Olimpici județeni, naționali sau chiar internaționali, implicați în zeci de alte activități de voluntariat, educative, artistice
Cu ocazia sărbătorilor de iarnă, ne-am propus să vă prezentăm niște tineri deosebiți, tineri care demonstrează că se poate realiza performanță în multiple domenii, chiar și într-o lume în care avem adeseori impresia că tinerii nu mai au idealuri și că preocupările lor educative sunt aproape total estompate de alt tip de activități…
Vă prezentăm niște tineri care nu doar că reușesc să aibă constant rezultate deosebite la învățătură, mulți dintre ei fiind olimpici județeni, naționali sau chiar internaționali, dar care, cu toate că au un program școlar foarte încărcat, învățând după școală, în fiecare după-masă, câte 4-5 ore, reușesc să se implice și în multe acte activități umanitare, de voluntariat, educative, artistice etc.
De exemplu, acești tineri, elevi la Colegiul Național „Al. Papiu Ilarian” din Tîrgu Mureș la un profil de matematică-informatică (deci un profil foarte solicitant din punct de vedere intelectual) au reușit recent, cu ocazia sărbătorii Nașterii Domnului să pregătească un mini-concert de colinde (care a sunat cu adevărat profesionist, îmbinând vocile tinere cu acordurile chitarelor) cu care i-au încântat pe trecătorii din fața Colegiului „Papiu”. În plus, ei nu doar că învață foarte mult, dar participă și la cursuri de chitară, la activități de voluntariat, sunt sportivi etc. toate acestea în condițiile în care alți părinți se plâng de programul prea încărcat al copiilor lor.
Iată că acești copii, elevi în clasa a XI-a A, profil Matematică-informatică bilingv engleză la Colegiul Național „Al. Papiu Ilarian” Tîrgu Mureș, olimpici, o adevărată elită a învățământului mureșean, reușesc să aibă timp suficient să se implice și în numeroase activități extrașcolare.
Concluzia: cine e serios și nu-și lasă timpul „furat” de toate nimicurile lumii contemporane, poate realiza multe lucruri importante.
Matematicienii colindă
Deși sunt elevi la un profil realist, tinerii matematicieni din clasa a XI-a A au și multe pasiuni considerate, poate, mai „umaniste”. Cum am precizat deja, ei s-au pregătit intens, au făcut repetiții, pentru ca în ultima zi de școală de dinaintea vacanței de iarnă să poată ieși în fața Colegiului „Papiu” pentru a încânta trecătorii cu două colinde superbe, cântate atât cu vocea, cât și la chitară.
De fapt, muzica este una dintre pasiunile multora dintre acești elevii. Unii cântă de mulți ani la chitară, unii sunt autodidacți, alții iau ore de muzică – chitară, canto etc. De exemplu, Gabriel Budai este membru al Grupului de Muzică Bizantină „Anastasios” și participă la liturghiile religioase și alte evenimente.
Elevi multitalentați. Exemple concrete
De fapt, activitățile extrașcolare ale acestor tineri de la Papiu îmbină adeseori pasiunea cu utilul. Rezultatul: tinerii se simt mai împliniți fiindcă realizează că ceea ce fac ei are un impact pozitiv asupra altor persoane. Mai mult, cu siguranță activitățile lor voluntare îi vor ajuta pe mulți, mai târziu, pentru a se integra pe piața muncii.
De exemplu, Antonia Boilă este olimpică națională și internațională la germană. Dar este și membru al Cercetașilor României, participând la activitățile acestora: întâlniri săptămânale, ieșiri pe munte, acțiuni voluntare de ecologizare. În plus, este organizator în cadrul proiectului de educație nonformală „Do your thing”, susținut de Școala de Valori, prin intermediul căruia ia parte la cluburi de lectură, de fotografie, IT. Nu lipsesc nici acțiunile umanitare, prin care se aduce, alături de alții, un strop de bucurie pe buzele orfanilor. Cântă și la chitară din pasiune.
La fel, Anda Tenie, olimpică națională la matematică și fizică, participă la acțiuni de voluntariat la Teatrul Național Tîrgu Mureș și la diferite centre de plasament în cadrul programului „Ajungem mari” (prin proiecte de voluntariat și orientare profesională, workshop-uri, ateliere creative și activități socio-recreative, programul își propune să le dea copiilor din centrele de plasament încredere în ei și să le formeze abilități pentru a deveni adulți responsabili și independenți).
Alți elevi joacă la cluburi sportive profesioniste, dar reușesc să demonstreze că sportul și învățătura pot face casă bună. De exemplu, doi dintre băieți, Radu Moga și Bogdan Blaga sunt jucători de baschet la CS Mureșul. Dar, în același timp, ei sunt olimpici naționali sau județeni la matematică, informatică, engleză și fizică!
Dezvoltare personală
Tinerii „papiiști” își dau seama că aceste activități, chiar dacă momentan le răpesc o parte din timpul liber, le aduc, în schimb, multă satisfacție, dar și experiență pentru un viitor mai bun.
„Activitățile în care sunt implicat mă dezvoltă personal. De exemplu, mă învață să gândesc repede în situații de stres. Vreau să devin om de afaceri, iar partea de lucrat cu oamenii mă ajută să-mi dezvolt abilitățile sociale. Faptul că mă implic în organizarea unor evenimente îmi dezvoltă competențele organizatorice”, a spus Daniel Toma. El e participant la concursul internațional „Tinerii în pădurile Europei”, având ca temă managementul pădurilor, e membru AIESEC, organizație care-și propune dezvoltarea potențialului în oameni, e voluntar „Ajungem mari” prin care oferă meditații de matematică la orfani în Sâncraiu și se ocupă și de copii cu probleme neuropsihice (jocuri, socializare). În plus, conduce un proiect care începe în ianuarie 2017, prin care 7 studenți din țări precum Algeria, Congo, Brazilia vor veni în Tîrgu Mureș și vor organiza sesiuni de pregătire în școli la orele de engleză și franceză.
În acțiuni de voluntariat pentru copii se implică și Carina Iurian sau Claudia Raț. Carina e ambasador și organizator Grow, un proiect de educație nonformală al Școlii de Valori, dedicat liceenilor care vor să se dezvolte şi să-şi descopere punctele forte, dobândind curajul de a fi ei înşişi. De asemenea, e voluntar „Mâini unite” prin care ajută copiii orfani. Dar e și membru AIESEC, participă la cursuri de canto și astronomie la Palatul Copiilor din Tîrgu Mureș și cântă la chitară din pasiune. Claudia ajută copiii din case de copii (Sâncraiu, Reghin) prin activități educative, fiind și voluntar la Teatrul Național Tîrgu Mureș.
La rândul lor, Răzvan Colceriu, Ionuț Mailat și Mara Merdari organizează evenimente și participă la acțiuni de voluntariat prin intermediul organizației INTERACT (o organizaţie non-guvernamentală, non-profit axată pe beneficiile directe şi indirecte ale lucrului în echipă a liceenilor).
Filme, actorie, voluntariat
În final, mai prezentăm activitățile a doi elevi. Răzvan Colceriu participă la un proiect REEA prin care „filmez și editez un serial – „Punctul pe film”, prin care prezint experiența celor pasionați de editare video, actorie, regie. Acesta va fi un training video pentru cei pasionați de aceste domenii. Totul e pe bază de voluntariat. La nivel național sunt ambasador Grow – prin care fac editare video și marketing online. De vreo cinci ani m-am specializat singur pe editare video, sunt autodidact.
Mai mult, particip la un curs de improvizație și actorie, organizat în Cetatea Medievală, sub îndrumarea lui Liviu Pancu.
Apoi, alături de alte două persoane, realizez scurt-metraje și am participat la faza națională a concursului <
La acțiuni de voluntariat participă și David Miheț, la asociația „Caritas” sau la proiectele „Alături de Voi” (pachete alimentare pentru persoane vârstnice) și „Tabără de o zi” (pictură, activități sportive pentru copii).
Elevii de la profilul matematică-informatică bilingv engleză de la „Papiu” au săptămânal 5 ore de matematică, 4 ore de informatică, 6 ore de engleză, iar pentru că sunt elevi de performanță, mulți dintre ei participând la olimpiade sau concursuri naționale, ei trebuie să lucreze multe ore acasă. Cu toate acestea, ei reușesc să fie membri ai unor cluburi sportive profesioniste, să ajute alți oameni prin acțiuni de voluntariat, să ajute natura prin acțiuni de ecologizare, să-și urmeze pasiunile cum ar fi muzica, fotografia, să-și exerseze abilitățile și competențele de comunicare, de leadership, de programare pe calculator etc.
Din păcate, în articolul de față nu am reușit să cuprindem toți elevii care au activități deosebite, iar elevii prezentați au fost incluși în articol în ordine aleatorie. Important este să realizăm că acolo unde e voință pot fi realizate lucruri deosebite, indiferent de vârstă…
Titi Dălălău
Felicitari pentru rezultatele si performantele deosebite obtinute !!!
Mult succes in viata !!!
La multi ani !!!