Echipa Outdoor Experience Târgu Mureş organizează, în perioada 21 – 23 aprilie, cea de-a opta ediţie a Mureş Marathon, singurul maraton pe ape repezi din România, la care sunt aşteptaţi peste 200 de concurenţi.
Competiţia se va desfăşura pe Valea Mureşului Superior, în zona Meştera – Sălard – Răstoliţa, a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă, Madaras Balazs, unul dintre organizatori.
„Concursul Mureş Marathon a ajuns deja la cea de-a opta ediţie, este un concurs maraton amator de rafting, caiac şi canoe, respectiv la proba de slalom pe ape repezi. Avem o parte tehnică, de slalom, şi una de rezistenţă, maratonul pe 24 de kilometri. Proba de slalom se desfăşoară pe o porţiune mai scurtă, unde apa este învolburată, cu stânci. Aici se delimitează un traseu care are nişte porţi suspendate deasupra apei, care sunt numerotate. Este o line care trebuie urmată, unele porţi trebuie luate de-a lungul apei, altele contra-curent şi asta e partea cea mai dificilă a probei, pentru că dacă nu ai îndemânarea necesară, atunci poate fi destul de complicat. Trebuie să treci prin poartă fără să o atingi. Din fericire, Mureş Marathon devine din ce în ce mai popular. Acum opt ani eram peste 50 de participanţi, anul acesta vom fi peste 200”, a declarat Madaras Balazs.
Purtătorul de cuvânt al evenimentului, Iulia Vizi, a arătat că Mureş Marathon se va desfăşura pe Valea Superioară a Mureşului, dificultatea traseului fiind între ZWC (pentru începători – n.r.) şi WWII (pentru concurenţi mai experimentaţi – n.r.). Startul probei de slalom se va da sâmbătă, la ora 10,00, iar startul maratonului de 24 de kilometri se va da în localitatea Meştera, la ora 14,00, cu finişul în localitatea Răstoliţa.
Iulia Vizi a precizat că participanţii pot concura în opt categorii diferite, în funcţie de ambarcaţiune: caiac de ape repezi cu lungimea sub 2,6 m, caiac de ape repezi cu lungimea între 2,6 – 3,1 m, caiac slalom, caiac de tură, canoe gonflabilă – trek, caiac gonflabil 2 persoane, raft, respectiv categoria open (orice ambarcaţiune care nu intră în primele şapte categorii).
„Fiecare participant trebuie să-şi prezinte echipamentul propriu şi trebuie să plătească taxa de înscriere în dimineaţa concursului. Între start şi final, concurenţii sunt obligaţi să treacă pe la punctul de control care se va afla pe malul stâng al râului, aproximativ la mijlocul traseului (după confluenţa Mureşului cu pârâul Sălard). După premiere, se vor organiza diferite jocuri, un foc de tabără, dar şi o petrecere. În ultimii ani, sporturile pe ape repezi (rafting, whitewater kayaking) au devenit tot mai populare în România. Mureş Marathon a devenit un concurs internaţional şi unul dintre cele mai semnificative evenimente de white-water din ţară; anul trecut au participat peste 180 de concurenţi, majoritatea din România, dar şi din Ungaria, Bulgaria, Austria şi Franţa”, a mai spus Iulia Vizi.
Komaromi Istvan, câştigătorul de anul trecut a probei de caiac gonflabil 2 persoane, a declarat la rândul său că, deşi concursul nu e foarte greu din punct de vedere tehnic, este dificil întrucât se vâsleşte pe o distanţă de 24 de kilometri. AGERPRES