Cel mai recent raport Greenpeace România, privind tăierile ilegale de arbori din pădurile României, arată că țara noastră pierde trei hectare de pădure pe oră.
În anul 2015 au fost înregistrate aproape 100 de raportări pe zi de tăieri ilegale de arbori, de trei ori mai mult faţă de valoarea înregistrată în 2009-2011. La nivelul țării, județul Mureș este pe locul 5 în topul județelor în care s-au înregistrat cel mai mare număr de cazuri de tăieri ilegale în 2015 și pe locul întâi între județele din Transilvania (inclusiv Banatul și Crișana). În plus, Mureșul este pe locul 9 în România în privința valorii contravențiilor aplicate în cazuri de tăieri ilegale.
Vestea bună este că în ultimii ani s-au înmulțit numărul de cazuri depistate. Desigur, vestea este bună pentru că autoritățile au reușit în ultimii ani să depisteze mult mai eficient ilegalitățile referitoare la păduri… Astfel spus, acum câțiva ani, mult mai mulți hoți rămâneau neprinși. În acest sens, atât Radarul pădurilor, cât și legile mai stricte au dat rezultate…
Vestea proastă este că Mureșul se află în topul tăierilor ilegale… Se fură des, dar nu se fură mult (stăm prost la numărul de cazuri, dar nu și la cantitățile furate). În continuare, puteți afla mai multe detalii referitoare la situația pădurilor mureșene…
Tot mai multe cazuri ilegale
Din păcate, în perioada 2009 – 2015, cazurile de tăieri ilegale s-au înmulțit de la an la an. Dacă în 2009 – 2011 se înregistrau 30 de cazuri pe zi la nivel național, în 2015 s-au înregistrat 96 de cazuri! „Această evoluție se poate datora atât creșterii eficienței autorităților în identificarea și documentarea acestor cazuri, cât și amplificării fenomenului tăierilor ilegale”, arată raportul Greenpeace. În total, anul trecut autoritățile au înregistrat 34.870 de cazuri de tăieri ilegale. Județele care au înregistrat cel mai mare număr de cazuri de tăieri ilegale sunt: Argeș – 3.087 de cazuri (8,85% din totalul cazurilor la nivel național), Vrancea – 2.893 și Bacău – 1.882.
Județul Mureș se situează pe locul 5, cu 1.614 cazuri în 2015, aproape la egalitate cu locul 4 – Suceava (cu doar două cazuri mai mult).
În Transilvania, Mureșul e pe primul loc, la mare distanță față de celelalte județe, pe locul doi fiind Bihorul, cu aproape 1.200 de cazuri.
Însă, în județul Mureș cantitățile de lemn furate nu sunt prea mari, neaflându-ne în top 10 național în această privință. Deci, se fură des, dar nu se fură foarte mult. Situația se poate explica prin faptul că la noi în județ avem și comunități foarte sărace care fură din păduri mai ales la venirea iernii, pentru a se încălzi. Desigur, la nivel individual, un astfel de om nu poate fura prea mult și va puncta la numărul de contravenții, însă nu foarte mult la cantitatea de lemn…
Totuși, situația județului Mureș este puțin mai bună decât în anii precedenți. În perioada 2013 – 2014 județul Mureș a fost pe locul trei în țară în privința tăierilor ilegale, cu 3.351 de cazuri.
Desigur, în funcție de gravitatea faptei, tăierile ilegale pot fi clasificate în infracțiuni sau contravenții. Cele mai multe cazuri au fost contravenții.
Județul Mureș nu se află în topul infracțiunilor, însă se află pe locul 6 la nivel național în privința numărului de contravenții. Astfel, în 2015 au fost aplicate 851 de contravenții la noi în județ privitoare la tăieri ilegale, adică s-au aplicat amenzi. Totuși, contravențiile nu au avut o valoare la fel de mare ca în alte județe, astfel încât Mureșul e pe locul al nouălea în funcție de valoare contravențiilor – 978.500 de lei.
Radarul pădurilor dă rezultate
Radarul pădurilor, prin intermediul căruia orice cetățean poate verifica legalitatea unui transport de lemne, a intrat în funcțiune în 2014. Mai multe detalii despre utilitatea acestuia vă oferim din raportul Greenpeace: „În data de 8. 10. 2014 a intrat în vigoare Hotărârea nr. 470/2014, pentru aprobarea Normelor referitoare la provenienţa, circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase, care prevede obligativitatea înregistrării în sistemul online SUMAL a tuturor transporturilor de material lemnos. Legalitatea oricărui transport de material lemnos poate fi verificată de orice persoană printr-un apel la 112”.
Se pare că românii folosesc acest sistem informatic și astfel sunt depistate mai ușor cazurile de transport ilegal. Astfel, „în cursul anului 2015, au fost efectuate 19.946 de apeluri la numărul de urgență 112 pentru a verifica legalitatea unor transporturi de material lemnos. Dintre aceste transporturi, 3.388 (16,99%) nu erau înregistrare în baza de date a sistemul de prevenire a tăierilor ilegale (SUMAL), conform prevederilor legale”, arată Greenpeace.
Mureșenii nu pârăsc hoția?
Însă mureșenii nu sunt prea conștiincioși în această privință, se pare. Astfel, deși în Transilvania suntem pe primul loc la tăieri ilegale, nu suntem pe primul loc și la numărul de apeluri către 112 pentru a sesiza transporturi dubioase de lemn.
Mult mai multe apeluri au mers către 112 din Brașov, Alba, Cluj… Anul trecut au fost confirmate în 58 de cazuri în Mureș că transportul nu a fost înregistrat în sistemul SUMAL, așa cum prevede legislația în vigoare, aflându-se astfel în ilegalitate la momentul semnalării la 112 (dintr-un total de 350 de apeluri).
Stăm rău cu pădurile
În prezent, pădurile în România acoperă 6,90 de milioane de hectare. Studiul Greenpeace arată că România stă mai rău în ceea ce privește suprafața totală a pădurilor decât media europeană. În plus, ritmul defrișărilor s-a păstrat la același nivel în ultimii ani: „În România, suprafața acoperită de pădure a scăzut dramatic în secolul al XX-lea, ajungând azi la 28,9%. Astfel, ne aflăm mult sub media UE de 32,4% și considerabil sub capacitatea și optimul calculat la 35%. În prezent în România pădurile acoperă 6.90 milioane de hectare. […] Conform studiului Greenpeace cu privire la evoluția suprafeței acoperite de păduri din România pentru intervalul 2000-2011, aproximativ 280.108 ha au fost despădurite sau degradate. O actualizare din 2015 a hărții arată că ritmul degradării pădurilor s-a menținut la același nivel în perioada 2012 – 2014, suprafața totală afectată fiind de 361.068 de ha”.
Curiozități: hoții pot să fure mai mult!
În domeniul silvic, la fel ca în numeroase alte domenii, parlamentarii și politicienii noștri sunt ori incompetenți, ori își bat joc de poporul acesta și de avutul statului. Legile create de politicieni încurajează adeseori infractorii, în loc să-i sperie. Astfel, de curând, hoții de lemne pot să fure mai mult pentru a fi încadrați la infracțiune. Se consideră infracțiune dacă se fură de cinci ori valoarea unui mc de lemn. Dar, valoare unui metru cub de lemn a crescut…
În plus, infracțiunile sunt arareori pedepsite cu închisoare. În mod normal, pentru infracțiunea de furt de lemne din pădure se poate ajunge la o pedeapsă cuprinsă între 3 luni și 3 ani de închisoare. Dar, adeseori nu se începe urmărirea penală fiindcă, în cazul în care proprietarul unei păduri taie mai mult decât îi permite legea, judecătorul spune că nu are cum să-l pedepsească pentru că nu se poate fura pe sine. Și astfel, cu toate că pădurea este furată și tăiată abuziv și fără un plan logic de protecție a fondului forestier, cel care a tăiat excesiv primește cel mult o amendă.
O altă problemă constată de pădurari este că romii care în trecut furau lemne pentru a se încălzi iarna, acum fură și pentru speculă, vânzând lemnul mai departe.
Titi Dălălău