerciții internaționale, conferințe cu parteneri străini în fiecare an, dar un eveniment de o factură culturală, intelectuală și economică de asemenea amploare n-am mai organizat. El este strâns legat de proiectele noastre în regiune. Apreciem că o să consolideze poziția României de pol regional pe acest domeniu, pentru că deja sunt în jur de 15 state aliate și partenere care și-au anunțat prezența cu delegații militare din domeniul operațiilor speciale la acest eveniment, plus partea de companii din industria de apărare și va promova industria națională de apărare. Ce ne-am propus, în primul rând, și nu e spus aici în mod gratuit, este să promovăm comunitatea locală și relațiile excelente pe care le avem la nivel interinstituțional (…). Va facilita schimbul de idei în domenii de interes atât pentru securitatea națională, cât și pentru comunitatea locală. Forumul va consolida și va coagula structurile FOS din regiunea Mării Negre în jurul nostru și va oferi o platformă prin care operatorii din industria de apărare să interacționeze cu forțele pentru operații speciale din România, dar și cu cele prezente la activitate’, a declarat colonelul Bârsan.

Potrivit reprezentantului CFOS, SEESOF 2025, care va fi organizat în campusul UMFST de TNT Productions Romania cu sprijinul și participarea Ministerului Apărării Naționale, va pune municipiul Târgu Mureș pe harta internațională a evenimentelor profesioniste dedicate industriei și domeniului militar.

‘Pe data de 3 iunie, deși nu face parte neapărat din programul forumului, la comandament vom primi marea majoritate a delegațiilor străine care participă la activitate, se vor desfășura întâlniri bilaterale și în marja acestor întâlniri vom semna acorduri bilaterale de cooperare în domeniul operațiilor speciale. Pe data de 4 iunie, vor avea loc mai multe evenimente. Vor fi la UMFST discuții și dezbateri cu participarea unor reprezentanți naționali și internaționali în trei paneluri. În primul sunt provocări pentru forțele pentru operații speciale din zona de sud-est a Europei. Panelul doi va viza sprijinul industriei de apărare pentru zona de forțe speciale, astfel încât să creștem încrederea regională iar panelul trei va viza zona de performanță și reziliență din punct de vedere medical. E un panel de medicină operațională. Încă lucrăm la cine, cum participă și ce va prezenta’, a subliniat colonelul Marian Bârsan.

Concomitent, va avea loc o expoziție de tehnică și echipamente din domeniul industriei de apărare iar seara, la Palatul Culturii, este programat un concert susținut de Filarmonica de Stat din Târgu Mureș.

Pe data de 5 iunie sunt programate alte două paneluri, unul despre femeile pe câmpul de luptă și femeile în poziții de conducere și un panel despre zona de reziliență.

‘Obiectivele sunt promovarea comunității locale, coagularea forțelor speciale din regiune în jurul Comandamentului Forțelor pentru Operații Speciale și oferirea unei platforme pentru operatorii din industria de apărare să interacționeze cu Forțele pentru Operații Speciale’, a menționat colonelul.

Dat fiind contextul geostrategic, a precizat acesta, mai ales după declanșarea războiului din Ucraina, România a început să capete un rol și mai important în planurile NATO.

‘Următorul reper e 2024, când, împreună cu aliații din Bulgaria și cu partenerii din regiune, România prin intermediul Comandamentului Forțelor pentru Operații Speciale devine capabilitate operațională inițială pentru un comandament regional de operații speciale, care se va înființa la criză și la război. Practic, în timpul unei crize și al unui război, de la Târgu Mureș se vor conduce operațiile speciale ale Alianței în zona în care ne aflăm (…). În zona asta extinsă a Mării Negre avem două direcții mari de acțiune, cu forțele pentru operații speciale, partea pe care o facem la pace, pe care o numim noi diplomația apărării, respectiv încercăm să proiectăm interesele României în toate aceste state. În primul rând să avem acces și să cunoști o zonă, trebuie să fie acolo plasament. Și dacă avem aceste două condiții asigurate, să reușim să influențăm ceea ce se întâmplă în favoarea României. O altă direcție pe care o urmărim este să atragem prezența aliată pe teritoriul României iar alte discuții despre ‘rămân, nu rămân americanii?’, ‘cât rămân?’, ‘se retrag?’, noi am reușit la nivelul ăsta mic al Târgu Mureșului să ne asigurăm în domeniul operațiilor speciale, o prezență aliată permanentă, în sistem rotațional, destul de consistentă, care să ne asigure aplicarea planurilor’, a subliniat colonelul Bârsan.

El a amintit că anul trecut Parlamentul României și cel al Bulgariei au aprobat înființarea în caz de criză și război a acestei structuri iar în 2024, pe final, Turcia și-a exprimat intenția de a adera.

‘Suntem în plin proces de derulare a procedurilor administrative ca Turcia să se alăture acestui proiect, proiect de importanță deosebită pentru România, pentru că va asigura, în caz de criză și război, coordonarea și sincronizarea efectelor pe domeniu, operații speciale în regiunea în care ne aflăm și asta se va face din România, de la Târgu Mureș, partea de atragere și susținere, aliați și parteneri’, a conchis col. Bârsan.

Rectorul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ‘George Emil Palade’ din Târgu Mureș, Leonard Azamfirei, a declarat că SEESOF 2025 va aduce în față structuri diferite și că universitățile vor juca un rol important.

‘La nivel european, de curând s-a constituit acel fond de dezvoltare al apărării, dacă știu bine, de 8 miliarde de euro per total, dintre care o treime este destinată cercetării în acest domeniu. Chiar de curând s-a deschis un call în care sunt universitățile eligibile (…) iar interesul nostru, ca universitate, este de a intra într-un mod concret în asemenea oportunități care există și care se fac în parteneriat cu industria militară aflată pe piață în acest sens. Așa încât dacă la finalul acestui eveniment important va fi o abordare de tip win-win, fiecare va ști dacă a făcut eforturile necesare ca lucrurile să iasă bine’, a afirmat dr. Leonard Azamfirei.

La prima ediție a expo-forumului internațional dedicat Forțelor pentru Operații Speciale – SEESOF 2025 sunt așteptați peste 3.000 de participanți din peste 20 de țări iar organizatorilor li s-au alăturat Asociația Națională Cultul Eroilor ‘Regina Maria’ și partenerii locali.

‘Ne așteptăm ca la conferință să participe în jur de 160 de experți din 23 de țări. De asemenea, în cadrul expoziției vom avea cu toții posibilitatea să vizionăm produse ale unui număr de 86 de companii din 18 țări iar din perspectiva așteptării numărului de vizitatori, estimăm un număr de 3.000 de vizitatori, de asemenea din 23 de țări. Conferința, pe lângă faptul că va fi foarte intensă, are un panel de noutate în ceea ce privește conferințele care se organizează sau s-au organizat în România până în momentul de față, și anume, un panel dedicat medicinei operaționale. Nu e întâmplător, firește, fiindcă suntem la universitate, care are ca principal domeniu de activitate medicina, farmacia, dar nu numai. Și pe parcursul acestei conferințe, în afară de medicina operațională, vor exista diferite oportunități de a întâlni, de a interacționa cu lideri de la nivel central și local, din domeniul politic și militar, de la nivel strategic, operativ și tactic, în partea militară’, a declarat președintele Asociației Naționale Cultul Eroilor ‘Regina Maria’, general-locotenent (r) Corneliu Postu. AGERPRES