Mureșeanul Adrian Marin, dieteticianul din spatele succesului canotorilor români medaliați
Mureșeanul Adrian Marin, dieteticianul din spatele succesului canotorilor români medaliați

Mureșeanul Adrian Marin, dieteticianul din spatele succesului canotorilor români medaliați

Canotajul a adus mai mult de jumătate din medaliile cucerite de România la Jocurile Olimpice 2024, de la Paris. Dar nu oricum, ci pentru că a existat țesătura umană necesară.

Federația de Canotaj a început o schimbare importantă în pregătirea sportivilor încă din noiembrie 2023, când a început colaborarea cu un specialist în nutriție. 

Adrian Martin, dietetician și șef de lucrări la catedra de Fiziologie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, a fost angajat ca să ofere canotorilor cea mai bună dietă.

El  mai colaborase cu FR Canotaj în perioada 2015-2016 pentru JO de la Rio. „Atunci a fost un alt colectiv, alți antrenori, alți sportivi. Acum am fost primit cu o mai mare deschidere pentru schimbare”.

Adrian Martin (stânga)
Adrian Martin (stânga)

Martin a venit cu propriile rigori. A cerut putere de decizie pe seama responsabilității poziției de nutriționist. El a conceput meniurile pentru toate mesele zilei, mic dejun, prânz, cină, dar și pentru gustările dintre acestea,

Spune că a colaborat excelent cu colectivul medical al lotului. „Am încercat împreună cu aceștia să facem cele mai bune alegeri și cele mai bune preparate pentru o eficientizare a antrenamentelor.

Am ținut cont și de cererile și preferințele personale, dar când te ocupă de 60 de sportivi e mai greu să le personalizezi pentru fiecare”.

A ținut cont de evaluarea  și monitorizarea antropometrică, greutate, masă musculară, masă adipoasă a fiecărui canotor pentru a regla aportul alimentar.

„Așa am putut calcula posibilitățile de creștere calorimetrică și de stabilire a necesarului energetic prin carbohidrați, proteine, lipide. Nu există tipare, nu este o valoare unică”.

Citește continuarea