Județul Mureș ar putea trimite, în premieră, în urma alegerilor de duminică, un reprezentant al său în Parlamentul European, în persoana lui Vincze Lorant, locul 2 pe lista UDMR la alegerile europarlamentare. În trecut, singurul mureșean în această poziție la PE a fost Kelemen Attila, reprezentând de asemenea UDMR, euroobservator și apoi europarlamentar, până la organizarea alegerilor pentru PE din 2007. Colega noastră Ela Giurgea a stat de vorbă cu Vincze Lorant, imediat după ieșirea acestuia de la urne:
Reporter: Sunteți candidatul cu cele mai mari șanse din județul Mureș de a intra în Parlamentul European. Cu ce gânduri ai votat și ce intenționați să faceți în PE?
Vincze Lorant: Aș putea să fiu primul mureșean care ajunge în Parlamentul European și activitatea mea din circumscripția electorală Transilvania se va centra pe Târgu Mureș – voi avea aici biroul. În orice caz, eu mă consider un reprezentant al intereselor transilvane și evident cu accent pe reprezentarea comunității maghiare. Noi avem un proiect ambițios care a pornit acum 8 ani, se numește Minority Safe Pack, este un proiect de protecție a minorităților autohtone din Europa, s-au adunat 1,2 milioane de semnături, urmează faza negocierilor politice, când într-adevăr Comisia Europeană și Parlamentul European vor începe să lucreze, sperăm, la adoptarea unor acte normative pentru protecția minorităților. Acest proiect, dat fiind faptul că sunt și președintele FUEN (Federal Union of European Nationalities, n.r.), se leagă de activitatea noastră și eu sper s-o duc la bun sfârșit. Dar evident nu cred că vreun politician al comunității maghiare se poate axa doar pe o singură specializare, eu cred că va trebui să avem o viziune de ansamblu asupra politicilor europene și să intervenim acolo când interesele comunității, interesele Transilvaniei o cer – de-or fi interese economice sau probleme climatice, trebuie să avem posibilitatea de a interveni și dezvoltarea, fondurile europene sunt o tematică foarte importantă, dorim să atragem în continuare fonduri europene, dorim ca agricultorii din România să aibă același venit, de exemplu, pe hectar, ca agricultorii francezi sau belgieni – se impune un dublu standard, deocamdată, va trebui să lucrăm să ne apropiem și noi de centrul Europei în acest sens.
R: Adică să negociați.
V.L.: Da, corect. Acesta e rolul nostru, sunt diferite interese, nu este nicio surpriză, sunt interesele țărilor din Estul și Centrul Europei, contra, câteodată, intereselor vechilor membri ai UE și va trebui să negociem să ajungem la soluții care să aducă mai mult pentru Transilvania, mai mult pentru comunitatea maghiară.
R: Ați pomenit de agricultură, undeva v-aș contrazice, pentru că domnul Kelemen Attila – din Mureș – a fost euroobservator și după aceea europarlamentar în acea comisie. Dar, dacă veți intra în PE veți fi primul mureșean care este și ales. Dumneavoastră aveți o experiență în spate, ați lucrat foarte mult timp la Parlamentul European la cabinetul domnului Winkler Gyula, care este pe locul I acum, la UDMR. V-ați gândit să lucrați și împreună, pe niște subiecte?
V.L.: Evident, vom lucra într-o echipă, doar suntem – sau vom fi -2 eurodeputați și asta înseamnă că va trebui să conlucrăm strâns, întrucât echipele noastre vor lucra împreună și vom lucra, desigur, împreună cu UDMR de acasă, cu colegii deputați și senatori. Chiar eu mă gândesc să fie o colaborare mult mai strânsă decât a fost până acum. Domnul Winkler s-a axat mai mult pe temele economice, eu vin cu partea de drepturi pentru minorități, drepturile în general, partea juridică, și eu cred că vom face un team (o echipă, n.r.) excelent în Parlamentul European.
R: Pentru cei care nu vă cunosc – pentru că în Mureș ați fost și după aceea n-ați mai fost – vă rog să ne prezentați, pe scurt, un CV.
V.L.: Eu m-am născut la Târgu Mureș, în 1977, am terminat Liceul Bolyai și după aceea am făcut Jurnalism la Cluj și am lucrat în cadrul emisiunilor în limba maghiară de la Radio Târgu Mureș, Radio Cluj și la Radio România București. Am stat la București 9 ani, am fost și manager de presă, după care interesul meu s-a axat pe temele europene și astfel am început să lucrez cu domnul eurodeputat Winkler și mai apoi împreună cu cei 2, consilier al eurodeputaților UDMR, între timp am terminat și un masterat de administrație publică și da, încerc să fiu cât mai des în Transilvania. Evident că activitatea mea a cerut să fiu mai mult prin alte capitale europene, în timp ce, spre exemplu, se strângeau cele 1 milion de semnături pentru inițiativa cetățenească Minority Safe Pack. Dar acum promit că voi fi mul mai des, în Transilvania și în Târgu Mureș.
Potivit datelor preliminare ale alegerilor pentru Parlamentul European, UDMR a depășit pragul de 5% la nivel național – în județul Mureș plasându-se, ca de obicei, pe primul loc. În baza acestui rezultat, reprezentanții Uniunii speră să trimită în PE 2 eurodeputați.