Ziarul Financiar, “ZF” derulează o campanie editorială susţinută de Scandia Food prin care îşi doreşte să prezinte businessurile din industria alimentară, situaţia unităţilor de producţie, dar şi nivelul exporturilor şi importurilor de produse agroalimentare şi neajunsurile dintr-o industrie care ar putea să hrănească mai mult decât o ţară.
“Mai puţin de 10% din fabricile de lactate distribuie produsele la nivel naţional, doar una din zece firme care procesează carne acoperă mai mult de jumătate din judeţele ţării, în timp ce la nivelul producţiei de conserve de legume şi fructe putem vorbi de o mână de producători care acoperă ţara – acesta este tabloul industriei alimentare româneşti, un sector unde domină firmele mici, care nu au putere să crească şi să aşeze produse pe mai multe rafturi”, se arată în articolul intitulat “Cum creştem industria alimentară românească”, publicat în ediția de miercuri a ZF. (https://www.zf.ro/zf-cum-crestem-industria-alimentara-romaneasca/zf-crestem-industria-alimentara-romaneasca-harta-industriei-22292325)
Iată cum stă județul Mureș la capitolele Carne, Lapte și Legume Fructe:
Mureșul este poziționat, cel mai bine, la capitolul Lapte unde ocupă locul 6 cu o producție de 1.814 mii de hectolitrii de lapte. Înaintea noastră se află Suceava, Botoșani, Marumureș, Alba, Bistrița – Năsăud. La producția de carne și de legume fructe, Mureșul nu se află printre primele 10 județe din țară.
La totalul unităților de procesare județul Mureș stă însă bine având un total de 49 de unități de producție: 4 de carne, 12 de lapte și 23 de legume fructe. Sursa ZF este Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor ANSVSA . În fața noastră se află mai mult ejudețe care au peste 50 de unități de procesare: Timiș, Sibiu, Suceava, Harghita, Cluj, Bihor, Argeș și Prahova.