Muzeul Etnografic din Reghin și-a propus conservarea și digitalizarea a 2.800 de diapozitive și clișee de o mare valoare, aflate în arhiva instituției, precum și a 10 filme pe 16 mm realizate în perioada 1961-1983, în scopul de a fi transmise generațiilor viitoare și de a facilita publicului larg accesul la patrimoniul cultural local. În acest scop a fost deja depus, la sfârșitul lunii aprilie, un proiect în cadrul Programului Conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural, Schema de granturi mici.
Concret…
Proiectul presupune integrarea diapozitivelor, clișeelor și a celor 10 filme într-un sistem electronic de arhivare și cumpărarea de softweare și hardweare specifice arhivării digitalizate. Astfel, cei interesați vor putea consulta documentele independent de spațiul și programul de funcționare al muzeului, desigur cu respectarea restricțiilor de copyright.
După digitalizare, clișeele, diapozitivele și filmele vor fi clasificate pe diverse criterii, precum port popular, obiceiuri, ocupații, arhitectură vernaculară, aspecte din târgurile de odinioară (Reghin, Monor, Brâncovenești, Toaca, Gurghiu) urmând ca fiecare imagine să aibă atașată o fișă documentară.
Alocarea financiară totală, necesară proiectului este de aproximativ 331 de mii de lei, rata finanțării nerambursabile fiind de 100%. Eventualele costuri suplimentare și cheltuielile neeligibele ale proiectului , care ar putea surveni in perioada de implementare, vor fi suportate din bugetul local și vor fi aprobate prin hotărâre de consiliu.
Programul …
… Conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural este parte integrantă a Mecanismului Financiar al Spațiului Economic European (SEE). Prin Granturile SEE țările donatoare- Norvegia, Islanda și Liechtenstein oferă 1, 79 miliarde de euro în scopul reducerii disparțiilor economice și sociale și al consolidării relațiilor bilaterale cu 16 țări beneficiare, majoritatea din centrul și estul Europei. Astfel România beneficiază de finanțare în valoare de 20,8 milioane de euro pentru sectorul cultural, din care aproape 16, 5 milioane sunt pentru protejarea și revitalizarea patrimoniului cultural. Programul este implementat în țara noastră de Ministerul Culturii în parteneriat cu Directoratul norvegian pentru patrimoniu cultural și are înscrise printre obiectivele specifice realizarea de platforme și soluții tehnologice de punere în valoare a patrimoniului mobil și imobil inclusiv prin digitalizare dar și crearea infrastructurii pentru digitalizarea bunurilor de patrimoniu în vederea facilitării accesului publicului larg la acestea.
Bazele arhivei Muzeului Etnografic din Reghin…
…au fost puse chiar de întemeietorul instituției, Anton Badea, într-o perioadă în care un asemenea demers presupunea foarte multă muncă. Prima fotografie a fost făcută cu un aparat Exa, în anul 1961 și a imortalizat un grup de călușari din satul Jabenița. Se pare că în primii ani de existență ai instituției arhiva conținea doar clișee fotografice de 24 x 36 mm și de 6×6 cm. Cu toate greutățile existente și lipsa tehnologiei specifică acelor vremuri, etnograful Anton Badea a reușit să imortalizeze momente unice din viața satului transilvan care acum vor putea fi văzute de toți cei interesați, prin inermediul tehnologiei moderne.
Emeşe ARDELEAN