2018 începe cu o criză fără precedent!
În domeniul medical, anul 2017 a adus în județul Mureș multe aspecte pozitive, cum ar fi introducerea de proceduri medicale de intervenţie unice în ţară sau continuarea cercetării şi inovării în domeniul medical. Însă, aspectele negative nu au lipsit. Amintim în primul rând nerezolvarea solicitărilor medicilor de familie, ceea ce ar putea bloca activitatea acestora la începutul anului 2018 sau ar putea pune pacienții în situația de a plăti pentru consultațiile la medicii de familie. Vorbim de o criză fără precedent: medicii de familie au anunțat că, începând cu data de 3 ianuarie 2018, nu vor mai acorda servicii decontate de casele de asigurări de sănătate, nu vor mai elibera rețete și trimiteri decontate de CNAS!
Plătim la medicul de familie?
După mai multe luni de negocieri eșuate cu Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate, medicii de familie mureșeni nu au obținut răspuns pozitiv la aproape nicio revendicare. De aceea, se pare că majoritatea medicilor nu vor semna actele adiționale de prelungire a contractelor de furnizare de servicii de asistență medicală primară încheiate cu Casa de Asigurări de Sănătate (azi, 29 decembrie, este ultima zi din 2017 în care s-ar mai putea rezolva ceva în acest sens).
Printre solicitările medicilor de familie se numără: reducerea birocrației, creșterea finanțării pentru medicina de familie, modificări ale sistemelor informatice care să flexibilizeze şi să fluidizeze actul medical în favoarea pacienţilor noştri și să nu mai permită penalităţi la nivelul cabinetelor, respectiv anunţarea imediată a indisponibilităţii PIAS şi posibilitatea lucrului offline, asumarea calităţii şi categoriei de asigurat de către CNAS, precum şi alte elemente legate de alertarea în sistem la prescrierea medicamentelor pentru care există anumite reguli (restricţii, protocoale etc.).
Pe site-ul Asociației Medicilor de Familie Mureș se prezintă și o declarație a președintelui Patronatului Medicilor de Familie din județul Mureș, dr. Ileana Mihăescu: „Marea majoritate a medicilor de familie a decis să nu semneze actul adițional care să prelungească activitatea noastră în contract cu Casa, începând cu 1 ianuarie (2018). Fiecare medic va decide ce face pe parafa lui, dar, în condițiile de umilință maximă în care suntem obligați să lucrăm de atâta vreme, majoritatea au decis să nu semneze. Trebuie să se producă modificări în contract. Nu se mai poate așa. Suntem agenți fiscali. Suntem orice în afară de medici”.
Astfel, cabinetele de medicina familiei nu vor mai acorda servicii decontate de casele de asigurări de sănătate începând cu data de 3 ianuarie 2018, au anunțat Societatea Națională de Medicina Familiei și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie. În această situație, consultațiile în cabinetele medicilor de familie se vor efectua doar contra cost sau pro bono, în funcție de decizia fiecărui medic.
Deputatul Vass Levente, membru în Comisia de Sănătate a Camerei Deputaţilor, a declarat, la Tîrgu Mureş, că medicii de familie au dreptate să se revolte, însă nu trebuie să folosească pacientul pentru a-şi câştiga drepturile în faţa Ministerului Sănătăţii şi a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate:
„E o problemă acută, nu ţine de 2018, ţine de sistem. Au tot dreptul să facă aceste mişcări „sindicale” pentru că nu beneficiază de sumele necesare pentru a se dezvolta. Un medic tânăr, specialist, din aceşti bani nu poate să facă un cabinet medical, este foarte greu să rămână în ţară şi de aceea decide să plece. Însă, trebuie să recunoaştem, în pofida faptului că avem numai 5,8 la sută din bugetul Sănătăţii alocat pentru medicina de familie, că nu trebuie folosit pacientul pentru a-şi câştiga drepturile în faţa Ministerului Sănătăţii şi a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Nu cred că acest obicei de a face un scandal în ianuarie şi în martie este de bun augur. Eu consider că acest demers trebuie făcut în comun şi trebuie să facem ca banii alocaţi sănătăţii din PIB să fie semnificativ mai mulţi şi din această sumă, medicii de familie să ajungă la 8 la sută”, a arătat Vass Levente.
„Scandalul nu va ţine mai mult de o săptămână”
Vass consideră că scandalul anunțat la începutul lunii ianuarie nu va ţine mai mult de o săptămână, fiindcă „pacienţii tot la medicii de familie trebuie să apeleze” pentru a se trata.
Parlamentarul UDMR a subliniat că, pentru anul 2018, prin demersurile sale şi ale colegilor săi din Uniune s-au alocat suplimentar 190 de milioane de lei pentru medicii de familie, ceea ce înseamnă 17 lei în plus pentru fiecare pacient.
De fapt, probleme mari în legătură cu medicii de familie au apărut chiar din prima parte a anului 2017. Atunci, Curtea de Conturi şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) au decis să impute suma de 42.403 lei pentru încălcarea protocoalelor terapeutice în primele patru luni ale anului 2017 în cazul a 63 de medici de familie din judeţul Mureş.
Preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Mureş, Rodica Biro, a declarat că aceste controale au fost efectuate pe două categorii de situaţii, respectiv cea privind prescrierea medicamentelor cu compensare de 90% în cadrul programului social, pentru cei care au pensii cuprinse între 0 şi 700 de lei, şi o alta privind respectarea protocoalelor terapeutice pe anumite diagnostice şi anumite medicamente, acolo unde se prevede că prescrierile sunt făcute cu iniţiere de către medicul specialist.
„Această prescriere de medicamente se face pe baza protocoalelor terapeutice, or medicii de familie sunt cei care au suferit cel mai mult încercând să ajute bolnavul şi încălcând protocolul terapeutic. Şi aceste situaţii, în ultima perioadă, au fost verificate retroactiv de CNAS prin compartimentul de control şi rezultatele controalelor nu sunt deloc bune pentru medici, pentru că, în primul rând, medicii de familie sunt cei care suportă nerespectarea protocoalelor terapeutice, deşi acest lucru a fost făcut în favoarea pacientului, deşi pacientul e cel care a beneficiat de tratament. Din acest punct de vedere noi am putea să spunem că nu există un prejudiciu la fond, motiv pentru care să recuperez nişte sume ale prescripţiilor medicale”, a declarat Rodica Biro.
Medicii de familie din judeţul Mureş sunt revoltaţi şi acuză CNAS de modificarea peste noapte a protocoalelor terapeutice, fără respectarea criteriului transparenţei.
Reamintim că medicii de familie au anunţat că din data de 3 ianuarie 2018 nu mai acordă servicii decontate de casele de asigurări.
2017, anul premierelor la Tîrgu Mureș
Premieră: metodă de tratament a aritmiilor
În aprilie 2017 a avut loc o premieră medicală la Tîrgu Mureș: medicii Imre Benedek şi Theodora Benedek de la Secţia Clinică de Cardiologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Tîrgu Mureş, alături de profesorul Földesi Csaba de la Institutul Naţional de Cardiologie „Gottsegen György” din Budapesta, au introdus o nouă metodă de tratament a aritmiilor, prin procedură de crio-ablaţie.
Cardiologul Benedek Imre declara că procedura de crio-ablaţie este o nouă metodă de tratament a aritmiilor care reduce foarte mult intervenția medicală: de la 4 – 5 ore cât durează metoda clasică, la aproximativ 20 de minute.
Curs cu două premiere
În luna mai, la Tîrgu Mureş a avut loc o premieră națională: reconstrucţia de ligament şi de cartilaj articular, utilizând o matrice specială de reconstrucţie.
Intervenţia a avut loc în cadrul celui de-al treilea Curs Internaţional de Chirurgie Artroscopică, sub înaltul patronaj al European Society of Sports Traumatology, Knee and Arthroscopy, desfăşurat la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Tîrgu Mureş.
Intervenția de reconstrucţie de ligament încrucişat, de menisc şi de cartilaj s-a făcut utilizând un produs absolut nou pe piaţa românească – o biomatrice specială.
„Acest produs intră în programele finanţate de Casa Naţională. Pe zona de ortopedie ne putem dezvolta şi avem toate premisele să folosim produse de calitate deosebită, care sunt finanţate prin Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. (…) Tîrgu Mureş trece astfel de la ortopedia mecanică, la ortopedia regenerativă în care, utilizând aceste matrici biologice, putem să producem regenerarea cartilajului articular”, a declarat prof. univ. dr. Tiberiu Băţagă.
În cadrul Cursului Internaţional de Chirurgie Artroscopică, a mai fost efectuată încă o intervenţie în premieră: un nou tip de abord pe artroplastia de şold (protezarea articulației șoldului), care nu necesită nici sistem de drenaj, nici secţionarea grupelor musculare.
Noutate absolută
În luna iunie 2017, în cadrul celei de-a XVII-a ediţii a Conferinţei Naţionale de Cardiologie cu participare internaţională CardioNET, a fost lansată la Tîrgu Mureş platforma CardioIMAGE, o noutate absolută în lumea medicală din România. Organizatorii Conferinței au fost dr. Imre Benedek şi dr. Theodora Benedek.
Platforma de imagistică CardioIMAGE în domeniul cardiac a fost realizată în urma implementării unui proiect de infrastructură de cercetare în valoare de două milioane de euro, cofinanţat din fonduri europene şi fonduri guvernamentale.
Platforma imagistică reuneşte două echipamente de înaltă performanţă destinate bolnavilor cardiovasculari – un RMN cu aplicaţii cardiace şi un Computer Tomograf ultramodern, tot cu destinaţie principală în domeniul bolilor cardiovasculare şi un laborator de prelucrări computerizate.
„Prin această platformă, toate datele imagistice pe care le obţinem de la un bolnav pot fi procesate prin tehnici ultramoderne, care să ne permită generarea de modele personalizate de tratament. (…) Cel mai important este aplicabilitatea ei pentru bolnavul cardiovascular, pentru cercetarea cardiovasculară, pentru că este dotată cu soft-uri de ultimă generaţie, ceea ce o face să fie unică în România, nivelul de dotare cu softuri de procesare”, a declarat dr. Theodora Benedek.
Implantări percutane de valve pulmonare
În luna august, municipiul Tîrgu Mureș a găzduit o altă premieră medicală. Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant din Tîrgu Mureş a efectuat, în premieră în România, două implantări percutane de valve pulmonare. Prin această procedură au fost tratate două paciente, una în vârstă de 18 ani şi una de 51 de ani, cu afectare de valvă pulmonară în cadrul unor malformaţii cardiace complexe.
La cele două implantări au colaborat toate clinicile şi departamentele IUBCvT implicate în terapia pacienţilor cu malformaţii cardiace congenitale: Laboratorul de Cateterism Cardiac Adulţi şi Copii, Departamentul de Anestezie şi Terapie Intensivă Copii, Clinica de Chirurgie Cardiovasculară Adulţi şi Copii şi Clinica de Cardiologie Pediatrică, precum şi Deutsches Herzzentrum Munchen.
„Leziunea pulmonară a fost reprezentată de stenoză şi insuficienţă pulmonară severă în primul caz şi stenoză pulmonară severă în al doilea caz. Ambele paciente fuseseră tratate anterior, cu reapariţia leziunilor pe valvele implantate chirurgical, ceea ce ar fi necesitat o nouă intervenţie chirurgicală, cu toate riscurile aferente unei reintervenţii. La pacienta de 18 ani ar fi fost a treia intervenţie chirurgicală (boala cardiacă congenitală de bază fiind una complexă), în timp ce la pacienta de 51 de ani ar fi fost a doua intervenţie chirurgicală. Aceste reintervenţii chirurgicale au putut fi evitate datorită utilizării unei terapii percutane, intervenţionale, care foloseşte vasele pacientului drept căi de acces pentru ajungerea în zona de cord afectată şi aplicarea terapiei necesare”, a precizat conducerea IUBCvT Tîrgu Mureş.
Tîrgu Mureș, gazda World Rescue Challenge
În perioada 30 august – 3 septembrie 2017, municipiul Tîrgu Mureş a găzduit cea de-a 18-a ediţie a Competiţiei Mondiale de Descarcerare şi de Acordare a Primului Ajutor Calificat (World Rescue Challenge – WRC), competiţie care nu a mai fost niciodată organizată în ţara noastră.
Preşedintele World Rescue Organisation, Dan Zinge, declara că cea de-a 18-a ediţie a Competiţiei Mondiale de Descarcerare şi de Acordare a Primului Ajutor Calificat a fost cea mai mare de până acum, prin numărul participanților.
„Până în acest moment, aceasta este cea de-a 18-a competiţie World Rescue Challlenge. Acestea au fost găzduite peste tot în lume, pe cinci continente diferite. Până la această oră, competiţia de aici este cea mai mare pe care am organizat-o, ca număr de participanţi înscrişi cu echipe, respectiv 34 de echipe de descarcerare şi 32 de echipe pe partea de traumă. Personal am fost implicat în organizarea a 12 din cele 18 competiţii şi, ca o părere personală, niciodată nu am fost primiţi mai bine ca aici, atât din punct de vedere al implicării autorităţilor, cât şi al comunităţii. Parada de la ceremonia de deschidere a fost spectaculoasă şi va fi o adevărată provocare pentru cei care vor organiza ediţiile viitoare să realizeze ceva mai frumos”, a declarat preşedintele WRO.
Echipajul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Horea” al judeţului Mureş a câştigat trofeul la proba de Descarcerare Rapid, categoria Dezvoltare, a Competiţiei Mondiale de Descarcerare şi de Acordare a Primului Ajutor Calificat
Echipa ISU Mureş, considerată ca având cea mai rapidă dezvoltare de la un an la altul, pe categoria Descarcerare Rapid, a fost formată din plutonier adjutant Sergiu Cotea, comandantul de echipaj pe lotul de descarcerare şi trei servanţi de descarcerare, plt. adj. şef Ioan Sima, plt. maj. Claudiu Miheşan şi plt. maj. Vlad Toma. Paramedicii echipei sunt plt. maj. Eugen Anca şi plt. maj. Adrian Săcărea.
Lectori de renume internațional, la UMF
Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Tîrgu-Mureș a continuat și anul acesta seria evenimentelor de calitate cu care ne-a obișnuit. Vă prezentăm doar câteva dintre ultimele evenimente.
Astfel, Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Tîrgu Mureș, împreună cu Universitatea de Studii „Aldo Moro” din Bari, Italia, și RECIF, a organizat între 21 și 22 septembrie 2017, la Centrul Integrat de Medicină Dentară, primul curs intensiv „Medical Publishing and Methodology of Research” , dedicat tinerilor medici și cercetători.
Cursul a ghidat tinerii medici și cercetători în descifrarea tainelor conceperii unui proiect de cercetare și a modului în care trebuie redactat un articol pentru a fi acceptat pentru publicare în reviste ISI. Nu a fost percepută vreo taxă de participare.
Apoi, în 11 – 12 decembrie, UMF, în parteneriat cu Societatea Română de Simulare Aplicată în Medicină, a derulat la Centrul de Simulare și Abilități Practice, a doua ediție a Congresului Național de Simulare Medicală MEDISIM, la care au participat 25 de lectori de renume din țară și din străinătate(din Elveția, Germania, Ungaria, Republica Moldova și din centrele universitare ale țării: București, Cluj-Napoca, Iași, Craiova). Congresul s-a desfășurat în cadrul Zilelor UMF Tîrgu-Mureș.
Lectorii au prezentat teme referitoare la importanța simulatoarelor medicale în educația medicală și implicit în pregătirea specialiștilor. Mai mult, în cadrul congresului au loc cursuri pe teme diverse bazate pe simulări aplicate în medicină, dar și workshop-uri bazate pe experiențe hands-on/live.
După câteva zile, în 15 decembrie, 350 de studenți ai Universității de Medicină și Farmacie din Tîrgu Mureș au participat la conferința „Anatomia secțională a creierului și implicațiile clinice ale sistemului limbic”, organizată în cadrul Zilelor UMF Tîrgu Mureș, prilej cu care asist. univ. dr. Adrian Ivănescu, de la Disciplina de Anatomie, a prezentat aplicațiile electroencefalografului, un aparat achiziționat recent de Universitate, care înregistrează și interpretează în timp real activitatea electrică cerebrală. Conferința a avut loc la Casa de Cultură a Studenților din Tîrgu Mureș, sala devenind neîncăpătoare pentru studenții care au dorit să participe la eveniment.
Iar seria proiectelor UMF continuă. În urmă cu doi ani, la Universitatea de Medicină și Farmacie din Tîrgu Mureș se înființa Departamentul de Consiliere, Orientare Profesională şi Informare Studenţi (DCOPIS), cu scopul de a evalua profilul de personalitate al studenților, de a-i consilia în vederea scăderii anxietății de performanță și a creșterii abilităților socio-emoționale, precum și de a-i consilia profesional, astfel încât aceştia să ia cea mai bună decizie în privința alegerii specialității medicale și implicit a profesiei. Începând cu anul 2018, departamentul va implementa, pe o perioadă de trei ani, două proiecte ROSE, în valoare de 75.179 euro, respectiv 199.854 euro, finanțate din fonduri externe, legate de prevenirea abandonului universitar și creșterea performanțelor studenților aflați în primul an de studiu.
Câini pentru sănătate
Tot în luna decembrie 2018, în cadrul conferinţei „Aportul medicinei experimentale în cercetarea clinică” organizată de Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Tîrgu Mureş s-a anunţat faptul că există posibilitatea antrenării câinilor pentru a mirosi compuşi volatili care apar în diverse boli, după cum putem citi pe blogul UMF Tîrgu Mureș.
Datorită funcţiei olfactive extrem de dezvoltate, câinii pot sesiza începutul unei crize de hipoglicemie sau hiperglicemie, însă există şi posibilitatea de a antrena câinii pentru a mirosi compuşi volatili care apar în diverse boli, inclusiv în cancere, a declarat în cadrul conferinţei „Aportul medicinei experimentale în cercetarea clinică”, şef de lucrări dr. Petre Boţianu.
„Un subiect foarte interesant se referă la câinii care au funcţia olfactivă mult mai dezvoltată decât a oamenilor. Câinii au capacitatea de a mirosi tridimensional, această capacitate fiind, de altfel, utilizată de către poliţişti de-a lungul timpului pentru a găsi droguri, muniţii etc. Există posibilitatea de a antrena câinii pentru a mirosi compuşi volatili care apar în diverse boli, iar acest lucru este relevat în studii publicate în reviste extrem de serioase. La ora actuală, există câini special antrenaţi să detecteze prin miros cancerele. Se pune foarte serios întrebarea dacă putem utiliza aceşti câini pentru screening? În privinţa pacienţilor diabetici, studii mai vechi au remarcat că după câţiva ani de convieţuire, aproximativ o treime şi jumătate din câinii pacienţilor sesizează episoadele de hipoglicemie şi hiperglicemie şi încearcă să-şi atenţioneze stăpânii că ceva nu este în regulă. În SUA, există organizaţii care se ocupă cu antrenarea câinilor în acest sens”, a spus dr. Petre Boţianu.
Vasile Dancea
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.