Locuitorii din localitățile mureșene Cerchid (Ungheni) și Gurghiu sunt invitați să devină membri în Consiliul Cetățenilor Europeni, care va dezbate, în această primăvară, pe ce ar trebui să cheltuie bani Uniunea Europeană pentru un viitor mai bun al nostru, al tuturor.
Comisia Europeană a lansat o campanie de recrutare din ușă în ușă pentru a selecta aleatoriu cetățeni din toate cele 27 de state membre ale UE. Scopul acestei campanii de recrutare, gestionată de Sortition Foundation, este de a invita cetățenii să își manifeste interesul pentru a se alătura unui Consiliu al Cetățenilor Europeni care va dezbate, în perioada martie-mai, pe ce ar trebui să cheltuie bani Uniunea Europeană pentru ca noi toți să avem un viitor mai bun. În România au fost selectate șapte localități în care vor fi împărțite invitații, în perioada 1-16 februarie: Cluj-Napoca (Cluj), Râmnicu Vâlcea (Vâlcea), Șimleu Silvaniei (Sălaj), Gherla (Cluj), Cerghid (Mureș), Gurghiu (Mureș) și Bradu (Argeș).
Toți cetățenii de peste 16 ani care primesc o invitație se pot înscrie pentru a fi selectați. La finalul campaniei din ușă în ușă, desfășurată simultan în toate cele 27 de state membre ale UE, vor fi selectați aleatoriu 150 de cetățeni pentru a forma un grup care să reflecte diversitatea populației Uniunii. Acești participanți vor colabora pe parcursul a trei weekenduri (de două ori cu prezență fizică la Burxelles și o dată online).
Nu este necesar ca cetățenii selectați să fie experți în chestiuni legate de UE sau de buget. Comisia Europeană este interesată de experiența cetățenească și dialogul pe care cetățenii selectați îl vor avea unii cu alții.
Cei selectați în mod aleatoriu vor lucra, începând cu data de 28 martie 2025, împreună cu ceilalți membri ai grupului de dezbatere și cu ajutorul experților, la elaborarea unor recomandări concrete pentru un nou buget european.
Cheltuielile legate de participarea la sesiuni vor fi acoperite integral de Comisia Europeană, iar sesiunile vor avea loc la următoarele date:
• 28-30 martie (cu prezență fizică, la Bruxelles)
• 25-27 aprilie (online)
• 16-18 mai (cu prezență fizică, la Bruxelles)
În ultimii ani, grupurile de dezbatere ale cetățenilor au demonstrat că este posibil ca persoane din țări și medii diferite să se reunească pentru a lucra constructiv la elaborarea legislației și strategiilor europene. De aceea, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a subliniat importanța „punerii cetățenilor în centrul democrației noastre” și a promovării unei culturi puternice a democrației participative în cadrul programului de lucru al Comisiei.
Pentru cetățenii români din localitățile selectate este o șansă unică de a contribui în mod activ la procesul de elaborare a politicilor la nivel european.